Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élet Afrikában Készítette : Cseresznyés Géza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élet Afrikában Készítette : Cseresznyés Géza"— Előadás másolata:

1 Élet Afrikában Készítette : Cseresznyés Géza

2 Afrika

3

4

5 Élet Afrikában

6 A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak !

7 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés !

8 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

9 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás 1

10 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás 12

11 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás 123

12 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás 1234

13 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás 12345

14 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

15 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

16 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

17 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

18 Élet Afrikában A kontinens kb 6%-át művelik csak,a mezőgazdaság nem Tudja ellátni az egyre növekvő lakosságot ! A földművelés és állattenyésztés módszerei elavultak ! Kapás földművelés ! ültetvényes gazdálkodás

19 Élet Afrikában

20 az oázisokban !

21 Élet Afrikában az oázisokban ! Növénytermelés ( datolya füge, gránátalma )

22 Élet Afrikában az oázisokban ! Növénytermelés ( datolya füge, gránátalma ) állattenyésztés

23 Élet Afrikában az oázisokban ! Növénytermelés ( datolya füge, gránátalma ) állattenyésztés Elpusztul a gyeptakaró, kiszárad a talaj, elsivatagosodás ! Ilyen pl. A Száhel - övezet !

24 Élet Afrikában Száhel övezet

25 Élet Afrikában

26 Datolya,, gránátalma, narancs, füge

27 Élet Afrikában Datolya,, gránátalma, narancs, füge Kakaó, kávé, banán, tea

28 Élet Afrikában Házi feladat !

29 Élet Afrikában Oázis

30 Élet Afrikában Oázis 02

31 Élet Afrikában Itt még éretlen datolya

32 Élet Afrikában Füge

33 Élet Afrikában Gránátalma

34 Élet Afrikában Kávécserje

35 Élet Afrikában Teaültetvény

36 Élet Afrikában Ananász

37 Élet Afrikában Kakaófa

38 Élet Afrikában Kakaó zsákban

39 Élet Afrikában Kakaó rajzban bontva

40 Élet Afrikában EXTRA - A kakaó története A csokoládét, valamint a kakaót közel 3000 évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban. Az indián kultúrákban magas rangú papok, uralkodók, hadvezérek fogyaszthatták az "istenek táplálékát", ugyanakkor a piacokon fizetőeszközként is használták. Azt azonban sohasem fogjuk megtudni, hogyan fedezték fel, hogy a trópusi Theobroma cacao fa hüvelyében található termésből ital készíthető. Az bizonyos, hogy Mexikó őslakói ebben az időben már foglalkoztak kakaócserje ültetvények megművelésével. A kakaóbab már ebben az időben is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. Sőt, a szemeket megpörkölve és ledarálva a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott habos, ám elég keserű szubsztanciát ünnepélyesen meg is itták. Az italt chocolatl-nak nevezték. A 13. század elejére azonban a mayák és toltékok hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel. A legyőzött törzseket arra kötelezték, hogy hódolatuk jeléül kakaóbabot adjanak legyőzőiknek. A 16. századra a chocolatl immár Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált. A csokoládé erre az időre vonatkozó története az azték legendakincs része. A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott, a chocolatl-t, amely rövid időn belül divatossá vált az udvarban, majd népszerűsége Mária Terézia spanyol hercegnő és XIV. Lajos 1660-ban történt házasságkötése után tovább nőtt. A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején a kakaó-feldolgozás csak kis mennyiségeket érintő iparág volt. Szilárd csokoládétömböket készítettek, melyeket azonban főleg a csokoládé ital előállításához használtak fel. Olykor előfordult ugyan, hogy ezt a fajta csokoládét megették, de ezt kellemesnek aligha találták, mert az anyag konzisztenciája és íze elég durva volt. A század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett. Elfogyasztása utána valóban kellemes, jó érzés árasztja el érzékszerveinket, mely a csokoládéban található kémiai anyagoknak, valamint a hatására felszabaduló "boldogsághormonnak" köszönhető. Koffeintartalma miatt szívesen majszolják azok, akik teljesítményüket szeretnék fokozni, de néhány kutató szerint még a szexuális vágyat is fokozza.A kakaó története A csokoládét, valamint a kakaót közel 3000 évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban. Az indián kultúrákban magas rangú papok, uralkodók, hadvezérek fogyaszthatták az "istenek táplálékát", ugyanakkor a piacokon fizetőeszközként is használták. Azt azonban sohasem fogjuk megtudni, hogyan fedezték fel, hogy a trópusi Theobroma cacao fa hüvelyében található termésből ital készíthető. Az bizonyos, hogy Mexikó őslakói ebben az időben már foglalkoztak kakaócserje ültetvények megművelésével. A kakaóbab már ebben az időben is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. Sőt, a szemeket megpörkölve és ledarálva a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott habos, ám elég keserű szubsztanciát ünnepélyesen meg is itták. Az italt chocolatl-nak nevezték. A 13. század elejére azonban a mayák és toltékok hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel. A legyőzött törzseket arra kötelezték, hogy hódolatuk jeléül kakaóbabot adjanak legyőzőiknek. A 16. századra a chocolatl immár Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált. A csokoládé erre az időre vonatkozó története az azték legendakincs része. A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott, a chocolatl-t, amely rövid időn belül divatossá vált az udvarban, majd népszerűsége Mária Terézia spanyol hercegnő és XIV. Lajos 1660-ban történt házasságkötése után tovább nőtt. A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején a kakaó-feldolgozás csak kis mennyiségeket érintő iparág volt. Szilárd csokoládétömböket készítettek, melyeket azonban főleg a csokoládé ital előállításához használtak fel. Olykor előfordult ugyan, hogy ezt a fajta csokoládét megették, de ezt kellemesnek aligha találták, mert az anyag konzisztenciája és íze elég durva volt. A század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett. Elfogyasztása utána valóban kellemes, jó érzés árasztja el érzékszerveinket, mely a csokoládéban található kémiai anyagoknak, valamint a hatására felszabaduló "boldogsághormonnak" köszönhető. Koffeintartalma miatt szívesen majszolják azok, akik teljesítményüket szeretnék fokozni, de néhány kutató szerint még a szexuális vágyat is fokozza. A kakaó története A csokoládét, valamint a kakaót közel 3000 évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban. Az indián kultúrákban magas rangú papok, uralkodók, hadvezérek fogyaszthatták az "istenek táplálékát", ugyanakkor a piacokon fizetőeszközként is használták. Azt azonban sohasem fogjuk megtudni, hogyan fedezték fel, hogy a trópusi Theobroma cacao fa hüvelyében található termésből ital készíthető. Az bizonyos, hogy Mexikó őslakói ebben az időben már foglalkoztak kakaócserje ültetvények megművelésével. A kakaóbab már ebben az időben is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. Sőt, a szemeket megpörkölve és ledarálva a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott habos, ám elég keserű szubsztanciát ünnepélyesen meg is itták. Az italt chocolatl-nak nevezték. A 13. század elejére azonban a mayák és toltékok hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel. A legyőzött törzseket arra kötelezték, hogy hódolatuk jeléül kakaóbabot adjanak legyőzőiknek. A 16. századra a chocolatl immár Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált. A csokoládé erre az időre vonatkozó története az azték legendakincs része. A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott, a chocolatl-t, amely rövid időn belül divatossá vált az udvarban, majd népszerűsége Mária Terézia spanyol hercegnő és XIV. Lajos 1660-ban történt házasságkötése után tovább nőtt. A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején a kakaó-feldolgozás csak kis mennyiségeket érintő iparág volt. Szilárd csokoládétömböket készítettek, melyeket azonban főleg a csokoládé ital előállításához használtak fel. Olykor előfordult ugyan, hogy ezt a fajta csokoládét megették, de ezt kellemesnek aligha találták, mert az anyag konzisztenciája és íze elég durva volt. A század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett. Elfogyasztása utána valóban kellemes, jó érzés árasztja el érzékszerveinket, mely a csokoládéban található kémiai anyagoknak, valamint a hatására felszabaduló "boldogsághormonnak" köszönhető. Koffeintartalma miatt szívesen majszolják azok, akik teljesítményüket szeretnék fokozni, de néhány kutató szerint még a szexuális vágyat is fokozza.

41 Termékeny löszvidékek Plussz feladat a következő órára : - platina - gyémánt - rézérc -Pár rövid érdekes mondat esetleg fotó !


Letölteni ppt "Élet Afrikában Készítette : Cseresznyés Géza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések