Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kibontakozó realizmus jellemzői XIX. század közepe A hivatalnokrendszer, a bürokratizmus ábrázolása; a csinovnyik bemutatása A szenvedők, a szegények.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kibontakozó realizmus jellemzői XIX. század közepe A hivatalnokrendszer, a bürokratizmus ábrázolása; a csinovnyik bemutatása A szenvedők, a szegények."— Előadás másolata:

1

2 A kibontakozó realizmus jellemzői XIX. század közepe A hivatalnokrendszer, a bürokratizmus ábrázolása; a csinovnyik bemutatása A szenvedők, a szegények sorsa – s az irántuk érzett rokonszenv A vallásos jelleg A „bűnbánó nemes” feltűnése Ellentétes álláspontok: szlavofilek „nyugatosak”

3 Gogol (1809-1852)

4 Életének állomásai: - 1809. Szorocsinci, ukrán nemesi család - Szentpétervár, 1828; hivatalnok, majd adjunktus, történelemtanár, házitanító - Lübeck (rövid ideig)

5 I. Miklós cár Moszkva1836

6 Németország 1836 Frankfurt am Main Düsseldorf

7 Franciaország 1837 Versailles garden Párizs

8 Itália, 1837-41 Róma Basilica di San Pietro Colosseo

9 Oroszország Pétervári elbeszélések (1836-1842) Repin : Nevsky Prospekt

10 Jeruzsalem, 1848

11 Moszkva Odessza

12 Gogol síremléke Moszkvában, a Novogyevicsij-kolostor temetőjében

13 Művei -Hans Küchelgarten című romantikus idill (1827) -Első novellagyűjteménye, az Esték egy gyikanykai tanyán (1831) -Munkái 1835 elején két könyvbe gyűjtve: az Arabeszkek elbeszélések, cikkek, tanulmányok; a Mirgorod négy kisregény -Színműve, A revizor (1836) -Pétervári elbeszélések (öt). Közülük három (A Nyevszkij proszpekt, Az arckép, Egy őrült naplója) az Arabeszkek kötetben (1835), Az orr egy évvel később, A köpönyeg pedig 1842-ben jelent meg. – A groteszk, gúny, humor, képtelen túlzások, szatíra -Holt lelkek, (1841)a poéma (elbeszélő költemény) v. lírai regény; Csicsikov a mű főhőse - 1847 elején jelent meg utolsó könyve Válogatott szemelvények barátaimmal folytatott levelezésemből

14 Gogol: A köpönyeg Expozíció: A főszereplő, Akakij Akakijevics Bas- macskin, egy csinovnyik egyhangú, boldog élete Bonyodalom: esemény: egy új kabát készítése Retardáció: 1. estély –jobb köpönyegek, övét valaki lelöki, bepiszkítja, 2. a köpeny elrablása Tetőpont: a tábornok dührohama, sértegetései; Akakij összeomlik Megoldás: Akakijevics halála Befejezés: A „fantasztikus”kísértet megjelenése


Letölteni ppt "A kibontakozó realizmus jellemzői XIX. század közepe A hivatalnokrendszer, a bürokratizmus ábrázolása; a csinovnyik bemutatása A szenvedők, a szegények."

Hasonló előadás


Google Hirdetések