Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK 2008. ÉVI KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK 2008. ÉVI KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében."— Előadás másolata:

1 MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK 2008. ÉVI KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében

2 BALESET

3 Közlekedési baleset De mi nem erről beszélünk

4 Üzemi baleset meghatározása 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 1997. évi CXXXIII. törvény az egészségügyi ellátásról

5 Üzemi baleset fajtái Kvázi baleset Úti baleset Munkabaleset

6 KVÁZI BALESET Személyi sérülés nem történt, de történhetett volna!

7 KVÁZI BALESET Jelenteni kell Ki kell vizsgálniCél: a hasonló eset(ek) és a személyi sérüléses baleset(ek) megelőzése

8 Úti baleset A legrövidebb úton, a lakásról a munkába vagy munkából a lakásra menet közben bekövetkező baleset.

9 Úti baleset Jogszabályi engedmények Kisebb kitérő engedélyezett: - bölcsőde, óvoda, iskola, - egyes társadalombiztosítási szolgáltatás igénybe vétele.

10 Úti baleset Jelenteni (jelezni) kell a TB ügyintézőnek! Kivizsgálás: nyomtatvány kitöltésével! Nem az MBO végzi!

11 Úti baleset Kártérítés - Érvényesíthető - A baleset bekövetkeztéért felelős gazdálkodó szervezeti egységhez vagy fenntartóhoz kell benyújtani

12 MUNKABALESET Munkaidőben Munkaidőben A munkahelyen A munkahelyen Szervezett munkavégzés keretében Szervezett munkavégzés keretében A munkáltató érdekében végzett tevékenység vagy közlekedés A munkáltató érdekében végzett tevékenység vagy közlekedés közben bekövetkező baleset.

13 MUNKABALESET A sérülés jellegétől függetlenül minden balesetet jelezni kell! A sérülés jellegétől függetlenül minden balesetet jelezni kell! A sérülés jellegétől függetlenül a balesetet a Munkabaleseti Nyilvántartásba (Munkahelyi Sérülési Naplóba) rögzíteni kell! A sérülés jellegétől függetlenül a balesetet a Munkabaleseti Nyilvántartásba (Munkahelyi Sérülési Naplóba) rögzíteni kell! A munkabalesetet minden esetben ki kell vizsgálni és nyilvántartásba kell venni! A munkabalesetet minden esetben ki kell vizsgálni és nyilvántartásba kell venni!

14 MUNKABALESET A munkabalesetet a tárgyhót követő NYOLCADIKÁIG az MBO-nak az OMMF felé jelentenie kell

15 MUNKABALESET Kártérítési igény - Érvényesíthető - A munkáltató képviselőjének (MBO) kell benyújtani

16 MUNKABALESET Kártérítési igény A kárigény megalapozott, ha: - a balesettel összefüggésben keletkezett, - orvosilag alátámasztott, - számlával igazolt.

17 MUNKABALESET Kártérítési igény A kárigény lehet: - tárgyi eszközre (pl. ruházatra), - elmaradt jövedelemre (bér – táppénz közti különbözetre), - ellátási költségekre (pl. gyógyszerre), vonatkozó.

18 Nem üzemi baleset Nem üzemi baleset az a baleset, amely a) kizárólag a sérült ittassága miatt, vagy

19 Nem üzemi baleset b) munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat, munkahelyi rendbontás során, vagy

20 Nem üzemi baleset c) a lakásról (szállásról) munkába, illetőleg a munkából lakásra (szállásra) menet közben, indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt. c) a lakásról (szállásról) munkába, illetőleg a munkából lakásra (szállásra) menet közben, indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt.

21 A baleset bekövetkezhet A munkavállaló hibájából! A munkavállaló hibájából!

22 A baleset bekövetkezhet Fel nem róható okból!

23 A baleset bekövetkezhet A munkáltató hibájából!

24 TB meghagyás A meghagyást a munkáltató (munkavállaló) kapja!

25 TB meghagyás A kérdőív kérdéseire adott válasz legyen összhangban a munkabaleseti jegyzőkönyv megállapításaival!

26 TB meghagyás A kérdőív kitöltésében a Munkabiztonsági Önálló Osztály – igény esetén – Önálló Osztály – igény esetén – mindenkinek segítséget nyújt!

27 Ellenőrzések tapasztalatai Elsősegélynyújtó helyek nincsenek jelölve!

28 Ellenőrzések tapasztalatai Az elsősegélynyújtó ládák (dobozok) tartalma hiányos!

29 Ellenőrzések tapasztalatai Nincs megbízott elsősegélynyújtó!

30 END END Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK 2008. ÉVI KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések