Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kokárda Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kokárda Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme."— Előadás másolata:

1 A kokárda Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme

2 A kokárda (szalagcsillag) kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára, a nők esetleg a hajukba tűztek. Franciaországból terjedt el a 18.-19. század forradalmak idején egész Európában és Amerikában.

3 A nemzeti színekből készült kokárdát XIII. Lajos uralkodásától (1610-1643) kezdték használni Franciaországban, magyar neve francia ősének a "cocarde"-nak magyarosított változata. A francia kokárdától eltérően a magyar kokárdát nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára, vagy mellrészére a szív felőli oldalon. A kokárda színei a néphagyomány szerint a következőt jelentik: PIROS - erő, FEHÉR - hűség, erkölcs, ZÖLD - remény!

4 Kokárda eredete A kokárda eredetileg a seregek, illetve különböző rangú katonák megkülönböztetését szolgálta. A trikolórt, a háromszínű zászlót Európában a francia forradalom tette "divatossá". A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát is, amikor március 15-én elkészítette és Petőfi mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát, hogy így szavalja el a Nemzeti dalt.

5 A kokárda 1848-49-bennapjainkban

6 Szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók: a zászló fölső (függőleges csíkozásnál a bal oldali) része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére. A napjainkban viselt kokárda nem szabályos!

7 Más országok kokárdái • Franciaország • Spanyolország

8 •B•Bolívia •O•Olaszország


Letölteni ppt "A kokárda Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme."

Hasonló előadás


Google Hirdetések