Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TEREMTÉSMÍTOSZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TEREMTÉSMÍTOSZ."— Előadás másolata:

1 TEREMTÉSMÍTOSZ

2 A Biblia megőrzött egy teremtésmítoszt a világ keletkezéséről.
Ebben az Úristen az élőlények közül legelőször az embert teremtette meg a föld porából,az orrába lehelte az élet leheletét, majd az Édenkertbe helyezte.

3 Az Úristen parancsot adott:,, A kert minden fájáról ehetsz
Az Úristen parancsot adott:,, A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és a rossz tudás fájáról ne egyél, mert ... meghalsz.”

4 A vízözön történetét elmondó mítosz

5 A Biblia leírása szerint Noé bárkája egy nagy méretű hajó volt, melyet Noé Isten parancsára épített, hogy megmentse családját és a föld állatvilágát az özönvíztől. A történet olvasható a Bibliában, Mózes első könyvének (Genezis) 6 – 9. részeiben.

6 Jelépek ALMA a kísértés és a csábítás gyümölcse.
Antik előképe Homérosznál Paris trójai királyfi almája. -A keresztény szimbolikában a tudás fájáról származó paradicsomi gyümölcs, a bűn jelképe. Az országalma az uralkodás szimbóluma. A néphagyományban az alma elsősorban a szerelem és a termékenység jelképe. Szerepe a magyar hitvilágban és népszokásokban jelentős.

7 Jelképek A KÍGYÓ A végtagok nélküli, csúszós, bőrét bizonyos időközönként levedlő állat tekerőző alakja gyakran ellentétes jelentéseket hordoz.

8 Rejtőzködő életmódja, téli álma és a föld alá, üregekbe bújása miatt az alvilágot is megtestesítheti. Tekeredő teste az agytekervényeket is felidézheti, ezért szimbolizálhatja a logikát, a bölcsességet és a jóstehetséget is.(indián és kínai kultúra)

9 Jelképek A KÍGYÓ Spirális, vagy kör alakú ábrázolásai pedig utalnak
a ciklikus időre és a változó sorsra is. Bőrének megújulása miatt viszont sokszor a halhatatlanság és az újjászületés jelképe is.

10 Készítette: Arnold Ildikó


Letölteni ppt "TEREMTÉSMÍTOSZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések