Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarországra behurcolt humán tungiasis (Esetismertetés) Vincze Ildikó *, Kucsera István ** * Szent Rókus Kórház, Bőr- és Nemibeteg Gondozó, Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarországra behurcolt humán tungiasis (Esetismertetés) Vincze Ildikó *, Kucsera István ** * Szent Rókus Kórház, Bőr- és Nemibeteg Gondozó, Budapest."— Előadás másolata:

1 Magyarországra behurcolt humán tungiasis (Esetismertetés) Vincze Ildikó *, Kucsera István ** * Szent Rókus Kórház, Bőr- és Nemibeteg Gondozó, Budapest ** Országos Epidemiológiai Központ, Parazitológiai Osztály, Budapest

2 A 39 éves férfi beteg a Szent Rókus Kórház Bőr- Nemibeteg Gondozójában jelentkezett vizsgálatra a képen láthatóhoz hasonló, a bal láb első ujján lévő elváltozás miatt:

3 6 mm átmérőjű, kiemelkedő, klinikailag pustulának tűnő képlet, 2-3 mm-es hyperémiás szegéllyel. A bal láb első ujjának mediális felszínén:

4 Anamnézis: Néhány hete Brazíliában tartózkodott Gyakran sétált mezítláb a tengerparti homokban. 6-7 nappal később, a bal lábujján kb. 6-7 mm átmérőjű, szélén vizenyős, középen barna pontozottságot mutató képletet észlelt, amelyből nyomásra vízszerű nedv ürült. Vírusos szemölcsnek gondolta, ezért két napig szaliciles tyúkszemtapaszt ragasztott az érintett területre. Ekkor fájdalmas gyulladás alakult ki.

5 Az elváltozás megnyitása után határozott nyomásra egy kb. 4 mm-es, laza falú, fehéres színű tokos képlet ürült:

6 A képletet az OEK Parazitológiai Osztályára küldtük vizsgálatra. A mikroszkópos vizsgálat közben a hólyag szétfakadt és kiszabadultak a peték. A peték mérete 620x320 µm volt. Dr. Kucsera István, OEK, Budapest

7 A hólyag egyik oldalán az analis-genitalis nyílás, a másik oldalán a bolha maradék teste volt látható. Dr. Kucsera István, OEK, Budapest

8 Diagnózis: Human tungiasis (Tunga penetrans) A klinikai és mikroszkópos vizsgálat eredményei, az epidemiológiai adatokkal kiegészítve (brazíliai utazás, mezítláb gyaloglás a homokos parton) jellegzetesek voltak a tungiasisra.

9 A tungiasis a homokbolha(Tunga penetrans), a gazda bőrébe behatoló nősténye által okozott bőrbetegség.

10 A T. penetrans tipikusan a lábujjak köröm körüli felületét és a sarkat támadja, de a homokbolha előfordulhat a test bármely részén, például: kéz, könyök, nyak, comb és a genitális régióban.

11 Földrajzi elterjedés és epidemiológia: Tungiasis előfordul az Amerikai kontinensen Mexikótól Észak- Argentínáig, a Karib-szigeteken, és úgyszólván minden sub- Szaharai afrikai államban. Egyes magányos esetismertetések igazolják a sporadikus előfordulását Indiában.

12 Kezelés: A bolha műtéti eltávolítása a megfelelő kezelés. Ezt követően a sebet lokálisan antibiotikummal kell kezelni. A tetanus profilaxis is indokolt lehet. Esetünkben a teljes sebgyógyulás nyolc napig tartott.

13 Esetbemutatásunkkal a hazai szakemberek figyelmét kívánjuk felhívni erre a Magyarország területére is behurcolható egzotikus betegségre. Legjobb tudomásunk szerint ez Magyarországon az első diagnosztizált behurcolt humán tungiasis eset.

14 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Magyarországra behurcolt humán tungiasis (Esetismertetés) Vincze Ildikó *, Kucsera István ** * Szent Rókus Kórház, Bőr- és Nemibeteg Gondozó, Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések