Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Agria Volán Zrt. image elemzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Agria Volán Zrt. image elemzése"— Előadás másolata:

1 Az Agria Volán Zrt. image elemzése
Készítette: Sánta Dóra

2 Mottók Agria Volán- a megbízható útitárs Velünk utazva közel a távol
Környezetbarát működéssel- a jövőért! Mi vezetünk, Ön nyer!

3 Cégtörténet A vállalkozás több évtizedes múltra tekint vissza. A II. világháborút követõen 1949-ben országszerte megalakult a szervezett teher- és autóbusz-közlekedés. A teherfuvarozás országos vállalata Teherautó Fuvarozási Nemzeti Vállalat néven, 1949-ben jött létre.  Az Agria Volán Rt július elejétől kezdte meg teljesen önálló működését. Korábban a Mátra Volán látta el a személyszállítási feladatokat Heves Megyében, ám a gazdálkodási válságok miatt szükségszerű volt a szétválás. Honos területe Heves megye keleti fele. A társaság 192 autóbusszal rendelkezik, amelyből 42 Eger helyi közlekedésének zavartalan lebonyolításáért felel.

4 Tartalom 1. Általános szempontok (5) 4. Nyomtatott anyagok (21)
2. Megjelenési formák (10) 3. Jelek, jelzések (16) 4. Nyomtatott anyagok (21) 5. Elektronikus anyagok (27) SWOT analízis (30)

5 Küldetési Nyilatkozat
Az Agria Volán Zrt. fő tevékenysége a közúti tömegközlekedés, ami jellegénél fogva jelentős gazdasági, politikai tényező, ugyanakkor terheli a környezetet. Fontos feladatunknak tekintjük, ezért, hogy utasaink, megrendelőink részére MEGBÍZHATÓ, KULTURÁLT, BIZTONSÁGOS ÉS KÖRNYEZETKÍMÉLŐ szolgáltatást biztosítsunk. Célunk elérése érdekében olyan hatékony MSZ EN ISO 9001:2001 és az MSZ EN ISO 14001:1997 szabványok szerinti minőség- és környezet központú irányítási rendszert vezetünk be és működtetünk a jövőben, amely garantálja szolgáltatásaink állandó minőségét, folyamatos fejlesztését, a környezeti hatások csökkentését. Anyagi lehetőségeinkhez mérten törekszünk a legmodernebb technológiák alkalmazására és környezetkímélő anyagok felhasználására, figyelembe véve az érvényes jogszabályokat és hatósági előírásokat. Tevékenységünket a nyilvánosság hozzáférése mellett végezzük. A vezetés minden szinten támogatja és megköveteli a folyamatos képzést és önképzést, ugyanakkor elvárja, hogy minden alkalmazott személyes tudásával és felelősségével járuljon hozzá a cég sikeréhez. Mottónk: AGRIA VOLÁN – a megbízható útitárs. Környezetbarát Működéssel – a jövőért!

6 Az alapító okiratban meghatározott tevékenységi köre
menetrendszerű szárazföldi személyszállítási (főtevékenység) egyéb szárazföldi személyszállítás A koncessziós törvény rendelkezéseivel összhangban átmenetileg többek között az alábbi tevékenységeket is ellátja: gépjárműjavítás üzemanyag-kiskereskedelem gépjárműalkatrész-kereskedelem tárolás, raktározás szárazföldi szállítást segítő tevékenység műszaki vizsgálat, elemzés hirdetés

7 Szervezeti felépítés A személyszállítási feladatokat és az ahhoz kapcsolódó műszaki tevékenység szétválik: ugyanígy a pénzügy és a humánpolitika ill. a minőségirányítás is a vállalat funkcionálisan külön választott területe. E területek igazgatói: személyszállítási igazgató műszaki üzletág igazgató gazdasági igazgató humánpolitikai önálló osztályvezető ill. a minőségirányítási vezető E négy területre a mellérendeltségi viszonyjellemző. Az ő munkájuk ezen a szinten szorosan összefügg, a kooperáció nagy hangsúlyt kap. A vállalat tevékenységét azonban nemcsak az imént felsorolt igazgatók (és természetesen a vezérigazgató) irányítják. Szükség van a belső ellenőrzésre, a számítástechnikai szervezést végző csoport munkájára és a vállalati jogi ügyeinek intézését ellátó foglalkoztatottakra, főmunkatársra. Sajnálatos módon a vállalatnál külön a marketingre szakosodott osztály nincs létre hozva. A feladatokat az üzemvezetők, és a kapcsolattartással megbízott munkatárs látja el.

8 Célközönség A tömegközlekedés vevői az utasok, akik valamilyen célból igénybe veszik a szolgáltatást. Ezek a következők lehetnek: munkába járás iskolába járás főiskolára, egyetemre utazás kirándulás ügyintézés egyéb szabadidős tevékenységek.

9 Szervezeti magatartás -konfliktushelyzetek
Tény, hogy vannak problémák, ezt igazolják a panaszkönyvi bejegyzések is. De nézzük csak mi is a feladata a mai kor autóbuszsofőrjének: szervizeli, takarítja a kocsit, jegyet-bérletet vesz fel, s majd elszámol vele. A megállókban jegyet ad és pénzzel bánik, menetlevelet ír, s nem utolsósorban minden tapasztalatával a mentetrendet betartva vezeti az autóbuszt. Így nem csoda, hogy ennyi figyelmet igénylő munka mellett nem mindig van kedve mosolyogni ránk és éppen a nem „kedves utasnak” kedvesen szólni. A vállalat vezetésének a feladata lenne a folyamatokat úgy megszervezni, hogy a kapcsolódó munkahelyek a háttérszemélyzet, azért legyenek, hogy segítséget adjanak a gépkocsivezetőknek abban, hogy a mosolygós kedves arcukat tudják felénk, az utas felé mutatni, mert közvetve az ő „arcuk”, a vállalat arca is lenne.

10 Megjelenési formák Külső Belső

11 Cég helye a településen
Eger Agria Volán Telephely, Mátyás király út Autóbusz állomás, Barkóczy út

12 Közvetlen külső bemutatás
Az egri központi buszpályaudvar tisztasága és a zöldszigetek szépsége miatt rendkívül tetszetős. Biztosítva van az utasok tájékozódásának minden lehetséges formája. Található indulási és érkezési jegyzék, elektronikus információs tábla, ha így sem sikerül az eligazodás, akkor az információnál rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatokkal. Az autóbuszok meghatározott menetirányban közlekedhetnek; a körforgalmon kívül számos parkolóhely is található.

13 Eligazító táblák

14 Általános belső megjelenés
Az Agria Volán Zrt. dolgozói tevékenységüknek megfelelően különböző környezetben végzik munkájukat. A forgalomiránító-iroda belső tere komfortos: légkondicionált információs iroda, tágas pihenőhely a gépkocsivezetők számára, ital- és kávéautomaták. A volán társaság telephelyén található irodákban sok a növény, a bútorok nem túl modernek, viszont tiszták és rendezettek. Az Agria Volán emblémája számos belső helyen (hirdetések, eligazító táblák, plakátok) feltűnik.

15 Munkaruházat Az egységesség megtartása érdekében a gépkocsivezetőket felöltöztetik, kapnak öltönyt és a hozzá tartozó kiegészítőket. A szín harmonizál a vállalatot képviselő kékkel. Az öltöny szürke és sötétkék, az ing világoskék.

16 Jelek, jelzések

17 Akusztikus jelek Kifejezetten Agria Volán szignál illetve zene nem létezik, viszont akusztikus elemként megemlíthetjük a járatok indulását illetve közérdekű információkat bemondó hangot. Fontos, hogy elég hangos és tisztán érthető legyen. Néhányszor előfordul, hogy a mikrofonhoz túl közeli beszéd recsegést eredményez. Kísérőzene nincs és nem is szükséges, viszont egy kellemes de figyelemfelkeltő, MÁV-éhoz hasonló szignál használatát jó ötletnek tartanám.

18 Vizuális elemek

19 Logó Az Agria Volán emblémája fehér alapon kék kezdőbetűk, alatta íves vonalban a cég és a város neve található. Maga a szöveg utal a tevékenységre, viszont kép formájában nem jelenik meg a logóban. A kék-fehér az autóbuszok és a buszvezetők egyenruhájának színe is.

20 Szlogen A szlogenek kizárólag írott formában jelennek meg, közülük a leggyakoribb: Agria Volán- a megbízható útitárs A mottók utalnak a környezetvédelemre, gyorsaságra, kiszámíthatóságra. Velünk utazva közel a távol Környezetbarát működéssel- a jövőért!

21 Nyomtatványok és reklámanyagok
Az Agria Volán Zrt. természetesen rendelkezik céges levélpapírral és névjegykártyával, eze kívül számoss reklámanyaggal is, pl.: Naptár Jegyzettömb Toll Reklámszatyor Póló Menetrend könyv

22 Jegyzettömb és reklámszatyor

23 Naptárak

24 Menetrendek A társaság minden évben új menetrend könyvet ad ki, melynek megjelenése azonos a társ volánokéval, csupán a fedőlap különbözteti meg a többitől. Megjelenik az utazók számára logikusan megszerkesztett „kismenetrend”, ami tartalmazza, a vállalat által közlekedtetett összes helyi- és helyközi járat indulási és érkezi idejét. Ez a kiadvány már jobban tükrözi a vállalat arculati elemeit. Sok fontos egyéb tájékoztatással kapcsolatos tudnivalót tartalmaz.

25 Ajándéktárgyak a dolgozók számára

26 Egyéb nyomtatványok Bérlet Matrica Kezelési útmutató plakát

27 Elektronikus anyagok

28 Weboldal http://www.agriavolan.hu
Az Agria Volán internetes oldalán számos információhoz juthat az oda látogató. Megtaláljuk a társaság helyi, helyközi, távolsági és nemzetközi menetrendjét, a vonalhálózat és tarifák pontos leírását. Emellett az utazási feltételekről vagy különjárat-rendelésről is olvashatunk. A képgalériában minden busztípust megtekinthetünk, a cégbemutatóban pedig megismerkedhetünk az Agria Volán tevékenységével. A weboldal mindig szolgál utasaut érintő friss hírekkel, továbbá megtaláljuk elérhetőségeiket is.

29 A volán társaság prezentációval, mobil oplogóval, screen-shottal, animációkkal illetve más multimédiás elemekkel nem rendelkezik. Tervben van, hogy a céget a helyi televízióban rövid reklámfilmmel népszerűsítsék.

30 Swot analízis

31 Erősségek nincs jelentős konkurencia a menetrend szerinti helyközi személyszállításban egyáltalában nincs konkurencia Eger helyi tömegközlekedésének lebonyolításában nagy készpénzforgalom nagy számú, gépjárműpark megléte különböző férőhelyű autóbuszok tapasztalt, gyakorlattal rendelkező sofőrök korszerű műszaki karbantartási rendszer az autóbuszok műszaki állapotának folyamatos ellenőrzése a megy egész területét behálózó autóbusz-hálózat a vezetés nyitottsága országos megjelenés (Az Agria Volán a Volán Egyesülés tagja) sok szabad kapacitás reklámcélokra

32 Gyengeségek árhatékonyság és az innováció hatékonysága
a tőke költsége és elérhetősége, ezzel együtt a pénzügyi stabilitás zsúfoltság gyakori késések kiöregedő gépjárműpark nem megfelelő utas-kiszolgálás nem megfelelő utas-tájékoztatás a frontszemélyzet nem megfelelő magatartása külső és belső kommunikáció hiánya negatív közvélemény médiakapcsolatok ápolásának hiánya a marketingmunka nem megfelelő elismerése

33 Veszélyek csökkenő születésszám csökkenő utas létszám
növekvő munkanélküliség növekvő üzemanyagárak visszaélés a nyugdíjas szelvényekkel, kedvezményekkel kiöregedő autóbuszok növekvő személyes tulajdonban lévő gépkocsi állomány a magánvállalkozások nyomott áron kínálják autóbuszaikat a MÁV – kedvezőbb jegyárakat biztosíthat a MÁV – kedvezőbb csatlakozások fennállásának lehetősége munkavállaló ellenállás a képzéseknél

34 Lehetőségek tisztaság javítása átszállási lehetőségek javítása
kedvezmények biztosítása utasok igényeinek figyelembevételével készített menetrend kialakítása járatok sűrűségének növelése az igénybevételhez való alkalmazkodás fogyasztói elégedettség vizsgálat kedvező ármegállapítás a különjáratok esetében szerződéses járat lehetőségek felkutatása dolgozók elkötelezettségének növelése külső és belső PR javítása helyi szervezetekkel, önkormányzatokkal kialakított jó kapcsolat ápolása dolgozói tréningek reklámfelületek bérbeadása megbízható marketing partnerek megnyerése

35 Vége


Letölteni ppt "Az Agria Volán Zrt. image elemzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések