Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- A realizmus a 19. század közepén kialakult, a valóságnak átfogó, hű, és a jellemző vonásokat kiemelő ábrázolására törekvő művészeti, irodalmi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- A realizmus a 19. század közepén kialakult, a valóságnak átfogó, hű, és a jellemző vonásokat kiemelő ábrázolására törekvő művészeti, irodalmi."— Előadás másolata:

1

2

3

4

5

6

7

8

9 - A realizmus a 19. század közepén kialakult, a valóságnak átfogó, hű, és a jellemző vonásokat kiemelő ábrázolására törekvő művészeti, irodalmi irányzat.19. század - A név a latin real ('valós') szóból származik. - A romantika virágkorában született, a polgári, kapitalista társadalomból való kiábrándulás a forrása.romantika - Az 1850-1870 közötti két évtized a realizmus diadalának a korszaka.18501870 - A realizmus a pillanatnyi jelenségekkel, a felszín tünékenységével szemben a valóság lényeges elemeit hangsúlyozza, mondanivalóját tömöríti, a belső lényeg érzékeltetése is fontos. - A realista ábrázolás elfordult a romantika történelemszemléletétől. Témája a mindennapi élet objektív bemutatása: egyszerű emberek, parasztok, kétkezi munkások jelennek meg, mint társadalmi osztályuk jellegzetes képviselői. Az ábrázolásmód a természethez hű kifejezésformákat honosította meg. - A képzelet helyett a tárgyilagosság a legfontosabb; a részletező leírásokban is óvakodik a túlzásoktól. Az alakzatokat sem teszi dominánssá: fél az érzelmeket erősítő retorizáltságtól. A század vége felé kölcsönöz a párhuzamos irányzatoktól: a naturalizmustól, a szecessziótól és az impresszionizmustól – a keveredést erős intellektualizálással ellensúlyozza.

10  A realizmus nem bírál, csak megmutat. (A realizmus második fázisa, a kritikai realizmus bírálóbb hangú, ebből alakult ki a naturalizmus, amely már az ember állati, dühöngő, félelmet keltő tulajdonságait emeli ki). kritikai realizmus naturalizmus  A valóság bemutatásához eszköz a hosszas, részletező leírás.  Cselekményvezetése egyenes vonalú, a romantikából ismert epizódok, mellékszálak kimaradnak a realizmusból.  "Hősei" hétköznapi emberek, hétköznapi tulajdonságokkal bíró típusok. A cselekmények izgalma helyett a főhős lelkét ábrázolja (például Dosztojevszkij Raszkolnyikov lelkiállapotát a gyilkosság után).Dosztojevszkij  A realista irodalom csaknem egy időben jelentkezett az orosz és a francia irodalomban. francia irodalomban  Franciaországban először Stendhal regényei, elsősorban a Vörös és fekete, Az 1840-as évektől Balzac, aki nagyszabású regényciklusban, az Emberi színjáték ban akart képet festeni korának társadalmáról. A francia realizmus a karrierizmust próbálta leleplezni.FranciaországbanStendhal1840  A cári Oroszországban az ukrán származású Gogol teremtett iskolát. Dosztojevszkij később azt állította: " Mindnyájan Golgol köpönyegéból bújtunk elő. "OroszországbanGogol


Letölteni ppt "- A realizmus a 19. század közepén kialakult, a valóságnak átfogó, hű, és a jellemző vonásokat kiemelő ábrázolására törekvő művészeti, irodalmi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések