Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkaszervezési ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkaszervezési ismeretek"— Előadás másolata:

1 Munkaszervezési ismeretek
A munkavédelem alapfogalmai Szakképzési Portál

2 Munkavédelmi alapfogalmak
Munkakörnyezet: Azon tényezők összessége, amelyek a munkarendszer működését kívülről befolyásolják, de amelyre a munkarendszer is hatással van. Munkaeszköz: Az a dolog, amely alkalmas arra, hogy segítségével az ember a munkatárgyat a munkafeladat értelmében megváltoztassa.

3 Munkavédelmi alapfogalmak
Munkakörülmények: Mindazon tárgyi és személyi tényezőknek az összessége, amelyek kívülről és belülről, közvetlenül és/vagy közvetve a munkarendszernek, ill. elemeinek a tevékenységét befolyásolják, változását és ezáltal azok új állapotának kialakulását okozzák.

4 Munkavédelmi alapfogalmak
Munkafolyamat: A munkafolyamat megvalósítása az emberek, a munkaeszközök és a munkakörnyezet közötti tér- és időkapcsolatokban. Munkahely: A munkafolyamat térbeni megvalósításához szükséges tér. Munkaidő: A munkafolyamat időbeni megvalósításához szükséges idő.

5 Munkavédelmi alapfogalmak
Veszélyek: Azok a tényezők, amelyek meghatározott körülmények között baleseteket, foglalkozási betegségeket vagy egyéb, de a munkafolyamat körülményeivel összefüggő károsodásokat okozhatnak. Veszélyes tényező: a dolgozóra kifejtett hatása meghatározott körülmények között sérülést vagy más hirtelen fellépő egészségkárosodást, balesetet okoz.

6 Munkavédelmi alapfogalmak
Veszélyforrás: munkavégzés során, jelentkező minden olyan tényező, amely személyre veszélyt jelentenek. Csoportosítás: Fizikai veszélyforrások Veszélyes anyagok Biológiai veszélyforrások Fiziológiai idegrendszeri és pszichés igénybevétel

7 Munkavédelmi alapfogalmak
Ártalmas tényező: a dolgozóra kifejtett hatása meghatározott körülmények között foglalkozási betegséget vagy egyéb károsodást, ill. munkaképesség-csökkenést okoz. Veszélyeztetés: Veszélyeztetés alatt a veszély és a dolgozó olyan lehetséges térbeni és időbeni kapcsolatát értjük, amelynek során bekövetkezhet a dolgozó károsodása.

8 Munkavédelmi alapfogalmak
Munkabiztonság: a munkakörülmények olyan állapota, amely mellett bizonyos valószínűséggel elkerülhető a veszélyek érvényesülésének lehetősége.

9 Munkavédelem szakágai
Munkabiztonság munkabalesetek és más hirtelen fellépő egészségkárosodások megelőzésére szolgáló követelmény-, eszköz- és intézményrendszer→ baleset (OMMF, MBH) Munkahigiénia optimális munkakörnyezet kialakítása → pl. ergonómia (ÁNTSZ) Foglalkozás-egészségügy a munkavégzésből (foglalkozásból) eredő egészségkárosodások, betegségek megelőzése → foglalkozási betegség (ÁNTSZ)


Letölteni ppt "Munkaszervezési ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések