Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Farkas-Kudoba-Zolnai Válaszkészség vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Farkas-Kudoba-Zolnai Válaszkészség vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan a."— Előadás másolata:

1 Farkas-Kudoba-Zolnai Válaszkészség vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan a vállát és kérdezze a következőt: - Mi történ önnel? - Mi történ önnel? - Nyissa ki a szemét! - Nyissa ki a szemét! Beszéljen hangosan érthetően!

2 Farkas-Kudoba-Zolnai Szóbeli és fizikai kontaktus

3 Farkas-Kudoba-Zolnai Ha a sérült nem reagál Szabad légút biztosítás: Szabad légút biztosítás: •sz.e. száj-garat toialette •idegentest eltávolítás •műfogsort csak abban az esetben ha kimozdult Hívjon segítséget!!

4 Farkas-Kudoba-Zolnai Ha a sérült nem reagál 1 Ha a baleseti helyszín és kimenetel nyaki gerinc sérülésre enged következtetni mint például : - magasból esés ( több mint 5m) - sekély vízbe való fejesugrás - motorbaleset, ostorcsapás sérülés Akkor a teendők : légút biztosítás, a fej neutrális helyzetben enyhén húzva tartása Segélykocsi!!!!

5 Farkas-Kudoba-Zolnai Ha a sérült nem reagál 2 Ha nem merül fel közvetlenül a nyakigerinc sérülés lehetősége a szükség szerinti száj- garat toilette után vizsgálja meg a koponyát, hajas fejbőrt és a nyaki csigolyákat két oldalról két kézzel.

6 Farkas-Kudoba-Zolnai Ha a sérült nem reagál 2/B Légzés vizsgálatához hajoljon a beteg arcához a fejét a mellkas felé fordítsa. Légzés és keringés vizsgálata egy időben történjen az időtartama ne haladja meg a 10 másodpercet.

7 Farkas-Kudoba-Zolnai Keringés/légzés vizsgálata •Keringés meglétére utalhat:  mozgás  nyelés  öklendezés  tapintható nyaki verőér pulzáció •Légzés vizsgálat: (hármas érzékelés) 1.fül (hallom a levegő áramlását) 2.szem (látom a mellkas emelkedését ill. süllyedését) 3.bőr (melegebb levegő érzete)

8 Farkas-Kudoba-Zolnai Észlel légzés és keringést Ha a betegnél észlel légzést keringést de a külvilág ingereire nem reagál egy alvó ember benyomását kelti eszméletlen betegnek/sérültnek tekintendő. •Szükség esetén vegye le a szemüveget a beteg vagy sérültről. •A nagyobb tárgyakat amik nyomhatnak vegyük ki a zsebéből.

9 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 1. koponya nyaki csigolya vizsgálata /két kézzel két oldalról/ /két kézzel két oldalról/ 2. vállak, kulcscsont vizsgálata 3. karok vizsgálata /egyszerre csak egy kar és két kézzel/ 4. hozzánk közelebb eső kezét helyezzük a fej magasságába tenyérrel felfelé derékszögben behajlítva

10 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 5. mellkas vizsgálat fentről és oldalról

11 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 6. nyílt hasi sérülés keresése

12 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 7. medence vizsgálata föntről és oldalról

13 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 7. medence vizsgálata föntről és oldalról

14 Farkas-Kudoba-Zolnai Eszméletlen beteg/sérült 8. lábak vizsgálata /egyszerre csak egy láb és két kézzel/ 9. gerinc vizsgálat / mellkast megemeljük egyik alkarunkkal, hogy a másik kezünk alá férjen/ Hívjon segítséget!

15 Farkas-Kudoba-Zolnai Stabil oldalfekvő helyzet Nem kizáró sérülések esetén módosul a stabil oldalfekvő helyzet :  az alsó végtag törésénél a tört végtag kerül alulra  a felső végtag, vagy a kulcscsont törésnél az ép oldal kerül alulra  enyhe mellkas-sérülésnél az ép oldal kerül felülre

16 Farkas-Kudoba-Zolnai Teendők a stabil oldalfektetés után A sérültet/beteget aki stabil oldalfekvő helyzetben van folyamatosan ellenőrizze a vitális funkciókat illetve a szabad légútat. Csak a legszükségesebb esetben hagyja magára mint pl: segítségkérés, több sérült esetén a többi sérült ellátása. Amennyiben a beteg vagy sérült 30 percet meghaladóan kell ebben a helyzetben hagynia, fordítsa a másik oldalára. /kar tartós kompressziója/

17 Farkas-Kudoba-Zolnai Teendők az eszméletlen beteggel 1.Vitális funkciók vizsgálata és kontrollja 2.Az ál-eszméletlenség kizárása 3.Átjárható légutak biztosítása (száj kitörlése, stabil oldalfekvő testhelyzet) 4.Aspecifikus teendők (ruházat meglazítása, véna, oxigén) 5.Vércukormérés 6.Hőmérsékletmérés 7.Vérnyomásmérés, pulzusszámolás


Letölteni ppt "Farkas-Kudoba-Zolnai Válaszkészség vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések