Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2014. március.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2014. március."— Előadás másolata:

1 Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) március 21.

2 Az előadás tartalma • A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere • Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? • A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy mögött álló tanúsítási rendszer • Mit várunk mindettől? Dr. Németh Antal | VHT

3 A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere

4 A sertésstratégia eszköze: KMS Védjegy • A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) létrehozta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjegyet a sertésstratégia részeként • A KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer kidolgozásával és bevezetésével a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (VHT) bízta meg a VM A VM döntése értelmében a VHT: • a védjegyet használja és hasznosítja • kizárólagos felhasználási és hasznosítási joggal rendelkezik • jogosult a Védjegy használatát más, harmadik személyek részére engedélyezni a Védjegy és a Rendszer céljának elérése érdekében Dr. Németh Antal | VHT

5 A KMS Védjegy bevezetésének céljai • A VM és a VHT céljai a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével: – felhívni a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre – elnyerni és építeni a fogyasztók bizalmát ezen termékek iránt – biztosítani a kiváló minőségű élelmiszerek előállítóinak védelmét – népszerűsíteni a KMS védjegyet viselő élelmiszereket a fogyasztók körében Dr. Németh Antal | VHT

6 Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? „Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5 %-nál.” Dr. Németh Antal | VHT

7 Az EU rendelet célkitűzései Az 1151/2012/EU rendelet célja : „A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállítói számára segítséget nyújtani abban, hogy a vásárlókat és a fogyasztókat tájékoztassák termékeik és az élelmiszerek jellemzőiről és termelési sajátosságairól, biztosítva ezáltal, hogy: a) tisztességes versenyfeltételek álljanak fenn; b) a fogyasztók számára megbízható információk álljanak rendelkezésre; c) a szellemi tulajdonjog védelmét tiszteletben tartsák; d) a belső piac integritása ne sérüljön.” Az intézkedések célja : • támogatni a kiváló minőségű termékekkel kapcsolatos tevékenységeket és gazdálkodási rendszereket • hozzájárulni a vidékfejlesztési politika célkitűzéseinek megvalósításához Dr. Németh Antal | VHT

8 Hogyan született meg a KMS Védjegy? Dr. Németh Antal | VHT A KMS Tanúsítási Rendszer elkészült, a KMS Védjegy gyakorlati alkalmazása megindulhat A VM jóváhagyja KMS Tanúsítási Rendszert A VHT létrehozza az auditori kört A VHT kidolgozza a Védjegy Tanúsítási Rendszert és az akkreditációs dokumentációt A VHT elvégzi a próba auditokat és véglegesíti a Rendszert A VM megbízza a VHT-t rendszer kidolgozásával

9 A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy Tanúsítási Rendszer

10 Pályázat a Védjegy elnyerésére •A KMS védjegy elnyerése pályázat útján történik •Bármely hazai sertéshizlaló, húsipari és kereskedelmi vállalkozás pályázhat • A pályázók önkéntesen vállalják a Tanúsítási Rendszer feltételeinek teljesítését • A teljes függetlenség és pártatlanság biztosított a teljes Tanúsítási folyamat során • A pályázók köre: •sertéshizlaló vállalkozások •sertés vágóhidak •daraboló és feldolgozó üzemek •(kis)kereskedelmi egységek •kistermelők (őstermelők) •vendéglátás Dr. Németh Antal | VHT

11 A KMS védjeggyel ellátott termék értékeinek való megfelelés Tartalmi elemek: Minőség Élelmiszerbiztonság Nyomonkövethetőség Környezetvédelem Részletes helyszíni auditálás (takarmányozási, állattartó telepi, vágóhídi, feldolgozó üzemi, technológiai, kiskereskedelmi, kistermelői és vendéglátási csekklisták segítségével) Utóellenőrzések (aktuális, éves) Dr. Németh Antal | VHT

12 KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer •Vizsgálatok összegzése. •Engedélyezéshez szükséges dokumentumok összeállítása. Auditori jegyzőkönyv •Termékminőségi, •mikrobiológiai, •maradékanyag kimutatási vizsgálatok. Labor vizsgálatok •A tartás, •a gyártás •a forgalmazás •nyomonkövetés feltételeinek megfelelőségi vizsgálata. Helyszíni ellenőrzés •Gyártmánylapok, •receptúrák, •tanúsítványok vizsgálata. Bizonylatok ellenőrzése A KMS védjegyet nem csak a termék tanúsításakor, hanem a folyamatosan is a megfelelő minőségben előállított termékek viselhetik Dr. Németh Antal | VHT

13 A védjegyhasználat engedélyezése Bíráló Bizottság • Ellenőrzi, értékel és felülvizsgálja az ellenőrzések eredményeit • Javaslatot tesz a KMS védjegy használatára Fellebbviteli és Felügyelő Testület • A Rendszer működésével (pályáztatás, auditálás) és döntéseivel szembeni fellebbezések, reklamációk kivizsgálása A védjegy alkalmazás megadása • A védjegyhasználat engedélyezése a Bíráló Bizottság előterjesztése alapján a VHT Elnökének a feladata • A hatálybalépéshez a VM ellenjegyzése szükséges Dr. Németh Antal | VHT

14 Sertéshizlaló vállalkozások Sertés vágóhidak Daraboló és feldolgozó üzemek / őstermelők Kereskedelmi / vendéglátó ipari egységek Fogyasztó A minőség garanciája A Védjegyet csak azon termékek viselhetik, amelyek a teljes folyamat során, a termékpálya minden állomásán megfelelnek a tanúsítási kritériumnak. Dr. Németh Antal | VHT

15 Összegzés: mit várunk mindettől? Azt, hogy 1.növekedjen a magyar és külföldi fogyasztók bizalma a magyar sertéshúsok és sertéshús készítmények iránt 2.növekedjen az itthon előállított sertéshúsok és sertéshús készítmények fogyasztása 3.növekedjen a hazai sertésállomány 4.fejlődjenek a hazai gazdaságok és egyre több munkahely létesüljön Dr. Németh Antal | VHT

16 Köszönöm a figyelmet! Dr. Németh Antal | VHT


Letölteni ppt "Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2014. március."

Hasonló előadás


Google Hirdetések