Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vallási képzetek az emberi szellem kialakulásával jöttek létre. A vallások legprimitívebb formái az őskorban alakultak ki, ennek ellenére vonásai napjainkban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vallási képzetek az emberi szellem kialakulásával jöttek létre. A vallások legprimitívebb formái az őskorban alakultak ki, ennek ellenére vonásai napjainkban."— Előadás másolata:

1

2 A vallási képzetek az emberi szellem kialakulásával jöttek létre. A vallások legprimitívebb formái az őskorban alakultak ki, ennek ellenére vonásai napjainkban is megtalálható ma élő természeti népeknél. Az őskori emberek vallását vallási hiedelemnek nevezzük, amelynek több változata ismert. A vallási képzetek az emberi szellem kialakulásával jöttek létre. A vallások legprimitívebb formái az őskorban alakultak ki, ennek ellenére vonásai napjainkban is megtalálható ma élő természeti népeknél. Az őskori emberek vallását vallási hiedelemnek nevezzük, amelynek több változata ismert. Vallási szertartás Pápua szigetén Emberáldozatot ábrázoló mozaik

3 A mágia során a 40 ezer évvel ezelőtt élt emberelődök a vadászathoz reméltek szerencsét, valamint vélt vagy valódi ellenségeiktől próbáltak megszabadulni. A mágia során a 40 ezer évvel ezelőtt élt emberelődök a vadászathoz reméltek szerencsét, valamint vélt vagy valódi ellenségeiktől próbáltak megszabadulni. Vadászatot „elősegítő” mágikus rajzok a spanyolországi Altamira barlangban. Vadászatot „elősegítő” mágikus rajzok a spanyolországi Altamira barlangban.

4 A fetisizmus alapja, hogy egy-egy tárgynak természetfeletti erőt tulajdonítottak. Az ilyen tárgyak áldást vagy bajt hozhatnak, de a fétisben lévő erő segítségével istenséggel is érintkezésbe lehet lépni. Az olyan fétiseket, amelyeket állat vagy ember formára alakítottak, bálványoknak nevezzük. A fetisizmus alapja, hogy egy-egy tárgynak természetfeletti erőt tulajdonítottak. Az ilyen tárgyak áldást vagy bajt hozhatnak, de a fétisben lévő erő segítségével istenséggel is érintkezésbe lehet lépni. Az olyan fétiseket, amelyeket állat vagy ember formára alakítottak, bálványoknak nevezzük. Aranybika-bálványBálványimádás

5 A totemizmusnak az a hiedelem az alapja, hogy a családokat (nemzettséget) szoros rokoni kapcsolatok fűzik az állatokhoz, növényekhez és ezeken keresztül egymáshoz is. A totemizmusnak az a hiedelem az alapja, hogy a családokat (nemzettséget) szoros rokoni kapcsolatok fűzik az állatokhoz, növényekhez és ezeken keresztül egymáshoz is. Észak-amerikai indián totemek Ősi magyar totemek emléke: a kopjafa

6 A halottkultusz a halottakat tekinti emberfeletti erők hordozóinak. A leghíresebb halottkultusz-helyszín: Stonehenge (Anglia)

7 A sámánizmus azt vallja, hogy a természetfeletti erő birtokosa nemcsak halott lehet, hanem élő ember is, a törzsfőnök vagy a varázsló. A sámánizmus a szellemekben való hitnek egy különleges formája. Nagyon fontos szerepet tulajdonítanak az ún. segítő szellemeknek, amelyekkel a sámánnak külön- leges kapcsolata alakul ki. Egyes elképzelések szerint a sámánt magát is szellemek választják ki. A sámánizmus azt vallja, hogy a természetfeletti erő birtokosa nemcsak halott lehet, hanem élő ember is, a törzsfőnök vagy a varázsló. A sámánizmus a szellemekben való hitnek egy különleges formája. Nagyon fontos szerepet tulajdonítanak az ún. segítő szellemeknek, amelyekkel a sámánnak külön- leges kapcsolata alakul ki. Egyes elképzelések szerint a sámánt magát is szellemek választják ki. Amazóniai sámán, Dél-Amerika Jakut sámán, Szibéria – Oroszország Jakut sámán, Szibéria – Oroszország

8 Az őskori vallás Már az őskori ember meg volt győződve, hogy léteznek természetfeletti erők, amelyek irányítják életét. Vallásos szertartásokkal igyekeztek megnyerni a szellemek, istenek, ősök támogatását. Totemeket, bálványokat (fétis) készítettek, a sámánok közvetítettek az emberek és a szellemvilág között. Hitték, hogy így sikeres vadászok vagy egészségesek lesznek. Az őskori vallás Már az őskori ember meg volt győződve, hogy léteznek természetfeletti erők, amelyek irányítják életét. Vallásos szertartásokkal igyekeztek megnyerni a szellemek, istenek, ősök támogatását. Totemeket, bálványokat (fétis) készítettek, a sámánok közvetítettek az emberek és a szellemvilág között. Hitték, hogy így sikeres vadászok vagy egészségesek lesznek.


Letölteni ppt "A vallási képzetek az emberi szellem kialakulásával jöttek létre. A vallások legprimitívebb formái az őskorban alakultak ki, ennek ellenére vonásai napjainkban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések