Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása"— Előadás másolata:

1 Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása
Mozgóképkultúra és médiaismeret 8.osztály A filmek sokfélesége I.

2 Cél: A film egy új, szinte minden más, eddig kialakult műfajt átfogó művészetként számos ágra bomlott. A gyerekek rajzfilmeken, vígjátékokon, bűnügyi és egyéb filmeken nőnek fel.

3 Cél: El kell érni, hogy a sokféle alkotás ne ömlesztve maradjon meg, hanem műfajok szerint rendeződjön a tizenévesek tudatában, ismerjék meg az egyes műfajok klasszikus remekeit (animációs, burleszk, western - , musical, bűnügyi, fantasztikus, dokumentumfilmek

4 Követelmény: Ismerjék meg az alapvető filmműfajok jellemzőit, klasszikus alkotásait, rendezőket, filmszínészeket. Tudják a tanulók a látott és megbeszélt filmeket elhelyezni a filmműfajok sokaságában.

5 Követelmény: Hogy erre a tanulók képesek legyenek, ahhoz a klasszikus alkotások közül meg kell ismerniük néhányat. Természetesen itt alapozhatunk a tizenévesek eddigi ismereteire, ami azonban döntően a legújabb filmekre koncentrálódik.

6 Kiemelt készségek, képességek:
tájékozódó olvasás, adatkeresés, lényegkiemelés, felidézés, rendszerezés, összehasonlítás, véleményalkotás.

7 Munkaformák: heterogén csoportok, frontális osztálymunka,
egyéni gyűjtőmunka

8 Módszerek: megbeszélés, szóforgó, csoportok közti mozaik

9 Szervezési feladatok:
A csoportok elhelyezkedése után a szerepek (felelősök) kisorsolása, csoportonként mindenki húz egy kis képet.

10 Szerepek Felolvasó: (könyv) közös források használatakor, mindenkit érintő feladatoknál felolvas. Eszközfelelős: (olló, színes ceruza) kiosztja, begyűjti az eszközöket, gondoskodik arról, hogy azokat társai rendbe rakják. Időfigyelő: (óra) gondoskodik arról, hogy a csoport a megadott időn belül oldja meg a feladatot, rendszeresen figyelmeztet az idő múlására. Jegyző: (toll) leírja a csoport döntéseit, és megoldásait. Csendkapitány: (katonai sapka) felel azért, hogy a csoport ne zavarja a többiek munkáját.

11 Tanári instrukció: könyvtári szabályok
 Csendben dolgozunk, hogy ne zavarjunk másokat. Táskát, kabátot nem viszünk be a könyvtárba, csak a legszükségesebb felszereléseket. Minden könyvet a helyére tegyünk vissza. Az E-Pont használatakor a Géphasználati naplót kitöltöm.  A könyvekre vigyázunk, még ceruzával sem húzunk alá semmit bennü

12 Tanári instrukció: mi segíti a munkánkat a könyvtárban?
 szótárak  lexikonok  folyóiratok  CD romok  video DVD  Internet

13 Ismétlés Irányított kérdésekkel…

14 1. Melyek a némafilm és a hangosfilm közötti alapvető különbségek?
némafilm: kikiáltók, előadók zenekísérettel, zenekarok, gépzongora, különféle zörejek. Cél: a képpel szinkronban hallható hang visszaadása, azaz annak fotografikus rögzítése. hangosfilm: Don Juan Warner Brothers stúdióban, a vetítőgép egy lemezjátszóval volt elektromosan összekötve. Filmszalagra írt hang  hangsávos film.

15 zömmel angol nyelvű filmek,
2. Milyen technikai nehézségekkel kellett megküzdeniük a gyártóknak a filmek szinkronizálásakor? nyelvi eltérések, zömmel angol nyelvű filmek, egyazon filmet több nyelven is leforgatták, ez nagyon költséges eljárás volt világnyelvek = szinkronizálás kisebb nyelvek = feliratozás

16 3. Kik voltak a hangosfilm első korszakának nagy sztárjai?
Charlie Chaplin (némafilmekből jött át), Bette Davis, Maurice Chevalier, Judy Garland, Marlene Dictrich, Gary Cooper

17 4. Hogyan próbálták uralni az amerikai filmesek az európai piacot?
1944. után politikai alkura hivatkozva a két nagy filmgyártót, Németországot és Olaszországot egy ideig kiiktatják. Az amerikaiak a Marshall – segély révén gazdaságilag zsarolták szövetségeseiket.

18 Feladatlap megoldása Kiosztott feladatlap megoldása, csoportmunkában, a könyvtárban minden segítség megtalálható.

19 1. feladatlap: Animációs filmek
1. Olvassátok el a tankönyv 36. oldalán lévő szöveget az animációs filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó. 2. Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - animáció: ___________________________________________________________________ animátor: ___________________________________________________________________ fázis: ____________________________________________________________________trükkfelvétel: ____________________________________________________________________ 3. Ki volt Walt Disney? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ___________________________________________________________________ 4. Milyen animációs filmek találhatók könyvtárunkban? ___________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható Az otthon gyűjtött címek közt volt – e animációs film? Címe?

20 2. feladatlap: Burleszk filmek
1. Olvassátok el a tankönyv oldalán lévő szöveget a burleszk filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - burleszk: _____________________________________________________________________________ - komikus: ______________________________________________________________________________- tragikomikus: _____________________________________________________________________________ - geg: ______________________________________________________________________________ 3. Ki volt Harold Lloyd ? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ______________________________________________________________________________ 4. Milyen burleszk filmek találhatók könyvtárunkban? ______________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható Az otthon gyűjtött címek közt volt – e burleszk film? Címe

21 3.feladatlap: western filmek
1. Olvassátok el a tankönyv 37. oldalán lévő szöveget a western filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - western: __________________________________________________________________________________________ - tipikus: __________________________________________________________________________________________ - romantika: __________________________________________________________________________________________ -macho: __________________________________________________________________________________________ 3. Ki volt Jon Wayne? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! __________________________________________________________________________________________ 4. Milyen western filmek találhatók könyvtárunkban? __________________________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e western film? Címe?

22 4. feladatlap: Musical filmek
1. Olvassátok el a tankönyv 37. oldalán lévő szöveget a musical filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - musical: ____________________________________________________________________________ - operett: ____________________________________________________________________________ - varieté: ____________________________________________________________________________ -motívum: ____________________________________________________________________________ 3. Ki volt Fred Astaire? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ____________________________________________________________________________ 4. Milyen musical filmek találhatók könyvtárunkban? ____________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e musical film? Címe?

23 Értékelés és szempontjai
Értékelés: egyéni, csoport, osztály. Szempont: feladatok helyes megoldása, közös munka, egyéni ötletek, aktivitás, fegyelem

24 Kiegészítés, megjegyzés
A következő órán ugyanilyen feladatsorral folytatnám a filmműfajok ismertetését a könyvtárban. A következő kooperatív módszereket alkalmaznám: - csoportok közti mozaik - kérdésküldés - szóháló


Letölteni ppt "Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések