Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Barta Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Barta Krisztina"— Előadás másolata:

1 Készítette: Barta Krisztina
Istenek és emberek. Maja, inka, azték és piaroa teremtésmítoszok összehasonlító vallástudományi elemzése. Készítette: Barta Krisztina

2 A művek, melyek alapján dolgoztam:
1. Maja kultúra: Popol Vuh - A maja-kicse indiánok szent könyve ( ), Boglár Lajos fordításában. 2. Inka kultúra: Bernabé Cobo: Historia del Nuevo Mundo (Az Újvilág története) című művének idevágó fejezete (1653). 3. Azték kultúra: Bernardino de Sahagún Historia General de las Cosas de la Nueva España című művének idevágó része (1577). 4. Piaroa kultúra: Boglár Lajos: Wahari - Az őserdei kultúra című műve (XX. század).

3 Maja-kicse indiánok: Szent könyvük a Popol Vuh, mely Boglár Lajos fordításában állt rendelkezésemre, teremtésmítoszaikat és hitviláguk jellemzőit tartalmazza. Négy teremtésmítosz szerepel a könyvben, melyek véleményem szerint nem mindig alkotnak összefüggő csoportot, viszont nagyon részletes leírást adnak a világ, az istenek és az emberek teremtéséről, illetve nemzedékeken keresztül bemutatják az ősatyákat és leszármazottaikat is. A könyv beosztásához ragaszkodva, én is négy részre osztva mutattam be ezeket a történeteket.

4 Az inkák: A Birodalmat alkotó ezernyi kisebb-nagyobb nép és törzs rengeteg egymástól nagyon eltérő és sokszor nagyon részletesen kidolgozott mítoszt hozott létre, akár egyugyanazon vallási témakörön belül is, mint például az özönvíz történettel kapcsolatban. Az általam itt vizsgált művet egy keresztény szerző, Bernabé Cobo atya írta, és ez a tény rányomja bélyegét az egész elbeszélésre.

5 Az aztékok: Az aztékok nem tudtak világos beszámolót adni isteneik eredetéről. Mitológiájuk szerint az istenek beszélték meg, hogy ki irányítsa a világot, illetve azt is, hogy ki legyen a Nap és a Hold.

6 Piaroa indiánok: Világképükben, vallási életükben az égtájak, a kultúrnövényekkel és a termékenységgel kapcsolatos rítusok, a zene, az istenségek képzete és kultusza, és a vallási vezetők (főnökvarázslók) játszanak fontos szerepet. Egyik legfontosabb vallási képzetük Wahari istenalakja, aki civilizációs isten, kultúrhérosz, minden állat és növény teremtője. Mítikus ellenfelei Kwojmoj, a Kígyó és az általa teremtett lények. Wahari mellett Buóka és Cseheru a két legfontosabb pozitív-konsruktív mitológiai alak. A piaroák e három testvér közül Waharinak tulajdonítják a legfontosabb szerepet, így őt tekinthetjük a főistenüknek.

7 Összehasonlítás: A mítoszok összevetése, hasonlóságok, különbségek.
Az inkáknál és majáknál olvasható özönvíztörténetek összehasonlítása. A természet és az állatok szerepe a mítoszokban. Szó által való teremtés.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Barta Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések