Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Drága kavicsok Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Drága kavicsok Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan."— Előadás másolata:

1 Drága kavicsok Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan

2 Ásványtan – mi is ez? Az ásványtan vagy mineralógia a földtudományok olyan területe, amely az ásványok tanulmányozásával és rendszerezésével foglalkozik. Főbb területei Általános ásványtanRendszeres ásványtan

3 Általános ásványtan kristályalaktan kristálykémia kristályfizika ásványkémia ásványgenetika a kristályok alaki sajátságait rendszerezi, a kristályok belső szerkezetére vonatkozó ismereteket tárgyalja, a kristályok fizikai (például optikai) sajátságait írja le, az ásványok kémiai tulajdonságait tanulmányozza, az egyes ásványfajok és ásványtársulások keletkezésével és településkörülményeivel foglalkozik.

4 Rendszeres ásványtan Kémiai és kristályszerkezeti rokonságuk alapján csoportosítja az ásványokat, ismerteti az ásványfajok alaki, rácsszerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságait, valamint keletkezési körülményeit és fontosabb lelőhelyeit.

5 Ásványcsoportok 1.Természetes eredetű ásványok -termésarany, korall 2.Határozott kémiai összetételű ásványok -szfalerit 3.Rendezett belső szerkezetű ásványok -kvarc, opál 4.Szilárd halmazállapotú vegyületek – ritkábban elemek - terméshigany

6 Ásványcsoportok 1.Magmás ( elő,fő és utókristályosodás a földkéreg alatt) 2.Üledékes ( földfelszín közelében avagy közelében) 3.Metamorf

7 Szépség, ritkaság, keménység … Az ásványoknak valamilyen kémiai vagy fizikai változás hatására kialakulnak különböző változatai – ez lehet alaki vagy színváltozat is, de a legkülönlegesebbek mégis a DRÁGAKÖVEK Gyémánt Türkiz Rubin

8 Ásvány-fesztivál 2013 tavaszán immár 31. alkalommal lett megrendezve Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja a Miskolci Egyetemen. Számos előadás keretében ismerhetik meg az érdeklődők a különféle ásványokat, emellett sok könyv és mintaanyag találhat gazdára a kiárusításokon.

9 Érdekességek A képen látható cinnabarit a szlovéniai Idrijából származik, szélessége 9 cm. A példányt, amelyen eredetileg Pallas Athéné pajzsára a Habsburg címert gravírozták, Mária Anna főhercegnő, Mária Terézia lánya kapta ajándékba, majd a hercegnő gyűjteményével került az ELTE Ásványtárába 1781-ben. Az 1848-49-es szabadságharcot követően valaki - hazafias érzelmektől vezérelve - kikaparta a címerből az osztrák kétfejű sast.

10 Érdekességek Gigantikus selenite kristályok a mexikói Naica kristály barlangban! A Naica bányát először 1794-es korai talajkutatók fedezték fel a Chihuahua Citytől délre. Először az kristályok mind ugyanolyannak tűnnek, de hamarosan észreveszed az alakok és színek egy végtelen változatosságát. A rózsaszín, a sárga, fehér, kék, vagy barna kristályok úgy nézhetnek ki, mint tűk, kardok, kockák és csillagok.

11 Ásványok hétköznapjainkban Milyen ásványtani kérdést tett fel Petőfi a baromfiudvarban? - ??? - Ej, mi a kő tyúkanyó?


Letölteni ppt "Drága kavicsok Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések