Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honnan hová? Pályatervezés és realitás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honnan hová? Pályatervezés és realitás"— Előadás másolata:

1 Honnan hová? Pályatervezés és realitás

2 Találós kérdés Ha három madár ül egy ágon, és kettő elhatározza, hogy elrepül. Hány madár marad az ágon?

3 Miről lesz szó? A célokról Az életpálya tervezésről
És mindezek hátteréről

4 A célokról… „Nem tudom megváltoztatni a szél irányát, de be tudom állítani úgy a vitorláimat, hogy mindig elérjem a célomat.” Jimmy Ray Dean

5 A célokról… „Az igazi bajnokok a célt látják maguk előtt, nem pedig az akadályokat.” (Lionel Messi)

6 A célokról… „Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amiket akkor látsz, ha szemedet leveszed a célról!” Curt Carlson

7 „A cél nélküli élet nem méltó élet”.
A célokról… „A cél nélküli élet nem méltó élet”. /Szókratesz/

8 A jó cél mindig S*M*A*R*T / R*E*M*E*K
Specific: specifikus, konkrét, írja le pontosan, hogy mit kell elérni, teljesíteni Measurable: mérhető, tegye lehetővé a teljesítmény mérését Attainable: Legyen elérhető a kitűzött időn belül a rendelkezésre álló erőforrásokkal Relevant: legyen számodra fontos, érezz elégedettséget és örömöt, ha teljesítetted Time-Bounded: határidőhöz kötött REMEK: Reális Elérhető Mérhető Elosztott (időben) Konkrét

9 A jó célkitűzéshez elengedhetetlen
Reális önismeret Nyitottság Fejlődés iránti elkötelezettség Hajlandóság az áldozatok és az erőkifejtés vállalására

10 Miért fontos felvállalni a céljainkat és tudatosan tervezni a jövőnket?
A cél leírása elköteleződés a cél mellett. És aki elkötelezi magát valami mellett, az sokkal valószínűbb, hogy meg is valósítja.

11 Célkitűzéseim 1 év múlva: … 3 év múlva: … 5 év múlva: … 10 év múlva: …

12 Mi a tét? A későbbi munkánk… A későbbi életkörülményeink…
A boldogságunk… Fontos tehát átgondolni a céljainkat és pl. azt, hogy „Nekem egyénileg mi a siker?” (pl. intellektuális vagy/és materiális gyarapodás; szakmai pályafutáson kívüli célok, stb.

13 (Élet)pályatervezés 1. Készítsünk mérleget erősségeinkről és korlátainkról : Pl.: A munka és szabadidős tapasztalatok összegyűjtése, elemzése és rendszerezése. * A legjelentősebb eredmények összegyűjtése, és annak átgondolása, hogy milyen készségek voltak szükségesek ezek eléréséhez (erősségek). * A legnagyobb kudarcok felelevenítése, és annak átgondolása, hogy milyen készségek kellettek volna a sikerhez (fejlesztendő területek).

14 (Élet)pályatervezés 2. Gondoljuk át, milyen munka, tevékenység felelne meg * a legjobban az igényeinknek, válasszuk ki, mi az a három szempont, amit a legfontosabbnak tartunk: szellemi kihívás, kreativitás, pénz, elegendő szabadidő vagy előrelépési lehetőség, netán kötetlen munkaidő? Állítsuk fel ezek fontossági sorrendjét. * Milyen típusú tevékenységeket kedvelek általában? * Milyen konkrét iskolai, munka, szociális és sport tevékenységeket végeztem? * Lista készítése azokról a tevékenységekről, melyeket szívesen végeztem az elmúlt években. * Annak értékelése, hogy ezekben a tevékenységekben mit szerettem, milyen kihívást jelentettek számomra.

15 (Élet)pályatervezés 3. Ha a felmérést elvégeztük, akkor válasszuk ki az irányt, * amerre el/továbbindulunk (pl. további tanulmányok, gyakornoki program, konkrét álláskeresés; tervezzük meg elképzeléseink megvalósítását, ütemezzük az egyes lépéseket (pl. pályázatot mikorra állítjuk össze, hol böngésszük az álláshirdetéseket stb.) * Hol tartok most, meddig jutottam el a pályámon?

16 (Élet)pályatervezés: alulról építkezz!
„Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni. „

17 Az (élet)pályatervezés háttere Mi motivál?
Külső eszközök: jó munkakörnyezet, fizetés, pénz, juttatások, anyagiak Belső eszközök (család, minőségi idő, otthon, közösség, maga a munkatevékenység, a fejlődés lehetősége) Pareto szabály: Életünk fontos eredményeinek 80%-át időnk 20 %-ban érjük el

18 Az (élet)pályatervezés háttere
Önismeret és a példaképeim

19 Az (élet)pályatervezés háttere
Az érdeklődés és annak mélysége, tartóssága

20 Az (élet)pályatervezés háttere
A képességek és azok jellege (pl. fizikai, szellemi)

21 Az (élet)pályatervezés háttere
A munkamód

22 Az (élet)pályatervezés háttere
Értékek (anyagi és vagy szellemi, lelki)

23 Az (élet)pályatervezés háttere
Milyen (családi,anyagi és lelki) erőforrások és a gazdasági, társadalmi környezet által kínált lehetőségek állnak rendelkezésemre?

24 Az életpálya megtervezésének helyes sorrendje
vágyak, elképzelések rögzítése, értékrendi kontrolja és sorrendje.( foglalkozási, anyagi és nem anyagi értékek megszerzésére, illetve megteremtésére koncentráltan), a sikercélok eléréséhez szükséges követelmények, kompetenciák számbavétele, önvizsgálat (szakember segítségével ), ennek eredményét össze kell vetni az előző pontokban rögzített tényezőkkel, alternatívák közötti döntés, majd a kompetencia deficitek felszámolására tervezetet kell készíteni. ellenségek és szövetségesek számbavétele, hajtóerők és gátló tényezők feltérképezése, magánéleti háttér megtervezése ( családalapítás, anyagi és egyéb szempontok, idő és energia igénye, baráti kapcsolatok kiépítése, egyéb társadalmi kapcsolatok megkeresése, stb. ), a megvalósításhoz szükséges anyagi források felkutatása, a foglalkozási célok időbeni megtervezése, az egyes életszakaszok képzési szükségleteinek meghatározása, a potenciális munkahelyek azonosítása ( az esetleges saját vállalkozás megalapozásához szükséges tapasztalatok, információk, kapcsolatok, indulótőke , stb. megszerzése ), pályakorrekciós lehetőségek beiktatása, a nem várt változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás tartalékainak biztosítására, az egyes karrierszakaszokhoz kötődő tennivalók részletes és időbeni lebontása, a célszerű végrehajtási módszerek kiválasztása, a karrierhez harmonikusan illeszkedő hobbi, szabadidős tevékenységek, rekreációs szokások és életmóddal kapcsolatos célok megfogalmazása, önellenőrzési pontok betervezése, határidők kitűzése a program végrehajtásának folyamatában, illetve a változtatási, módosítási lehetőségek folyamatos kiértékelése a „beruházás” megtérülésének tükrében.

25 A válasz a találós kérdésre
Három. A tanulság: attól, hogy elhatározol valamit, még nem biztos, hogy megteszed.

26 Hasznos források www.eletpalya.munka.hu www.felvi.hu www.dontok.hu
A pályatervezés kifejezésre nagyjából 11 900 találat (0,17 másodperc) 

27 Sikeres (élet)pályatervezést és megvalósítást kívánok!
"A grapefruit tulajdonképpen egy citrom, amely kapott egy lehetőséget, és élt is vele.„ /Oscar Wilde/

28 Humánerőforrás-fejlesztési Intézeti Tanszék
Köszönöm a figyelmet! Dr. Pongrácz Attila adjunktus NYME-AK Humánerőforrás-fejlesztési Intézeti Tanszék


Letölteni ppt "Honnan hová? Pályatervezés és realitás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések