Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival."— Előadás másolata:

1 Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan

2  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival foglalkozó tudományág.

3  Az ásvány kémia elemek kombinálódásával keletkezet szilárd, általában rendezett atomi szerkezettel rendelkező kristályos vegyület  Az ember által előállított vegyületek semmiképp nem tekinthetők ásványoknak

4 Az ásványok olvadékokból, oldatokból, gőzökből, oldatokból vagy átkristályosodás révén másanyagokból keletkeznek. Lehetnek magamás, üledékes, metamorf kőzetek képződésük szerint.

5  A kristályok atomjai között lehetnek kovalens, ionos, fémes, hidrogénkötések vagy van der walls kötések.  Ettől függően alakulhat ki bennük ion, molekula vagy fémrács.

6  A kristályok formáivalfoglalozó tudománya kristálymorfológia.  Különböző szimmetriaelemek figyelhetők meg bennük mint például a gírek (digír,tetragír)  Alapvetően pedig lehetnek zárt vagy nyílt formájúak.  Emelett kristályrendszerbeis besoroljuk őket például triklin, monoklin

7  A kőzeteket is ásványok építik fel.  Tömegesen keletkeznek a nagy földtani folyamatok során.  Érdekes módon a kőzetek lehetnek folyékony vagy gáz halmaz állapotúak.

8  A kőzetek vizsgálhatók kőzetmikroszkóppal, vékonycsiszolatban, elektronsugaras mikroanalízissel, pásztázó elektronmikriszkópiával vagy röntgendiffraktometriával.

9  Földtani információ mely tartalmazza a legalapvetőbb információkat.  Kőzettest mely mechanikai és kémia információval lát el.  A kőzettömb a kőzettestet tagoló felületek általközrefogotegység.

10  Az ásványokhoz hasolóan a kőzetekben is kötések vannak melyek kialakulását az adott képződési körülmények határoztak meg.  A kőzetek szövetét számos dolog határozza meg mint például a kőzetalkotók kristályossági foka, méretük orientációjuk.


Letölteni ppt "Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival."

Hasonló előadás


Google Hirdetések