Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutya és macska rögzítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutya és macska rögzítése"— Előadás másolata:

1 Kutya és macska rögzítése

2 Macska Gyakran elég kooperatívak ahhoz, hogy rögzíthessük egy asztalon, a nyak és csípőtájék laza bőrének összefogásával, vagy a test és a fej átfogásával. A nem agresszív macska szállítható a kutyához hasonlóan a test alá nyúlással, testünkhöz ölelve. Ingerlékeny macskát egy vastag takaróba lehet tekerni, ahonnan szükség esetén a lábai óvatosan előhúzhatók a beavatkozáshoz. Speciális szájkosár (maszk) is használható a harapás megakadályozására; injekció beadásához alkalmazató a betolható falú kezelő ketrec.

3 Kutya A kutya felemelésének módszere a testméretétől függően változik.
Alaplépése, hogy az állat nyakbőrét az egyik kézzel megragadjuk, míg másik karunkat a teste köré fonva (átölelve) az alá nyúlunk, úgy hogy ez a kezünk a mellkast támasztja alá. A rögzítés oldalfekvésben vagy ülő helyzetben történhet injekció beavatkozáshoz vagy kisebb beavatkozáshoz. Agresszív kutyáknál szükség lehet szájkosár használatára vagy a száj bekötésére gézcsíkkal. A kutyákkal való munkához póráz használata ajánlott.

4 Macska rögzítése Egy álló cicát a martájék bőrének megragadásával lehet legjobban rögzíteni. A kezünk így a fogaktól és az első láb karmaitól is viszonylag biztonságban van. A hátulsó lábat szükség esetén egy másik segédkező tarthatja.

5 Karomvágáshoz rögzítés
Valószínűleg a kölyökkorára emlékezteti az állatot, amikor az anyamacska is hasonló módon szállítja utódait. Karomvágáskor vagy akár egy oltás beadásakor is nagyon jól beválik a módszer.

6 Szájzsák szájzsákokat is be lehet szerezni.
A gyengébb minőségű bőr és a fém szájkosarak alkalmazása nem javasolt, mert az előbbiek nem nyújtanak megfelelő védelmet, utóbbiakkal a kutya megütheti a vizsgáló vagy a segédkező személyt.

7 A száj kinyitása  Egyik kezünkkel a felső állcsontot fogjuk meg. Másik kezünkkel az alsó állkapcsot tudjuk mozgatni. Ha ilyenkor mutatóujjunkkal a nyelvet lenyomva tartjuk, láthatóvá válik a garatüreg is a mandulákkal. Különösen gyógyszer beadására készülő gazdiknak javasolt a módszer gyakorlása. Ezzel a fogással a szájban megakadt idegen testek, a nyálkahártya sérülései láthatóak, valamint a fogak állapota is megítélhető.

8 Bizonyos vizsgálatokhoz a kutya oldalt fektetése szükséges
Az állat rögzítéséhez a hátnál állva, a lapocka, illetve az ágyék felett átnyúlva, az asztal felőli alsó lábakat kell megfogni (vagy mindkettőt egyszerre), miközben az alkarral a testet az asztalhoz lehet szorítani. A viszonylag nagy testű, tiltakozásra hajlamos egyedeket is biztosan tudjuk így tartani. A végtagok állapota, fájdalmassága, a lábvégek sérülései vizsgálhatók így egyszerűen.

9 Segédkezés a kezelés során
A kutya állva tartása a nyakörvnek vagy a martájék bőrének megfogásával lehetséges. A leülést a has alá nyúlva tudjuk megakadályozni. Ez többek között a végbélben történő lázméréskor vagy a bűzmirigy kinyomásakor lehet hasznos. Az állat felemelésekor egyik kézzel a fenti módszerhez hasonlóan a tarkó bőrét fogjuk meg (vagy a mellkast alulról), míg a másik kézzel a has alatt karoljuk át a testet. Nem kell attól tartanunk, hogy alkarunkkal bármilyen hasüregbeli szerv sérülését okozzuk.

10 Segédkezés a kezeléseknél
Hozzáértő szakszerű segédkezés a kezeléseknél: sebápolások, kötözések, védőoltások, hőmérséklet mérése, gyógyszer beadása stb. Adminisztrációs tevékenység Napló vezetése a kezelésekről, gyógyszerekről életjelenségek, tünetek alakulásáról.


Letölteni ppt "Kutya és macska rögzítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések