Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

14. Tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "14. Tétel."— Előadás másolata:

1 14. Tétel

2 Az elsősegélynyújtás célja eszméletvesztéskor Általános szabályok
14. Önnek nyomdászként munkája során előfordulhat, hogy balesetet szenvedett munkatársának elsősegélyt kell nyújtson. Melyek az elsősegélynyújtás lehetőségei eszméletvesztéskor, mérgezéskor? Az elsősegélynyújtás célja eszméletvesztéskor Általános szabályok Újraélesztési módok, ha az ájult lélegzik Mérgezés esetén betartandó szabályok Teendők bőrön át felszívódó anyag okozta mérgezés során Teendők tüdőbe jutó anyag okozta mérgezés során Teendők emésztőrendszerbe jutó anyag okozta mérgezés során

3 Eszméletlenség vizsgálata
Elsődlegesen ellenőrizzük! lélegzik-e, van-e vérkeringése? A sérültet hanyatt fektetjük, a légutakat szabaddá tesszük. A mellkas elülső felületén és a nyakon oldjuk a ruházatot. A légzést akkor tekintjük kielégítőnek, ha ütemesen emelkedik és süllyed a mellkas, ill. a hasfal. A légzés vizsgálata közben a vérkeringést a nyaki verőér tapintásával ellenőrizzük. Ha lüktetést érzünk, akkor van vérkeringés.

4 Eszméletlen ellátása, ha légzése van, vérkeringése kielégítő
Az elsősegélynyújtó feladata a beteg légútjai átjárhatóságának biztosítása. Nem szabad a beteget felügyelet nélkül hagyni, feleslegesen mozgatni, felültetni, etetni, itatni és eszméletre térítéssel kísérletezni! Ha az eszméletlen betegnek nincsenek látható csonttörései, akkor a feladatunk, hogy stabil oldalfekvésbe helyezzük őt.

5 A stabil oldalfekvés kizáró okai:

6 Eszméletlen ellátása, ha a betegnek nincs légzése:
A légzés megszűnésének az elején van egy rövid szakasz, amikor még van esélyünk a folyamat megállítására és megfordítására. (Ez a klinikai halál szakasza.) Ha a folyamatot nem tudjuk megállítani, oxigén hiányában a sejtek véglegesen elpusztulnak. (Ez a biológiai halál.) Befúvásos lélegeztetéssel az elsősegélynyújtó azonnal kezdje meg a sérült újraélesztését!

7 Újraélesztés - A légutakat az előzőkben ismertetett módon megtisztítjuk, - vászonzsebkendőt vagy gézdarabot teszünk a sérült arcára, - bal tenyerünkkel átfogjuk a beteg állát, jobb tenyerünket a fejére helyezzük a homlok területén, - mély lélegzetvétel után a sérült orrán keresztül befúvást végzünk, - a befúvást követően szánkat elemeljük a sérülttől és figyeljük a mellkasát, - ha mozgást nem észlelünk, a folyamatot megismételjük. A lélegeztetést addig kell folytatni, amíg a beteg légzése visszatér és megfelelően működik, vagy szakember (orvos, mentő) érkezett a helyszínre.

8 Veszélyes anyagok okozta sérülések
A veszélyes anyagokkal való érintkezés hatására a szervezetben elváltozások következnek be. A veszélyes anyag bejuthat a szájon át, a légutakon keresztül és a bőrfelületen felszívódva.

9 Ezek ismeretében az elsősegélynyújtó feladata a következő.
- A veszélyes anyag további bejutásának megakadályozása, a ruházat eltávolítása, ill. a sérült eltávolítása a veszélyes környezetből. - A felszívódás megakadályozása: bőrön át felszívódó veszélyes anyag esetén a bőr bőséges szappanos vizes lemosásával, - Szájon át az emésztőrendszerbe bekerült veszélyes anyag esetén az eszméleténél lévő beteg hánytatásával. (Eszméletlen beteget nem szabad hánytatni!) Azonnali hánytatni kell a beteget úgy, hogy a garatját ujjal ingereljük vagy sós vizet itatunk vele. Légutakon felszívódó gázmérgezéskor (CO) vigyük friss levegőre a beteget!

10 Idegen test a légutakban
A légutakba kerülő szennyeződések bejutását alakjuk és méretük határozza meg. A garatba jutó idegen test a légutakat elzárhatja, a légzés nehezebbé válik és végső esetben meg is szűnhet. Az elsősegélynyújtó feladata: - a helyzet felismerése után az idegen test eltávolítása az orr- és szájüregből, - ha ez nem sikerül, erőtejes ütést kell mérni a hátra, a lapockacsontok közötti területre, - ha ez is eredménytelen, akkor a beteget hátulról át kell karolni és kissé felfele ható erővel magunk felé rántani Ilyenkor a tüdőből gyorsan kiáramló levegő kilökheti az idegen testet.


Letölteni ppt "14. Tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések