Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ZICHY MIHÁLY. Zichy Mihály Emlékmúzeum Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ZICHY MIHÁLY. Zichy Mihály Emlékmúzeum Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század."— Előadás másolata:

1 ZICHY MIHÁLY

2 Zichy Mihály Emlékmúzeum

3 Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század elején. A jelenlegi egyszintes nemesi kúria 1820 körül épült, amelynek északi szárnyához a festőművész építtetett egy “L” alakú toldást, műterem céljából. A Zichy Mihály Emlékmúzeumot 1927-ben alapította a család, az egykori műtermet berendezve, a művész hagyatékából. Jelenleg a kastélynak majdnem az egészét a múzeum teszi ki, nyolc egymásba nyíló terjedelmes szoba, sőt az épület hátsó traktusában él a művész dédunokája, akinek lakása magánmúzeumként is szolgál.

4 Emléktábla

5 Életrajz 1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben. 1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben. szigorú anyja, jogászi tanulmányokra kötelezte A jogot Pesten kezdte tanulni, miközben egyidejűleg 1842-ben, Marastoni Jakabnál kezdett festést és rajzolást tanulni. Anyja rövidesen átiratta a Bécsi Jogi Egyetemre, de a fiú kijátszva őt, titkon a Bécsi Művészi Akadémiát látogatta. Onnan átment a Waldmüller professzor magániskolájába, s 1845-ben már a mesterének helyettesévé lett

6 Az 1846-os olaszországi tanulmányútján feltöltődött Az 1846-os olaszországi tanulmányútján feltöltődött 1848. januárjában Oroszországba költözött a cár udvarába, egyetlen tanítvány, Katalin főhercegnő művészi képzése céljából. 1848. januárjában Oroszországba költözött a cár udvarába, egyetlen tanítvány, Katalin főhercegnő művészi képzése céljából. Megbetegedett, nyomorgott, az itthoniak elől eltitkolva családot alapított. Megbetegedett, nyomorgott, az itthoniak elől eltitkolva családot alapított. Házassága törvénytelen volt, mert nem tért át a görögkeleti vallásra, s úgy kelt egybe Ersoff Alexandrával, akitől négy gyermeke született. Házassága törvénytelen volt, mert nem tért át a görögkeleti vallásra, s úgy kelt egybe Ersoff Alexandrával, akitől négy gyermeke született.

7 1873-ban Párizsba helyezte át otthonát. 1873-ban Párizsba helyezte át otthonát. Rövidesen belekerült az ottani társadalmi és művészi élet forgatagába. Victor Hugó és az ifjabb Dumas, valamint Gustav Doré barátja lett. Rövidesen belekerült az ottani társadalmi és művészi élet forgatagába. Victor Hugó és az ifjabb Dumas, valamint Gustav Doré barátja lett.

8 férfias nyíltságára, bátor egyenes lelkűségére nincs itthon semmi szükség... férfias nyíltságára, bátor egyenes lelkűségére nincs itthon semmi szükség... Már fiatal korában mellőzték, amennyire csak lehetett. Már fiatal korában mellőzték, amennyire csak lehetett. Nem tetszett szabadelvűsége...(de) ő tapasztalt világfi és bölcs művésze az életnek, jól tudja, hogy egy jövendő nemzedék igazságot fog neki szolgálni”. Nem tetszett szabadelvűsége...(de) ő tapasztalt világfi és bölcs művésze az életnek, jól tudja, hogy egy jövendő nemzedék igazságot fog neki szolgálni”.

9 Halála Zichy Mihály 1906-ban, 79 éves korában halt meg, a halálát tüdőgyulladás okozta. Holttestét elhozták Szentpétervárról és Budapesten a Kerepesi temetőben temették el. Sírját Stróbl Alajos alkotta Zichy mellszobor díszíti. Grúzia fővárosa, Tbiliszi is szobrot állított néki. Zichy Mihály 1906-ban, 79 éves korában halt meg, a halálát tüdőgyulladás okozta. Holttestét elhozták Szentpétervárról és Budapesten a Kerepesi temetőben temették el. Sírját Stróbl Alajos alkotta Zichy mellszobor díszíti. Grúzia fővárosa, Tbiliszi is szobrot állított néki.

10 Godebski: Zichy mellszobra

11 Skót fáklyatánc

12 Madách: Az ember tragédiája

13 Arany illusztrációk

14

15

16

17

18 Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ZICHY MIHÁLY. Zichy Mihály Emlékmúzeum Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század."

Hasonló előadás


Google Hirdetések