Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Puskin: Anyegin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Puskin: Anyegin."— Előadás másolata:

1 Puskin: Anyegin

2 Alekszandr Szergejevics Puskin

3 , orosz nemesi család A cár ellen lázító versei miatt száműzik Száműzetését a Kaukázus egzotikus vidékeinek bejárására fordítja (romantika) Az új cár visszafogadja, és saját kezűleg cenzúrázza műveit Pétervár ünnepelt szépségét veszi feleségül, négy gyermekük születik

4 Az asszony szeretőjével párbajozik, meghal
Jelleme Julien Soreléhez hasonló: tehetség, szerelmi lobogás, a halál keresése, ambivalens viszony a felső tízezerhez „életműve híd három korszak között; pályáját könnyű és trágár rokokó versekkel kezdi, majd megteremti az orosz romantikát, és Anyeginjével útnak indítja az orosz realizmust.”

5 Anyegin Keletkezése: 1823-31-ig dolgozik rajta.
A vázlatai szerint a kész mű befejezetlen marad. 12 fejezetből => 8 lett kész. Így is teljes a történet => továbbgondolásra késztet, hogyan folytatódhatott Anyegin sorsa.

6 Hét éven át írta, így is csak 8 fejezet valósult meg a 25-ből
Ellentmondások, mert maga is elfelejtette Pl a 3. fejezet szerint ő őrzi Tatjána levelét, a 8. fejezet szerint Anyegin Százezer rubeles adóssága fejében időnként ennek fejezeteit adta le Bizonyos részleteit a cenzúra húzatta ki Szaggatottsága, töredékessége viszont jó alkalom a romantikus szemlélet illusztrálására (a klasszicizmus éppenséggel a teljességre törekszik)

7 Romantikus és realista vonások az Anyeginben
az orosz társadalom kritikus ábrázolása („az orosz élet enciklopédiája”) szentimentalizmus Romantikus vonások: jellemábrázolás váratlan fordulatok byronizmus→spleen

8 A szereplők jellemzése
Anyegin: a felesleges ember típusa üresnek érzi az életét, de nem tud rajta változtatni a szerelem lehetne az egyetlen kiút… Lenszkij fiatalkori naiv énjét testesíti meg.

9 Tatjana: művelt a kor elvárásaival szemben cselekedni tudó hősnő a mű legromantikusabb szereplője felvállalja az élet által kínált szerepet

10 Szerkezet 1.fejezet: -Anyegin gyermek és ifjúkora, ami hasonlít Puskin életéhez. 2.fejezet: -Örökség. Anyegin vidékre költözik. Megismerkedik Lenszkijjel, és a Larin családdal. 3.fejezet: -Tatjana szerelmes Anyeginba.Levelet ír neki. 4.fejezet: -Anyegin visszautasítja Tatjana közeledését.

11 5. fejezet: -Tatjana álma. Előrevetíti a tragédiát
5.fejezet: -Tatjana álma. Előrevetíti a tragédiát. Tatjana névnapi bálja. 6.fejezet: -A párbaj előtt Lenszkij elmegy Olgához, aki úgy viselkedik mintha semmi sem történt volna. Rájön, hogy felesleges a párbaj, de mégsem lép vissza.->Lenszkij meghal

12 7. fejezet: -Anyegin elutazik
7. fejezet: -Anyegin elutazik. Figyelem középpontja Tatjana, aki egy moszkvai bálon megismeri a herceget. 8. fejezet: -Néhány év múlva Anyegin találkozik Tatjanával. Szerelmes lesz. Levelet ír neki. Zárójelenetben megbeszélik, hogy a boldogságukat eljátszották, és ekkor a herceg betoppan.

13 Üzenete - az Anyegin a romantika formanyelvén íródott, de magának a romantikus életvitelnek a kritikája - az események utáni vágyódás ellehetetlenüléshez, bukáshoz vezet Az ember lehet boldog, csak nem tudja, hogy ehhez mit kell cselekedni és mikor játssza el.


Letölteni ppt "Puskin: Anyegin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések