Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkaszervezési ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkaszervezési ismeretek"— Előadás másolata:

1 Munkaszervezési ismeretek
A balesetet okozó tényezők csoportosítása Szakképzési Portál

2 Baleset fogalma Munka Törvénykönyve szerint:
„Baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid időn belül következik be és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz.”

3 Baleset kritériumai A sérült akaratától függetlenül következzen be:
Kizárja az olyan eseteket, amikor a sérült szándékosan okozta magának a sérülést (pl.: öncsonkítás). Időbeliség: Ha az ártalom rendszeresen és huzamos időn keresztül éri a szervezetet, akkor az egészségkárosodás nem baleseti jellegű, hanem a jogszabály szerint foglalkozási megbetegedés.

4 Baleset A baleset váratlanul lép fel, bekövetkezése nem szándékolt, károsodást okoz az emberi egészségben, életben vagy anyagi javakban. Baleset kiváltó oka lehet az ember által létrehozott és működtetett tevékenységi és termelőrendszer(ek) működési zavara is.

5 Baleset csoportosítása
a kiváltó okok jellege szerint: mechanikai, hőmérsékleti, vegyi, sugárzások okozta, elektromos, biológiai stb.

6 Baleset csoportosítása
a sérülés jellege szerint: helyi, általános hatások, szövetek-szervek sérülése, szervek működészavara, csonkulások; anyagcsere-működési zavarok, a központi és perifériás idegi szabályozás zavarai, stb.

7 Baleset csoportosítása
az ellátásuk lehetőségei szerint: sebészeti, baleseti-sebészeti, idegsebészeti, belgyógyászati, ideggyógyászati, elmegyógyászati.

8 Baleset csoportosítása
a sérülés súlyossága szerint: munkaképtelenséget nem okozó, enyhe, súlyos, életveszélyes, halálos; egyszeres, többszörös, összetett stb.


Letölteni ppt "Munkaszervezési ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések