Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ásványtan vagy mineralógia a földtudományok (geológia) olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik.földtudományokásványok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ásványtan vagy mineralógia a földtudományok (geológia) olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik.földtudományokásványok."— Előadás másolata:

1

2 Az ásványtan vagy mineralógia a földtudományok (geológia) olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik.földtudományokásványok Ásványokkal már az őskorban is foglalkoztak elődeink, gondoljunk csak a pattintott kövekre. Az Ókorban már feljegyezték megfigyeléseiket, sok ásvány neve származik görög tudósoktól. Az Újkor a felfedezésekről szól, évente 50-60 db kerül felfedezésre.

3

4 Benkő Ferenc Benkő Ferenc (1745–1816) – A Magyar Mineralógia írója Kitaibel Pál Kitaibel Pál (1757–1817) és Müller Ferenc – tellúr felfedezéseMüller Ferenc Szabó József Szabó József (1822–1894): Nevéhez fűződik a Budapesti Egyetem Ásvány-Kőzettani Intézetének létrehozása. Krenner József Krenner József (1839–1920): nevéből ered a krennerit ásvány elnevezése. Semsey Andor Semsey Andor (1833–1923): Számos ásvány-, kőzet- és kövületgyűjteményt vásárolt meg, többek között világhírűvé fejlesztette a Nemzeti Múzeum meteoritgyűjteményét is.

5 Kitaibel Pál Benkő Ferenc Semsey Andor

6 Rengeteg ok: - Ipari felhasználás: 1. Drágakőipar 2. Vegyipar 3. Kohászat 4. Bányászat - Környezeti hatások vizsgálata

7 A könyezet pusztulása… Drágakövek << Bányászat >>

8 Kislánykorom óta vonzódom a kövekhez, kavicsokhoz. Már egészen kiskoromban, bárhová mentünk is, az első az volt, hogy köveket keresek a tóparton, ások, kaparok. Ez a szenvedély megmaradt tinédzser koromra is, ezért is vagyok ezen a szakon. :)

9 Kémia Fizika

10 Szakáll Sándor – Ásványrendszertan Pápay László – Kristálytan, Ásvány-, Kőzettan


Letölteni ppt "Az ásványtan vagy mineralógia a földtudományok (geológia) olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik.földtudományokásványok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések