Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásvány- És Kőzettan Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásvány- És Kőzettan Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2."— Előadás másolata:

1 Ásvány- És Kőzettan Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2

2 Alapfogalmak : A kőzettan a kőzetek tanulmányozásával foglalkozó tudomány, a geológia egyik részterülete. Az ásványtan vagy mineralógia (régebben Oryktognózia) a földtudományok (geológia) olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik.

3 A Kőzettan elsődleges célja A különféle kőzetek : képződési módjának felderítése - fizikai és kémiai feltételeire, kapcsolataira egyéb földtani folyamatokkal leírása és rendszerezése - összetételük, morfológiájuk és megjelenésük szerint

4 A Kőzettan Fő részterületei Vizsgálatának tárgya szerint három ágát különítjük el :  Magmás kőzettan  Metamorf kőzettan  Üledékes kőzettan A Kőzettan Fő részterületei Vizsgálatának tárgya szerint három ágát különítjük el :  Magmás kőzettan  Metamorf kőzettan  Üledékes kőzettan A Kőzettan Fő részterületei Vizsgálatának tárgya szerint három ágát különítjük el :  Magmás kőzettan  Metamorf kőzettan  Üledékes kőzettan

5 Magmás kőzetek : A magmás kőzetek többkomponensű kőzetolva- dékokból keletkező kőzetfélék, amiket összetételük és keletkezési helyük szerint és/vagy kristályosodási fokuk szerint osztályozunk. Gabbró Magmás kőzetek : A magmás kőzetek többkomponensű kőzetolva- dékokból keletkező kőzetfélék, amiket összetételük és keletkezési helyük szerint és/vagy kristályosodási fokuk szerint osztályozunk. Magmás kőzetek : A magmás kőzetek többkomponensű kőzetolva- dékokból keletkező kőzetfélék, amiket összetételük és keletkezési helyük szerint és/vagy kristályosodási fokuk szerint osztályozunk.

6 Metamorf kőzetek : A metamorf kőzetek korábban kialakult kőzetek szilárd fázisú átkristályosodásával, azaz metamorfózisával képződő, speciális szerkezeti és kőzetszöveti bélyegekkel jellemezhető, átalakult kőzetek. Kiindulási anyaguk lehet magmás-, üledékes- vagy korábban már metamorfizált kőzet. Tanulmányozásukkal a metamorf kőzettan tudománya foglalkozik. Kloritpala Metamorf kőzetek :

7 Üledékes kőzetek : Üledékes kőzetnek a természetes módon geoszinklinálisban (üledékgyűjtő medencében) lerakódó üledékből képződő üledékeket nevezzük. Az átlagosan 36 km vastagnak tekintett földkéreg anyagának mindössze 5%-a üledékes kőzet. Ennek mélység szerint megoszlása szélsőségesen egyenlőtlen: üledékes kőzetek (illetve még diagenizálatlan, laza üledékek) borítják a szárazföldek felszínének 75%-át. Mészkőbe ágyazott fossziliák

8 Az Ásványtan Fő részei Az ásványtan tudománya két fő részre tagolódik:  általános ásványtanra  rendszeres ásványtanra Az Ásványtan Fő részei Az ásványtan tudománya két fő részre tagolódik:  általános ásványtanra  rendszeres ásványtanra Az Ásványtan Fő részei

9 Az általános Ásványtan fejezetei : kristálytan/kristályalaktan – a kristályok alaki sajátságait rendszerezi, kristálykémia – a kristályok belső szerkezetére vonatkozó ismereteket tárgyalja, kristályfizika – a kristályok fizikai (például optikai) sajátságait írja le, ásványkémia – az ásványok kémiai tulajdonságait tanulmányozza, ásványgenetika – az egyes ásványfajok és ásványtársulások keletkezésével és településkörülményeivel foglalkozik.

10 A rendszeres Ásványtan A rendszeres ásványtan vagy ásványrendszertan a kémiai és kristályszerkezeti rokonságuk alapján csoportosítja az ásványokat, ismerteti az ásványfajok alaki, rácsszerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságait, valamint keletkezési körülményeit és fontosabb lelőhelyeit.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ásvány- És Kőzettan Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések