Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásvány-és kőzettan Szilikátok Stumpf Martin. Általános jellemzők A szilikátok az ásványrendszertan IV. számú osztálya. Mivel a földkéreg anyagának mintegy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásvány-és kőzettan Szilikátok Stumpf Martin. Általános jellemzők A szilikátok az ásványrendszertan IV. számú osztálya. Mivel a földkéreg anyagának mintegy."— Előadás másolata:

1 Ásvány-és kőzettan Szilikátok Stumpf Martin

2 Általános jellemzők A szilikátok az ásványrendszertan IV. számú osztálya. Mivel a földkéreg anyagának mintegy 75% át szilikátásványok alkotják (a SiO 2 változatokkal – amik azonban az oxidok és hidroxidok ásványosztályba tartoznak – együtt kb. 90–95%-át), a kőzetalkotó ásványok legfontosabb csoportja. Az ismert ásványfajok számának mintegy harmada szilikát, közös jellemzőjük a szilícium-oxid jelenléte.

3 Szerkezeti alapegység Vázuk SiO 4 -tetraéderek hálózatából áll. A tetraéderek súlypontjában elhelyezkedő Si 4+ kation felerészben kovalens, felerészben ionos kötéssel köti magához a tetraéder csúcsain elhelyezkedő oxigénatomokat ([SiO 4 ] 4- ). Ezek a tetraéderek a kristályrács felépítésében elszigetelt formában is résztvehetnek, de többnyire csúcsaikon (az oxigénatomokon) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A szilikátásványok osztályát utóbbi jellemvonás (polimerizációs fok) alapján osztják fel alosztályokra. A szilikátok másik alapvető sajátossága, hogy az SiO 4 -tetraéderben lévő Si 4+ kationt Al 3+ helyettesítheti. Az Al 3+ ionrádiusza (0,52 Å) azonban nagyobb, mint a Si 4+ ioné (0,42 Å), ezért az Al 3+ ionok tetraéderes pozíciókba való beépülése csak korlátozott mértékben lehetséges.

4 Csoportosítás Nezoszilikátok Szoroszilikátok Gyűrűszilikátok Láncszilikátok Rétegszilikátok Tektoszilikátok

5 Nezoszilikátok A nezoszilikátokban (neso = sziget, görög) az SiO 4 -tetraéderek egymással közvetlenül nem kapcsolódnak össze. A csoport ásványaira jellemző az atomcsoportok szoros illeszkedése, melynek az a következménye, hogy ezek az ásványok viszonylag nagy sűrűségűek és keménységűek. Kristályaik zömmel izometrikus kifejlődésűek és nincs jellemző hasadásuk sem.

6 Nezoszilikátok csoportjai Olivin-csoport Humit-csoport Gránát-csoport Andalúzit-csoport Pl: forsterit Pl: humit Pl: almandin Pl: andaluzit

7 Szoroszilikátok Az SiO 4 -tetraéderek közvetlen kapcsolódással több tagból álló csoportokká állhatnak össze. A két SiO 4 -tetraéder összekapcsolódásával létrejövő (Si 2 O 7 ) 6- csoportok a szoroszilikátokra (soro = lánytestvér, családtag, latin) jellemzők.

8 Gyűrűszilikátok A cikloszilikátok (kuklos = kör, görög) kristályrácsa SiO 4 -tetraéderek összekapcsolódásával keletkező, gyűrű alakú csoportokat tartalmaz. Az SiO 4 - tetraéderek hármas összekapcsolódásával (Si 3 O 9 ) 6-, négyes kapcsolódással (Si 4 O 12 ) 8-, míg hatos kapcsolódással hexagonális szimmetriájú (Si 6 O 18 ) 12- felépítésű, gyűrű alakú csoportok jönnek létre. A cikloszilikátok csoportosítása a gyűrűk tagszáma alapján történik.

9 Láncszilikátok Szerkezetükben az SiO 4 -tetraéderek közös oxigénekkel egyirányú kapcsolódással végtelen lánccá (inos = izom, szál; görög) fűződnek. Leggyakrabban kétféle típusú lánckapcsolódás jön létre: egyik az egyszerű lánc, melyben a (Si 2 O 6 ) 4-, illetve a kettős lánc, azaz szalag, melyben (Si 4 O 11 ) 6- a szerkezeti alapelem. Ritkábban többszörös (hármas, négyes, ötös) láncok is létrejöhetnek, melyek azonban már átmenetek a rétegszerkezetek felé. Az ilyen szerkezetű ásványok zömmel nyúlt oszlopos vagy tűs kifejlődésűek és a láncirány szerint jól hasadnak.

10 Rétegszilikátok Kristályrácsukat – az SiO 4 -tetraéderek két irányú összekapcsolódása révén – végtelen síkok építik fel (phyllos = levél, görög). Szerkezeti alapelemük a (Si 4 O 10 ) 4-. A réteges szerkezetük miatt hasadásuk és transzlatálhatóságuk kiváló.

11 Tektoszilikátok Szerkezetükben az SiO 4 -tetraéderek a tér mindhárom irányában végtelen hálózattá kapcsolódnak össze (tekto = építmény, görög). Elvileg minden oxigén közös a szomszédos tetraéderrel, tehát szerkezeti alapegységük (SiO 2 ). A valódi tektoszilikátokban azonban a Si-ot általában és gyakran a hozzá közelálló méretű Al helyettesíti, melynek eredményeként a rács semlegesítéséhez különböző kationok beépülése szükséges.

12 JÓ SZERENCSÉT!


Letölteni ppt "Ásvány-és kőzettan Szilikátok Stumpf Martin. Általános jellemzők A szilikátok az ásványrendszertan IV. számú osztálya. Mivel a földkéreg anyagának mintegy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések