Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek."— Előadás másolata:

1 Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek károsításával járó, vagy azt veszélyeztető rendkívüli helyzetet értjük, amelynek felszámolása a helyben rendelkezésre álló erők és eszközök elégtelensége miatt csak külső erők bevonásával lehetséges.

2 Katasztrófák fajtái Katasztrófák Természeti Antropogen (technikai, technológiai) - robbanás - tűzvész - vegyi - nukleáris - háború - fegyveres konfliktus MeteorológiaiTektonikai - tájfun - árvíz - aszály - földrengés - vulkán kitörés Topológia - földcsuszamlás - iszap lavina

3 A katasztrófák hatástényezőinek egészségügyi következményei Egészségügyi következméynek Direkt következményekIndirekt következmények - tömeges sérülések - speciális kórformák - típusos szövődmények - idős és gyermek sérültek magas aránya - életmentő segélyre szorulók magas hányada - helyi eü. károsodása, ellátó kapacitás elégtelensége - vezetés zavarai - működési zavarok - ellátási nehézségek - tömeges kitelepítés - későbbi eü-i ártalmak - járványveszély

4 A katasztrófa egészségügyi felszámolásának körülmé-- nyeire az alábbi általános következtetések vonhatók le: 1. katasztrófában az egészségügyi ellátás körülményeit, feltételeit, lehetőségét, a mindenkor kialakult általá- nos és egészségügyi helyzet szabja meg; 2. az egészségügyi ellátás hatékonysága közel azonos mértékben múlik a sérültek kimentésének, kiszállí- tásának, elsősegélyben részesítésének időtartamán és az orvosi ellátás szakmai és technikai felkészültségén; 3. katasztrófa helyzetben az egészségügy csak más szakágazatokkal (például: műszaki, technikai, vegyi) együttesen képes feladataink betöltésére;

5 4. a katasztrófa egészségügyi ellátás körülményei, feltételei nem azonosíthatók sem a háborús, sem a tömegbalesetek körülményeivel és feltételeivel, következésképpen azok szervezési modelljével és taktikájával sem; 5. a katasztrófa következményeinek egészségügyi felszámolása nem korlátozódik csupán a gyógyító- kiürítő ellátásra, hanem az kiterjed a közegész- ségügyi-járványügyi, az egészségügyi anyagi-tech- nikai, az egészségügyi szervezési-vezetési feladatok ellátására, vagyis az egészségügyi ellátás teljes egészére.

6 A katasztrófaorvostan a béke körülmények között bekövetkező rendkívüli helyzetben a lakosság egészségügyi ellátásának elmélet- és gyakorlatrendszere.


Letölteni ppt "Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések