Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tisztelet - dicsőség Jon Palmer. Tisztelet - dicsőség Ha valakit tisztelek, elsősorban nem őt tisztelem, hanem azt, aki teremtette őt - vagyis Istent.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tisztelet - dicsőség Jon Palmer. Tisztelet - dicsőség Ha valakit tisztelek, elsősorban nem őt tisztelem, hanem azt, aki teremtette őt - vagyis Istent."— Előadás másolata:

1 Tisztelet - dicsőség Jon Palmer

2 Tisztelet - dicsőség Ha valakit tisztelek, elsősorban nem őt tisztelem, hanem azt, aki teremtette őt - vagyis Istent.

3 Tisztelet - dicsőség Előadás menete: Tisztelet és dicsőség – definíció Miért fontos, milyen kapcsolat van a tisztelet és a dicsőség között Hogyan valósítsuk meg

4 Tisztelet - dicsőség Tisztelet és dicsőség – definíció A héber „kabed” szóból Jelentése: súlyosnak, vagy nehéznek lenni. „Bizony súlyosabb ez a tenger fövényénél.” (Jób 6:3) Átvitt értelemben: tisztelni, vagy tisztességet mutatni „Ha tisztesség éri is a fiait, nem tudja…” (Jób 14:21)

5 Tisztelet - dicsőség Átvitt értelme továbbá: nagynak lenni, megsokasodni „…azért ezt mondta az ÚR: Mivel már igen sok a jajkiáltás Sodoma és Gomora miatt, és vétkük igen súlyossá vált.” (I.Móz. 18:20) Tisztelet és dicsőség – „kabed”

6 Tisztelet - dicsőség Eredetileg „súlyt” jelentett és kizárólag átvitt értelemben használják Jelentése: az ember dicsősége vagy tisztessége „Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt!” (Zsoltárok 8:6) Tisztelet és dicsőség – „kabod”

7 Tisztelet - dicsőség 2. jelentése: fenség, dicsőség, ragyogás „Kicsoda ez a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.” (Zsoltárok 24:10) 3. jelentése: bőség, vagy gazdagság „Ne félj, ha valaki meggazdagszik, ha megöregbül házának dicsősége.” (Zsoltárok 49:17) Tisztelet és dicsőség – „kabod”

8 Tisztelet - dicsőség További jelentések: nagy mennyiség, nagy sokaság, bőség, gazdagság, hírnév, fenség, dicsőség. Átvitt értelemben: teljesség, erősített város, önuralom, tekintélyes pozíció. Fő jelentései azonban az Ótestamentum- ban: tisztelet, tisztesség, dicsőség Tisztelet és dicsőség – „kabod”

9 Tisztelet - dicsőség A görög „timaosz” szóból származik Jelentése: felbecsülni „És vették a harminc ezüstöt, a felbecsültnek árát, akit Izrael fiai ennyire becsültek” (Máté 27:9) Tisztelet és dicsőség – az Újtestamentumban

10 Tisztelet - dicsőség 2. jelentése: megbecsülni, tisztelni, vagy tiszteletben tartani „Hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, ahogyan az Atyát tisztelik. Aki nem tiszteli a Fiút, az nem tiszteli az Atyát sem, aki őt elküldte.” (János 5:23) „Mert Isten ezt mondta: Tiszteld apádat és anyádat, és aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.” (Máté 15:4) Tisztelet és dicsőség – „timaosz”

11 Tisztelet - dicsőség Főnévi változata: „time”, alapjelentése „érték”, „ár” „…és árából feleségének tudtával félretett magának…” (Apcsel 5:2) „…az eladott javak árát pedig elhozták” (Apcsel. 4:34) Tisztelet és dicsőség – „timaosz”

12 Tisztelet - dicsőség 2. jelentése: tisztelet „…dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg…” (Zsidók 2:7-9) „…mert amikor az Atya Istentől tisztességet és dicsőséget nyert…” (II.Péter 1:17) Tisztelet és dicsőség – „time”

13 Tisztelet - dicsőség 3. jelentése: az a tisztelet vagy tisztesség, ami valakinek a rangjával vagy betöltött hivatalával jár együtt Zsidók 5:4 ; Róma 13:7 ; I.Tim. 5:17 Az újszövetségben ugyanúgy, mint az ószövetségben e két jelentés egymást felváltva: a tisztelet és a dicsőség Tisztelet és dicsőség – „time”

14 Tisztelet - dicsőség A dicsőség kifejezésére még egy szót is használ az Újszövetség: „doxa” Tisztelet és dicsőség – „time” és „doxa”

15 Tisztelet - dicsőség Összefoglalva: 1. a két szó azt jelenti, hogy valakit vagy valamit nagyra értékelni; 2. valakit, vagy valamit előnybe részesíteni magadhoz képest; 3. más véleményét, rendelkezését, elképzelését, utasítását előnyben részesíteni a sajátoddal szemben Tisztelet és dicsőség – „time” és „doxa”

16 Tisztelet - dicsőség Kérdések: 1. A mai társadalmakban kiket szoktak tisztelni? 2. Milyen szempontok szerint tisztelnek valakit? 3. Hogyan fejezik ki ezt? 4. Te kit tisztelsz és miért? 5. Hogyan fejezed ki ezt felé?

17 Tisztelet - dicsőség Service


Letölteni ppt "Tisztelet - dicsőség Jon Palmer. Tisztelet - dicsőség Ha valakit tisztelek, elsősorban nem őt tisztelem, hanem azt, aki teremtette őt - vagyis Istent."

Hasonló előadás


Google Hirdetések