Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit jelent a realizmus? 5/A. 1. Romantika és realizmus 1830-ban egyidejűleg jelentkezik mindkét irányzat Victor Hugo drámája (Hernani) Stendhal regénye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit jelent a realizmus? 5/A. 1. Romantika és realizmus 1830-ban egyidejűleg jelentkezik mindkét irányzat Victor Hugo drámája (Hernani) Stendhal regénye."— Előadás másolata:

1 Mit jelent a realizmus? 5/A

2 1. Romantika és realizmus 1830-ban egyidejűleg jelentkezik mindkét irányzat Victor Hugo drámája (Hernani) Stendhal regénye (Vörös és fekete) Romantika: elvágyódás a világból, rendkívüli alakok, helyszínek, események Realizmus: a világ valóságának megmutatása, tipikus alakok, helyszínek, események Keveredik Az arany emberben is Kincstalálás, Senki szigete, hiba nélküli Noémi Jó és rossz Timár, kereskedők Komáromja, korrupció

3 2. Valóságos elemek valószerűtlen ábrázolása Minden kommunikáció a valóság elemeit használja Szphinx nincs, de szárnyas állat van, leány van, oroszlán van (reális elemek kombinációja) Küklopsz nincs, de a szemek száma és a méretek megadhatók (reális paraméterek módosítása) Melyikre példa? Akhilleusz, Szirének, Federigo, pechsorozat a Rómeóban, párkák, Orgon, Oidipusz végzete Ezzel szemben a realista alkotás nem kombinál mesterségesen, és nem nagyít fel paramétereket DE: színtiszta realizmus nincs

4 3. Realista elemek korábbi művekben Mert van olyan, ki a földön … Édessége a csurgó mézénél is erősebb… Még hogyha akármily dús házat lakik is… - Milyen reális emberi vonásra világítanak rá az egyes idézetek? Fogalmazz három mondatot a „Milyen is az ember?” kérdésre válaszolva!

5 4. Realista elemek korábbi művekben Ne bánd, a holnap mit hoz… Majd hogy a világ is lássa kincsemet… Mi a nyomort oly hosszan élteti… Milyen reális emberi vonásra világítanak rá az egyes idézetek? Fogalmazz három mondatot a „Milyen is az ember?” kérdésre válaszolva!

6 Ithaka vagy az alvilág? Eldorádó vagy Lisszabon? Melyik a reálisabb helyszín? -A Candide-ban -Az Odüsszeiában

7 A faló csele vagy Odüsszeusz koldussá változása? Orgon félrevezetése vagy a király kegyelme? A disznóvá változtatás vagy a lótuszevés? Melyik a reálisabb esemény?

8 Roland vagy Federigo? A dajka vagy Júlia? Melyik a reálisabb alak?

9 Milyen reális valóságelemek alkotnak romantikus kombinációt? -A nyihahák alakjában -A szigetvári Zrínyi alakjában -Odüsszeusz alakjában

10 Milyen reális valóságelemek jelennek meg romantikus túlzással? -Candide sorsában -Pénelopé sorsában -Timár Mihály sorsában -Héra alakjában

11 Milyen realista mozzanatokat találunk -A küklopsz-történetben? -Aiolosz tömlőjének történetében? -A Priamosz Akhilleusz előtt című Iliász-jelenetben?


Letölteni ppt "Mit jelent a realizmus? 5/A. 1. Romantika és realizmus 1830-ban egyidejűleg jelentkezik mindkét irányzat Victor Hugo drámája (Hernani) Stendhal regénye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések