Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásványtan Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásványtan Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan."— Előadás másolata:

1 Ásványtan Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan

2 Ásvány SZÓ fogalma: Földünk és más szilárd kéreggel rendelkező égitest kérgében fordulnak elő. Természetes úton képződnek, túlnyomó részt szilárdak és kristályosak. Névvel, képlettel és kristályszerkezettel egyértelműen leírhatók. Homogének, azaz kémiailag egyneműek.

3 A kristálykémia alapú ásványrendszerezés: A mai ásványrendszerezés alapja a kristálykémia. A rendszerezés alapját az egyszerű és összetett anionok által meghatározott ásványosztályok jelentik. Az ásvány ismeretéhez azonban nem elegendő csak kémiai összetételét meghatározni, mert a kémiai összetétel csak a kristályszerkezettel együtt jellemzi a szilárd anyagot.

4 Terméselemek Terméskén Jelenleg közel 100 terméselemet ismerünk. Ritkaságuk ellenére számos fém legfontosabb forrásai. A terméselemek kristályszerkezete és kémiai kötéstípusai nagyon változatosak. Grafit

5 Szulfidok A szulfidok osztályába fémeknek kénnel alkotott vegyületei tartoznak. Ezen osztály ásványait a fémes megjelenés és az átlátszatlanság, valamint a nagy s ű r ű ség jellemzi. A szulfidok fontos ólom-, cink-, vas- és rézércek. Érdekesség: a szulfidok közül a Kalkopirit (CuFeS 2 ) - a fels ő képen- színe igen hasonlít az aranyhoz, ezáltal sokan összetévesztették a kett ő t. Népies neve 'bolondok aranya' lett.

6 Halogenidek A halogenidek a fluor, klór, bróm, jód vegyületei. Közös jellemzőjük a sós vagy keserű íz, a nemfémes küllem, tökéletes hasadás. Vízben általában jól oldódnak, vizes oldatuk jól vezeti az elektromosságot, olvadáspontjuk viszonylag magas. Kristályaikat pozitív és negatív ionok tartják össze. A halogenidekhez tartozik például a kősó.

7 Oxidok és hidroxidok Az ide tartozó ásványoknak alig van közös vonásuk. Míg a Szilícium és a Titán oxidjai általában átlátszóak, a Vas, Mangán és a Króm oxidjainál uralkodóak a sötét, akár fekete színek és a fémes, félig fémes fény. Az oxidok keménysége és olvadáspontja viszonylag magas, ami igen erős kémiai kötésekre utal, ezek a kovalens kötések. Kedvelt drágakövek sorolhatók ide, mint például a Rubin és a Zafír. Ezek a Korund ( alumínium-oxid ) különböző változatai. Zafír

8 Karbonátok A karbonátok a természetben igen elterjedt ásványok. A CO 3 2- ion főleg közepes vagy nagy sugarú, kétértékű kationokkal kapcsolódik. A legismertebb karbonát a kalcit. A tengerek fenekén rakódik le vastag rétegben, hegyeket alkotva. Az így létrejövő üledékes kőzet a mészkő. Nagy nyomás hatására a szintén kalcitból álló márvánnyá alakul. Kalcit

9 Szulfátok A szulfátok osztályába tartozó ásványok oxigéndús környezetben, a Föld felszínén vagy annak közelében jönnek létre, mállási folyamatok termékeként. Gipsz

10 Foszfátok o Tulajdonságaik változók, de általában élénk színűek és jól kristályosodnak. o Bár néhány száz foszfátásványt ismerünk, ezek nem gyakoriak. o Viszont foszforvegyületből nagyon sok van a természetben.

11 Szilikátok  A földkéreg felépítésében a szilikátásványoknak uralkodó szerepe van.  Közelítő becslés szerint a földkéregnek mintegy 75%-át szilikátok alkotják.  Jelentőségüket fokozza az ásványfajták nagy száma is, mivelhogy az ismert ásványoknak kb. 1/3-a a szilikátok osztályából kerül ki.  Kémiailag nagyon változatosak, ezért osztályozásuk csak a kristályszerkezetük alapján lehetséges.

12 Szilikátok Forsterit Kianit Topáz Muszkovit

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Ásványtan Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések