Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:"— Előadás másolata:

1 Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Társadalmi helyzet: erős polgárság híján a nemesség és az értelmiség sürgeti a polgári átalakulást Kérdések: Mi a fontosabb, a civilizáció v. az orosz hagyomány? Szakadék a felső réteg és a köznép között Puskin ( ) (romantika) Lermontov ( ) (romantika) Goncsarov: Oblomov- jellegzetes orosz irodalmi figura: „a felesleges ember”

2 A kibontakozó realizmus jellemzői XIX. század közepe
A hivatalnokrendszer, a bürokratizmus ábrázolása; a csinovnyik bemutatása A szenvedők, a szegények sorsa – s az irántuk érzett rokonszenv A vallásos jelleg A „bűnbánó nemes” feltűnése Ellentétes álláspontok: szlavofilek „nyugatosak”

3 Gogol ( )

4 Életének állomásai: Szorocsinci, ukrán nemesi család - Szentpétervár, 1828; hivatalnok, majd adjunktus, történelemtanár, házitanító - Lübeck (rövid ideig)

5 I. Miklós cár Moszkva 1836

6 Németország 1836 Frankfurt am Main Düsseldorf

7 Franciaország 1837 Párizs Versailles garden

8 Itália, Róma Basilica di San Pietro Colosseo

9 Oroszország Pétervári elbeszélések (1836-1842)
Repin: Nevsky Prospekt

10 Jeruzsalem, 1848

11 Moszkva Odessza

12 Gogol síremléke Moszkvában, a Novogyevicsij-kolostor temetőjében

13 Művei Hans Küchelgarten című romantikus idill (1827)
Első novellagyűjteménye, az Esték egy gyikanykai tanyán (1831) Munkái 1835 elején két könyvbe gyűjtve: az Arabeszkek elbeszélések, cikkek, tanulmányok; a Mirgorod négy kisregény Színműve, A revizor (1836) Pétervári elbeszélések (öt). Közülük három (A Nyevszkij proszpekt, Az arckép, Egy őrült naplója) az Arabeszkek kötetben (1835), Az orr egy évvel később, A köpönyeg pedig 1842-ben jelent meg. – A groteszk, gúny, humor, képtelen túlzások, szatíra Holt lelkek, (1841)a poéma (elbeszélő költemény) v. lírai regény; Csicsikov a mű főhőse elején jelent meg utolsó könyve Válogatott szemelvények barátaimmal folytatott levelezésemből

14 Gogol: A köpönyeg Expozíció: A főszereplő, Akakij Akakijevics Bas- macskin, egy csinovnyik egyhangú, boldog élete Bonyodalom: esemény: egy új kabát készítése Retardáció: 1. estély –jobb köpönyegek, övét valaki lelöki, bepiszkítja, 2. a köpeny elrablása Tetőpont: a tábornok dührohama, sértegetései; Akakij összeomlik Megoldás: Akakijevics halála Befejezés: A „fantasztikus”kísértet megjelenése


Letölteni ppt "Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések