Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RÓZSA a virágok királynője Már az ókori Indiában is igen megbecsült virág volt. Törvényt alkottak arról, hogy aki az uralkodónak rózsát ajándékoz, cserébe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RÓZSA a virágok királynője Már az ókori Indiában is igen megbecsült virág volt. Törvényt alkottak arról, hogy aki az uralkodónak rózsát ajándékoz, cserébe."— Előadás másolata:

1

2 RÓZSA a virágok királynője

3 Már az ókori Indiában is igen megbecsült virág volt. Törvényt alkottak arról, hogy aki az uralkodónak rózsát ajándékoz, cserébe bármit kérhet. Számos indiai mese szól arról, hogy Laksmi, a szépség istennője, fakadó rózsabimbókból született. Ez alapján lett a rózsa a keleti népek szent virága.

4 Egy ókori perzsa monda szerint maga Allah jelölte ki a rózsát a virágok királynőjévé.

5 Az ókori görögök a rózsát az Istenek ajándékának, valamint a szerelem, szépség, boldogság jelképének tekintették.

6 A római kultúrában az erkölcsi tisztesség szimbólumaként a különleges cselekedeteket rózsával jutalmazták.

7 A muzulmánok úgy tartották, hogy a fehér rózsa a mennybe szálló Mohamed verejtékéből nőtt, ezért a rózsának a rózsaszirmokból készített rózsaolajnak és rózsavíznek megtisztító erőt tulajdonítottak.

8 A középkori Franciaországban a hallgatás és a tapintatosság jelképeként a legmegbecsültebb virág volt, amelynek termesztését csak külön engedéllyel lehetett végezni.

9 Angliában csak a XIV. században ismerték meg, ahol a fehér és vörös rózsa két rivális nemzetség között dúló háború jelképe lett. Ezt a 30 évig tartó háborút a mai napig is a „rózsák háborúja” néven emlegetik.

10

11

12

13

14

15

16 Készítette: Jolka


Letölteni ppt "RÓZSA a virágok királynője Már az ókori Indiában is igen megbecsült virág volt. Törvényt alkottak arról, hogy aki az uralkodónak rózsát ajándékoz, cserébe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések