Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

13. Tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "13. Tétel."— Előadás másolata:

1 13. Tétel

2 Az elsősegélynyújtás célja égési sérüléseknél
13. Önnek munkája során balesetet szenvedett munkatársának elsősegélyt kell nyújtania. Ismertesse az elsősegélynyújtás célját, szabályait, végrehajtását égési sérüléseknél, csonttörésnél! Az elsősegélynyújtás célja égési sérüléseknél Általános szabályok égési sérüléseknél Legfontosabb teendők égési sérüléseknél Az elsősegélynyújtás célja csonttörésnél Általános szabályok csonttörésnél Legfontosabb teendők csonttörésnél

3 Az elsősegélynyújtás célja égési sérüléseknél:
Legfontosabb célunk a további károsodások elkerülése, valamint az állapotrosszabbodás megakadályozása, a főbb panaszok enyhítése. Az égési sérülések ellátása. Elsősegélynyújtás szintjén lényegében mindegy, hogy közvetlenül mi okozta az égési sérülést, az ellátás ugyanaz. Tehát nem a kiváltó ok elemzésére, hanem a gyors és hatásos ellátásra kell a hangsúlyt fektetni.

4 Általános szabályok égési sérüléseknél
Fel kell mérni az égés fokát és kiterjedését, hiszen e kettő határozza meg súlyosságát. Külön hangsúlyt kell fektetni annak kiderítésére, hogy történt-e légúti égés. Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.

5 Az égés kiterjedése: "Kilences" szabály: az égett testfelület számítása Az ujjak nélküli tenyér tekinthető a testfelület 1 %-ának.

6 Az égés foka: I. fokú égés: a bőr kissé duzzadt, vörös, csak legfelső rétege károsodik, pár nap alatt hámlással spontán gyógyul. Kezelése: bőrnyugtató gyógyszerészeti kenőcsök.

7 II. fokú égés: a bőr minden rétegére kiterjed, hólyagok keletkeznek
II. fokú égés: a bőr minden rétegére kiterjed, hólyagok keletkeznek. A hólyagok kiszúrása szigorúan tilos! A nagy fájdalom miatt lehetőleg azonnali és hosszantartó hideg folyóvizes hűtés szükséges, majd steril fedőkötés.

8 III. fokú égés: A bőr szürkésen elszíneződött
III. fokú égés: A bőr szürkésen elszíneződött. A teljes szövetelhalás miatt a bőr érzéketlen, de a fájdalom igen nagy. Óriási a fertőzés veszélye! (pl.: tetanusz). Teendő: hűtés, steril fedőkötés.

9 Mit NE tegyünk az égési sérüléssel?
TILOS az égési sérülésbe bármilyen anyagot juttatni. A népbabonáknak köszönhetően leggyakrabban tejfölt, olajat, tojást öntenek, zsírt kennek a sérülésre, de a hintőporok alkalmazása is helytelen. Az említett anyagok mind fertőzésforrások lehetnek, továbbá jelentősen nehezíthetik az orvosi ellátást, illetve a sebgyógyulást. Ugyancsak nem az elsősegélynyújtó feladata a másodfokban már kialakuló hólyagok megnyitása, eltávolítása. Ha az égési sebbe a ruházat beleolvadt, ne próbáljuk meg eltávolítani. A hűtést a ruhán keresztül végezzük!

10 Az elsősegélynyújtás célja csonttörésnél:
Az első és talán legfontosabb szempont, hogy elsősegélynyújtás szintjén az ellátás szempontjából nem teszünk különbséget ficam, rándulás és törés között, mindegyiket azonos elvek alapján látjuk el, tekintettel arra, hogy a tünetek sokszor hasonlóak.

11 Megkülönböztetünk nyílt, zárt vagy fedett csonttörést
Megkülönböztetünk nyílt, zárt vagy fedett csonttörést. A csonttörés fedett, ha a törés helyén nincs lágyrész sérülés. Nyílt a törés, ha a törés helyén lévő sebben a csontrészek is láthatóak. Törésre gyanús, ha a testrész fájdalmas, duzzadt, mozgása beszűkült, esetleg nem mozdítható. Biztos jele a törésnek, amennyiben a testrész deformált, illetve ha olyan nyílt törés esetén, ahol látszik a törtvég.

12 Csonttörésnél a leglényegesebb teendő a törött testrész mozgását megakadályozni. Ha ezt helytelenül végezzük, a törött részek elmozdulnak és a környező részekben roncsolást, okozhatnak. Ez nagy fájdalommal járhat. A fájdalom olyan nagy lehet, hogy beáll a sokknak nevezett állapot. A nyílt törésnél előbb a sebet kötözzük be, mert a seben keresztül könnyen fertőződhet a szervezet, majd a rögzítést végezzük el.

13


Letölteni ppt "13. Tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések