Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.  A lovagok a középkor jellegzetes alakjai.  A XI-XII. században tűnnek föl Nyugat-Európa királyi és nemesi udvaraiban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.  A lovagok a középkor jellegzetes alakjai.  A XI-XII. században tűnnek föl Nyugat-Európa királyi és nemesi udvaraiban."— Előadás másolata:

1 A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet

2  A lovagok a középkor jellegzetes alakjai.  A XI-XII. században tűnnek föl Nyugat-Európa királyi és nemesi udvaraiban.  Később – a keresztes háborúk idején – lovagrendekbe tömörültek.  Keresztes lovagok a Szentföldön harcoltak. ATHLETA CHRISTI – KRISZTUS KATONÁJA

3 Értékrendjük központja: • a HŰSÉG • a BECSÜLET Feladatuk védeni: Feladatuk védeni : • a hűbérurat • a kereszténységet • a gyengéket, védteleneket, elsősorban nőket

4 A LOVAGI IRODALOM TÉMÁI: Epika: H ő si események – eposz, regény Pl.: Roland-ének, Niebelung-ének (lovageposz) Trisztán és Izolda (lovagregény) Líra: Szerelem ♥ ♥ ♥ (alba-dal)

5 A szerelem énekesei: • Trubadúr • Minnesänger (német nyelvterületen)

6 TRUBADÚRKÖLTÉSZET • Provance-ban (D-Franciaország) alakult ki, a XI. sz. végén ( → a Mária- kultusz kialakulásának ideje) • A Hölgy (kötelezően):  szépséges  hófehér bőrű  magasabb rangú  férjes asszony

7 „A Hölgy és a lovag h ű béri viszonyban állnak egymással. A lovag felajánlja szolgálatait, a Hölgy elfogadja, ennek jeléül esetleg egy csókot vagy egy gy ű r ű t ad. A Hölgy különféle feladatokat róhat a lovagra. A lovag a Hölgynek feltétlen h ű séggel tartozik. A Hölgy a lovagnak nem tartozik semmivel. De ha akarja, mejutalmazhatja a lovagot h ű séges szolgálataiért.” (Szerb Antal)

8 Szabályok, sablonok kötötték meg a lovagi költészet m ű vel ő inek a kezét. Ez rövid id ő n belül el ő idézte a m ű faj kiüresedését, élettelenné válását.

9 A legeredetibb és leismertebb trubadúrköltő – minnesänger – : WALTHER VON DER VOGELWEIDE

10 • Hársfaágak csendes árnyán • Ó jaj, hogy eltűnt minden

11 LOVAGI EPIKA  Leghíresebb, és legrégibb a Roland-ének  Nagy Károly korában játszódik

12 A germán mondavilágból ered a Niebelung-ének A leghíresebb lovagregény: Trisztán és Izolda. A kelta mondakörből. Parszifál Fontos mondakör: Artus király és a kerekasztal lovagjai

13 A lovagtörténetek továbbélése:

14 Wagner a romantika (XIX. század) korában élt. Ez az a kor, amely felfedezte a középkor értékeit.

15 Regényes témák a középkorból: Sárkányöl ő Szent György

16 Regényes témák a középkorból: Arthur király Arthur király

17 Excalibur

18 A Szent Grál


Letölteni ppt "A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.  A lovagok a középkor jellegzetes alakjai.  A XI-XII. században tűnnek föl Nyugat-Európa királyi és nemesi udvaraiban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések