Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Széchenyi István (1791 – 1860) Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Széchenyi István (1791 – 1860) Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály."— Előadás másolata:

1 Széchenyi István (1791 – 1860) Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály

2 Családi Háttér Arisztokrata családból származik Arisztokrata családból származik 6. gyermekként született 6. gyermekként született Apja: Széchényi Ferenc Apja: Széchényi Ferenc Anyja: Festetics Julianna Anyja: Festetics Julianna Széchenyi Ferenc Festetics Julianna

3 Élete 1791 Szeptember 21- én Bécsben jött világra. 1791 Szeptember 21- én Bécsben jött világra. Magántanuló volt. Magántanuló volt. Szülei katonai pályára küldték 1809-ben Szülei katonai pályára küldték 1809-ben Napóleon bukása után sokat utazott. Napóleon bukása után sokat utazott. 1814-ben elkezdte naplójának írását. 1814-ben elkezdte naplójának írását. Elhatározta, hogy a nemzetének szenteli magát. Elhatározta, hogy a nemzetének szenteli magát.

4 Szerepe a reformkorban 1825 - 1827-ben kezdte meg politikai szereplését. 1825 - 1827-ben kezdte meg politikai szereplését. 1825 November 3-án alapította meg a Magyar Tudományos Akadémiát. 1825 November 3-án alapította meg a Magyar Tudományos Akadémiát. 1826-ban kilépett a hadseregből. 1826-ban kilépett a hadseregből. Célja volt: Az érdekegyesítés Célja volt: Az érdekegyesítés 1827-ben létrehozta a Nemzeti Casinót. 1827-ben létrehozta a Nemzeti Casinót.

5 Szerepe a reformkorban Buda Budapest Buda Budapest Több könyvet is írt: - A Hitel Több könyvet is írt: - A Hitel - Világ - Világ - Stadium - Stadium - Magyar játékszínrül - Magyar játékszínrül Vetélytársa lett Kossuth Lajos. Vetélytársa lett Kossuth Lajos. Röpiratai: - Kelet népe Röpiratai: - Kelet népe - Jelenkor - Jelenkor - Politikai programtöredékek (leghevesebb Kossuth ellenes röpirata) - Politikai programtöredékek (leghevesebb Kossuth ellenes röpirata)

6 Szerepe a reformkorban Várhegy alatti alagút megépítése Várhegy alatti alagút megépítése Budapesti Tunnel Társaság megszervezése. Budapesti Tunnel Társaság megszervezése. Tisza szabályozásának elindítása Tisza szabályozásának elindítása 1847. végén összehívott országgyűlésen képviselővé választatta magát. 1847. végén összehívott országgyűlésen képviselővé választatta magát. Közlekedés fejlesztéseit egyetértés fogadta Közlekedés fejlesztéseit egyetértés fogadta

7 Szerepe a reformkorban A párizsi forradalom után, nem tudta ellensúlyozni Kossuth szerepét. A párizsi forradalom után, nem tudta ellensúlyozni Kossuth szerepét. Ezekben az években kitört az 1848-as forradalom. Ezekben az években kitört az 1848-as forradalom. Elvállalta a közlekedés- és közmunkaügyi tárca vezetését(1848.ápr.7.-szept.11.) Elvállalta a közlekedés- és közmunkaügyi tárca vezetését(1848.ápr.7.-szept.11.) A pénzhiány miatt összeroppant az idegrendszere, súlyos depresszióba szenvedett. A pénzhiány miatt összeroppant az idegrendszere, súlyos depresszióba szenvedett.

8 Szerepe a reformkorban Szept.14-én a kormánygyűlés után orvosa jelenlétében kétszer is öngyilkossági merénylettel próbálkozott. Állapota fokozatosan javult, és egyre többet dolgozott. Megírta: Egy pillantás a névtelen „Visszapillantás”-ra c. könyvet, ebben kigúnyolta az osztrák abszolutista rendszert.

9 Szerepe a reformkorban Ezt a könyvét névtelenül kiadta, fia segítségével. Döblingből Londonba juttatta. Ezt a könyvét névtelenül kiadta, fia segítségével. Döblingből Londonba juttatta. Viszont, a német rendőrség, Széchenyi stílusából rájött, hogy ő írta a könyvet. Ez elegendő volt, arra, hogy felségsértési pert indítsanak ellene. Viszont, a német rendőrség, Széchenyi stílusából rájött, hogy ő írta a könyvet. Ez elegendő volt, arra, hogy felségsértési pert indítsanak ellene.

10 Újabb idegösszeomlás A sok fenyegetés következtében idegei ismét összeroppantak, és többhetes gyötrődés után 1860 Húsvét éjszakáján főbe lőtte magát. A sok fenyegetés következtében idegei ismét összeroppantak, és többhetes gyötrődés után 1860 Húsvét éjszakáján főbe lőtte magát. Halálhíre országszerte megemlékezésekhez vezetett, ezzel elkezdődött az önkényuralom elleni tömeges tiltakozás. Halálhíre országszerte megemlékezésekhez vezetett, ezzel elkezdődött az önkényuralom elleni tömeges tiltakozás.

11 Érdekességek Ő hozta be a lótenyésztés, és a lóversenyeztetést. (azóta is az elsők közt vannak a magyar lovak) A hobbijai közé tartozott a selyem- hernyótenyésztés is. Széchenyi István az ötezer forintos bankjegyen is látható.

12 Forrás A forrásunk: A forrásunk: - Britannica Hungarica


Letölteni ppt "Széchenyi István (1791 – 1860) Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések