Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A húsipart érintő feladatok, aktuális információk. 2006. február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A húsipart érintő feladatok, aktuális információk. 2006. február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési."— Előadás másolata:

1 A húsipart érintő feladatok, aktuális információk. 2006. február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési Főosztály

2 Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Minden élelmiszeripari vállalkozást nyilvántartásban kell venni. Minden 853/2004/EK III. melléklete szerinti állati eredetű élelmiszert előállító üzemet felül kell vizsgálnia az illetékes hatóságnak.  Derogációs üzemek;  Jóváhagyott üzemek;  Engedélyezett üzemek

3 Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Állati eredetű élelmiszert előállító üzemek felülvizsgálata a területileg illetékes Állomások feladata (az OÉVI szakemberei nem vesznek részt ebben). Amennyiben az üzem teljesíti a kritériumokat új működési engedély kerül kiadásra. Az új működési engedély kiadása miatt nem változik meg az engedélyezett üzem EU engedélyezési száma. Derogációs és jóváhagyott üzemek esetében, amikor engedélyezett üzemmé válik a létesítmény (új) EU-engedélyezési számot kap.

4 Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Derogációs és jóváhagyott üzemek esetében ideiglenes engedély adható 3 hónapos időtartamra. Az ideiglenesen engedélyezett üzemek is szállíthatnak az EU tagállamaiba illetve 3. Országba. Az ideiglenesen engedélyezett üzemek a végleges engedély megszerzéséig a régi jelöléseiket használhatják.

5 Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról Múlt év decemberében egy Csepeli telephelyen 73,4 tonna különféle illegálisan, szabálytalanul tárolt és kezelt fagyasztott és előhűtött baromfihús alapanyagot koboztak el és rendelték el ezek megsemmisítését a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai.

6 Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról A fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében 3,8 tonna haltermék zárolása, megsemmisítése történt meg. Az importőr forgalmazó ellen az illetékes Állomás bűnvádi feljelentést tett.

7 Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról Tojások:  8647 db jelöletlen tojást vontak ki a forgalomból az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Szolgálat munkatársai Bács-Kiskun és Zala megyében 2005 decemberében;  2006 januárjában egy nagy kereskedelmi láncban erősen szennyezett, jelölési hibás tojásokat vontak ki a forgalomból. Ennek hatására a kereskedelmi lánc az EU más tagállamából származó beszállító összes termékét saját hatáskörben kivonta a forgalomból;

8 Kiemelt ellenőrzési terület A Húsvéti ünnepkör közeledtével az ellenőrzés során kiemelt termékek köre a következő:  pisztácia;  hús, húskészítmények (kiemelten a húsvéti sonkákat);  mechanikusan szeparált hús (MSM);  üreges csokoládéfigurák;  tojás forgalmazás.

9 Kiemelt ellenőrzési terület 2006. február 1-óta Az élelmiszer-előállító egységek ellenőrzése keretében összesen 101 egységben 495 élelmiszer vizsgálata történt, amelyből 30 tételt kifogásoltak. Az itt kirótt minőségvédelmi bírság összege 2.377.284 Ft volt.

10 Kiemelt ellenőrzési terület 2006. február 1-óta A kiskereskedelemben végzett ellenőrzés során 1002 egység ellenőrzése történt, amelynek keretében 3736 tételt vizsgáltak meg. 186 élelmiszer-tétel esett kifogás alá, a kiszabott minőségvédelmi bírság összege 5.871.433 Ft volt. A forgalomból 131.040 darab tojás került kivonásra.

11 Kiemelt ellenőrzési terület 2006. február 1-óta A nagykereskedelemben 74 egység ellenőrzése történt, 709 élelmiszer-tételt vizsgáltak meg, amelyből 26 tételt kifogásoltak. A kiszabott minőségvédelmi bírságok összege 1.296.900 Ft volt. Összesen 13.380 darab tojást vontak ki a forgalomból.

12 Dioxin Technológiai hiba miatt egy Belga takarmánykeverőben takarmányozási célra gyártott zsiradékba dioxin szennyezettséget detektáltak. Belgiumba, Hollandiába és Németországba kerültek takarmányok (baromfi és sertés), melyek előállításához a zsiradékot felhasználhatták. Hollandiában 275, Belgiumban 1, Németországban 7 sertés illetve baromfi telepet zároltak. Folyamatosan vizsgálják a húsok dioxin szennyezettségét, a telepek többségében a zárlatot feloldották. Nincs hivatalos információ arról, hogy Magyarországra dioxinnal szennyezett hús került volna.

13 Döghús Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy sertés telepről, döglött állatok kerültek ki. Valószínűleg vendéglátó egységek is vásárolhattak ebből. Az ügy további részleteinek kiderítése érdekében rendőrségi nyomozás folyik. Az OÉVI-be küldött mintában Clostridium perfringens volt kimutatható (visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel).

14 Feketegazdaság elleni küzdelem Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat folyamatosan végez közös ellenőrzéseket  a VPOP-val, pl. halszállítmányok megállítása a közutakon a karácsony előtti időszakban;  az APEH munkatársaival, szürke marhaként árusított feketetarka szarvasmarha élelmiszer hamisítás

15 Feketegazdaság elleni küzdelem Jelenleg folyik az egyeztetés a MÉBIH, ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem illetékes munkatársaival. Kérjük, várjuk a civil szervezetek információit az illegális élelmiszer előállítással kapcsolatban. Cél területek: illegális élelmiszer előállítás  Hűtőházak,  Nagykereskedelmi raktárak,  Logisztikai központok,  Piacok,

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A húsipart érintő feladatok, aktuális információk. 2006. február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések