Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA."— Előadás másolata:

1 AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA

2 Őskor- Történelem előtti kor
Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Felosztása: 1. Paleolitikum: i.e alsó szakasz: i.e középső szakasz: i.e felső szakasz:i.e 2. Mezolitikum: i.e 3. Neolitikum: i.e Rézkor: i.e Bronzkor: i.e időszámításunk kezdetéig Vaskor: i.e a római birodalom kialakulásáig

3 Paleolitikum Alsó szakasz: Pitekantropus = előember
Középső szakasz: Neandervölgyi ember Felső szakasz: homo sapiens

4 Mezolitikum A mezolitikum i.e. 10 000 - i.e. 5000
Az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel szerezték táplálékukat (csökkent a vadászat jelentősége és egyre nagyobb szerepet kapott a földművelés és állattenyésztés) A mezolitikum emberei többnyire vándorló, de helyenként félig-meddig letelepedett nagycsaládokban éltek, amelyeket választott vezetők irányítottak. Az emberek még mindig kő-, fa- ill. csonteszközöket használtak, de ezek kidolgozása sokkal finomabbá vált.

5 Neolitikum Neolitikum: i.e. 5000-2500
A Föld éghajlatában változás -- felmelegedés -- gabona Az emberi populáció megnövekedett, megindult a letelepedés, a másodlagos környezetet kialakítása Az új életmód --új eszközök: ásóbot, kapa, faeke, sarló, a keményebb, csiszolt kőeszközök (pl. balták). Megjelennek a különböző iparágak: a fazekasság, a kosárfonás, a fonás, szövés, a fémművesség.

6 Rézkor Régészeti korszak, amely a neolitikum (újkőkorszak) végétől a bronzkor kezdetéig tartott. A korszak fő jellemzője, hogy az ember használni kezdte az első fémeket: a rezet, az aranyat és az ezüstöt. Kialakult a fémolvasztás és fémmegmunkálás.

7 Bronzkor A bronzkor a civilizáció fejlődésének azon szakasza, amikor a természetes módon felszínre került érctartalmú ásványokból a réz és ón kiolvasztásával, majd ötvözésével állították elő a bronzot. A bronz megmunkálásának legkorábbi emlékei az i. e. 4. évezred közepére tehetők.

8 Vaskor A vaskor időbeli kiterjedése országonként és földrajzi régiónként változik. Az i.e 12. századot tekintik a vaskor kezdetének, de Közép-Európában csak az i.e. 8. században kezdődött.

9 Szellemi kultúra az őskorban

10 Nevelés Összehasonlító etnográfiai kutatások
A tanulás módszere: utánzás A gyerekek a mindennapi élet folyamatában sajátították el mindazt, ami az ősi társadalom kultúráját alkotta. A tanítást a közösség felnőtt tagjai végezték, nem téve különbséget saját és mások gyermekei között. Az élet fenntartásához szükséges gyakorlati ismereteken és készségeken túl a gyermekek erkölcsi erényeket is elsajátítottak nevelődésük során.

11 Vallás-mágia Képe a világról A mágia Mágikus szertartások

12 Építészet Megalitikus építészet Hatalmas méretű köveket használtak
Áldozati szertartásokkal, csillagászati megfigyelésekkel, nap- és halott kultusszal kapcsolatosak. Menhir, dolmen, megalit

13 Stonhenge Stonehenge Nyugat-Európa megalit kultúrájának jelképe.
A napkultusznak szentelt építmény, melyet i. e körül emeltek Hatalmas kő köre 100 méter átmérőjű, alaprajza szabályos, kör és patkó alak kombinációja. Gondosan megmunkált falaiban a kövek csapolással vannak összeillesztve.

14 Festészet Az őskori festmények tárgya: állatábrázolás,
Célja: vadászmágia, termékenység varázslat Színezőanyag: színes föld, növényi nedvek, korom, szén, ásványokból őrölt festékpor. Kötőanyag: vér, gyanta, tojás, méz, zsír tartalmú anyagok.

15 Lascaux (Franciaország)
A sziklaképek keletkezése i. e Egyszerű vonalvezetés, kezdetleges technikai eljárások Téma: állatok, mozgás, emberek. Az emberi alak: az arcvonásokat alig dolgozzák ki, a profilok torzak, a testtartás groteszk.

16 Altamira (Spanyolország)
Keletkezési ideje: i.e A barlang mennyezete 18 m hosszú és 8-9 méter széles. Sziklakiugrások és mélyedések borítják Bölények, vadlovak, szarvasok különböző pózokban. Ezek a falfestmények a freskófestészet őseinek tekinthetők.

17 Szobrászat Kőből vagy csontból készült kicsi állat és emberfigurák
Az állatábrázolás: szorosan összefüggött a vadászattal A termékenység: jelképe a nő A szobrok többsége agyagból készült, és 30 cm-nél kisebb. A "Vénusz" szobrok jellemzői: hatalmas domborulatok, túlzottan telt formák, az arcvonások alig kidolgozottak, csökevényes a kéz, a karok és a lábak elnagyoltak

18 Zene A zene fejlődése az énekléssel kezdődött.
Szorosan összetartozott a szöveg és a dallam. A ritmus: lábdobogás és taps A korai eszközhasználattal egy időben az eszközökkel való tudatos hangkeltés is elkezdődött.

19 Tánc Amit nem értettek a világból, azzal a varázslaton, mágián keresztül próbáltak kapcsolatot teremteni. A varázslatnak a tánc elengedhetetlen eszköze, mellyel a transzállapotba kerülést igyekeztek elősegíteni. Hitük szerint így képesek voltak átlényegülni és kapcsolatba lépni a szellemekkel vagy a természet feletti erőkkel.


Letölteni ppt "AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések