Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.  A mű ún. fejezetekre oszlik.  Teljes címe: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon.  A főszereplő maga Dorottya,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.  A mű ún. fejezetekre oszlik.  Teljes címe: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon.  A főszereplő maga Dorottya,"— Előadás másolata:

1 Csokonai Vitéz Mihály Dorottya

2  A mű ún. fejezetekre oszlik.  Teljes címe: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon.  A főszereplő maga Dorottya, aki olyan idős, csúnyácska és fogatlan.  1799-ben Csokonai Somogy megyében tartózkodott, részt vett az ottani farsangi mulatságon, s itt látott modelleket Dorottyára.  A könyv a farsang napját mutatja be szakaszokra bontva.

3  Az első részben ebédig olvashatjuk a történteket.  Az eposz a tárgy megjelölésével indít.  Nem múzsához, nem mitológiai személyhez fordul, hanem a jó borocska támogatását kéri.  Dorottya megérkezett a bálra Orsolyával.  Felolvassák a névsort, ami a szingli nők névsorát tartalmazta 17 éves kortól 64 éves korig.  A farsang 2 dologról is szólt: - szórakozás - házasságkötés

4  A második részben az estéig történteket foglalja össze.  Dorottya gúny tárgyává válik  Egyetlen férfinak sem kell.  Bosszút forral a sértegetésekért  Áldozatot mutat be, és cserébe egy férfit kér a farsangon résztvevők közül.  Ámortól kér segítséget.  A harmadik részben Dorottya bosszúját olvashatjuk.( 4 dámával köt szövetséget a bosszú megvalósításához.)

5  Egyre többen csatlakozott Dorottyához.  Az egyik dámát Rebekát elküldi 9 kísérőjével az ifjakhoz  itt közlik követeléseiket  az emberek röhögnek.  Egyre keményebb eszközök  cél: ne nevessék ki őket.  Opor  haditervet eszel ki  felveszi a harcot Dorottyával.  Terv: A férfiak még aznap este feleséget választanak. ( Ő pedig annak adja szívét akitől az első csókot kapja.)

6  A dámák Dorottya baldachinját tartották de mikor meghallották Opor kijelentését odaszaladtak hozzá.  Dorottyára ráesett a baldachin és eltörte kezét és lábát.  A negyedik részben az éjfél utáni eseményeket meséli el.  A dámák rájönnek  az ifjak átverték  sírva fakadtak  Dorottya a végrendeletét diktálja a dámáknak  Foglyul ejtették Carnevált és Matrikulát Dorottya felpattan a betegágyáról mintha semmi baja nem lenne.

7  A hadifoglyot  Kiherélik, Martikulát  Elégetik  Tűz üt ki  dámák kiszaladnak  Carnevál nem tud elmenekülni  Hajnalban megjelenik Vénusz a szerelem és a szépség istennője  békességet és örömöt hozz.  Közli: - jövőre mindenki párt talál magának  Megszépíti a dámákat, Dorottya csodálatos hajadonná változik.  Ámor nyila eltalálja Dorottyát és Oport  Szerelembe esnek  majd papot hívnak és összeházasodnak.


Letölteni ppt "Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.  A mű ún. fejezetekre oszlik.  Teljes címe: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon.  A főszereplő maga Dorottya,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések