Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA Hogyan oktatnám?. A tanár feladatai az óra előtt: - A tanár feladatai az óra előtt: - a szükséges szerek előkészítése - az öltözői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA Hogyan oktatnám?. A tanár feladatai az óra előtt: - A tanár feladatai az óra előtt: - a szükséges szerek előkészítése - az öltözői."— Előadás másolata:

1 GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA Hogyan oktatnám?

2 A tanár feladatai az óra előtt: - A tanár feladatai az óra előtt: - a szükséges szerek előkészítése - az öltözői rend ellenőrzése Előkészítő rész: • Sorakozó, jelentés, célkitűzések • Általános bemelegítés futás közbeni feladatokkal • Gimnasztika, botgyakorlatok

3

4

5

6 Fő rész: A gyűrű jellemzése  Legkönnyebben elhelyezhető szer.  Mozgásanyaga változatos, lendületi és erőelemekből áll, melyek függésben és támaszban egyaránt végezhetők.  Labilis, a szer a rajta tornázó tanulóval együtt mozog, ezért nagyobb erőkifejtést, ügyességet és bátorságot igényel.

7 Speciális képességfejlesztés  Az ujjak szorító erejét mászással, függeszkedéssel fejleszthetjük.  A hasizom erejét bordásfalon végzett gyakorlatokkal is fokozhatjuk.

8 • Bordásfalnál, padon, homorított helyzetben törzslebegtetés, törzsfordítás tömött labdával (súlyzóval) • A vállöv erősítését szolgáló súlyzós gyakorlatok: tölcsérkörzés, lebegtetés, lebegtetés mellső középtartásban, könyökkörzés nyitottan (kajak)

9 Alaplendület és homorított leugrás hátul  A továbbiakhoz nélkülözhetetlen a jó alaplendület.  A gyűrű fogása: legmélyebb pontján madárfogással fogjuk úgy, hogy lapjával előre nézzen. Felugrás a gyűrű alatt történjen, hogy ne lengjen.

10 • Lendület indítás a láb erőteljes előre emelése – gyűrű hátra felé tolása (törzs és a kar enyhe ívben) tekintet a lábfejen. Vissza függőleges nyújtott törzshelyzetig –saroklendítés lendületnövelés hátra (hát egyenes) –gyűrűtolás előre, fej mérsékelt emelés. Leugrás a hátra lendület holtpontján –saroklendítés erőteljesebb, kézzel a gyűrűt rézsút, oldalt és lefelé nyomjuk majd elengedjük. Levegőben homorítva emelkedés, érkezés hajlított állásba, rézsútos magas tartás, alapállás. • Oktatása -helyes bemutatás -gyűrű fogása, alap- lendület ismertetés -gyakoroltatás

11 A gyűrű ellentétes irányú mozgatását mutassuk be. Hibák: alaplendületnél: csak csípőből vagy vállból hajtja végre – kevés a gyűrű ellentétes mozgása - nagyon homorít a tanuló homorított leugrásnál: korán vagy későn engedi el a gyűrűt – nem nyomja le, nem homorít kellően

12 Lebegőfüggés  A tanuló (függésből) felfelé emeli a lábát, hogy csípőből csukott legyen. Kezdetben tartsák a lábukat zsugor helyzetben.  Ha a zsugor helyzet biztos nyújtsák a térdüket lebe- függésbe. Oktatása: talajon, korláton

13 Hibák: a kar hajlított – nincs egyensúlyban – nyitott és hátra felé billenő (hátsófüggés felé)

14 Lefüggés ( gyertya )  A tanuló lebegőfüggés helyzetéből, a csípő nyitásával kiegyenesíti a törzsét úgy, hogy enyhe homorítással, nyújtott karral, fejjel lefelé függ. Akinek ez nehéz előbb zsugorfüggést végezzen.  Oktatása: bordásfalnál hátsó lefüggés. Hibák: törzs nem egyenes - könyök hajlított -fej nem emelt-túlzott homorítás

15 Hátsó lefüggés  A tanuló lebegőfüggésből leereszkedik hátsó függésbe, amennyire válla engedi kiegyenesedik és fejét emeli. A gyűrűkarikák a hát felé néznek, a törzs csípőben enyhén hajlított, a kar nyújtva. Oktatása: 1. törzsemelés bordásfalnál 2. hátsó lefüggésből törzsemelés

16 Az oktatás eredményességének előfeltétele: • erős vállöv (tolódás hajlított támaszból) • saslendület, kézisúlyzós gyakorlatok • hátizomerősítés bordásfalnál • hátsó lefüggésből ereszkedés állásba és emelés hátsó lefüggésbe, törzsemelés Az oktatás sorrendje: bemutatás magyarázattal – alacsony gyűrűn – magas gyűrűn segítségadással – egyedül. Hibák: nem ereszkedik elég mélyre – nagyon lehajtja a fejét.

17 Befejező rész:  Levezetés (lazító gimnasztika, váltó- versenyek)  Értékelés, köszönés  A tanár feladatai az óra után: szekrények bezárása – a tornaterem és az öltözők rendjének ellenőrzése.


Letölteni ppt "GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA Hogyan oktatnám?. A tanár feladatai az óra előtt: - A tanár feladatai az óra előtt: - a szükséges szerek előkészítése - az öltözői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések