Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A romantika irodalmából A romantika fogalma. romantika, romantikus, romantikázik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A romantika irodalmából A romantika fogalma. romantika, romantikus, romantikázik."— Előadás másolata:

1 A romantika irodalmából A romantika fogalma

2 romantika, romantikus, romantikázik

3 Zorán: Romantika c. dala

4 A romantika „önmeghatározása” 1.A. W. Schlegel: A drámai művészetről és irodalomról – T- táblázat segítségével gyűjtsétek össze, hogy milyen lényegi különbségeket lát a szerző az általa „régiek költészetének” tartott, és a saját maguk által képviselt „modern” költészet között! 2.F. Schlegel: Athenaeum-töredékek – Milyen kulcsszavakkal jellemezhető az idézett részlet alapján a romantikus költészet? Mely pontokon kapcsolódik, és mely pontokon mond ez ellent a klasszicizmus művészetfelfogásának? 3.F. Schlegel: Beszéd a mitológiáról – Hogyan jellemzi a szerző a romantikus költőt, és miben jelöli meg a legfőbb célt, amelynek szolgálatába kell állnia?

5 A romantika fogalma I. A fogalom eredete: – 'roman' (fr.) regény szóból (a középkorban az anyanyelven írt irodalmi műveket jelölte) – az irodalomból indult ki, összekapcsolódott a korabeli nyelvkérdéssel (nemzeti nyelvek)

6 A romantika fogalma II. Időbeli- és térbeli keretek: – 19. századi Európa – a 18. század végén a német nyelvterületen bontakozik ki, majd Angliában „hódít” először teret – az 1830-40-es években Franciaországban és Kelet- Közép-Európában bontakozott ki – a 60-as évektől kezdve fokozatosan „lecseng”, de a késő romantika egészen a századfordulóig hatott

7 A romantika fogalma III. a romantika mint korstílus: – hatása a képzőművészetekre: festészet szobrászat építészet A debreceni Csokonai Színház Bartholdi: Szabadság Caspar David: Vándor a ködtenger fölött (1818)

8 A romantika fogalma IV. történeti- és eszmetörténeti háttere: – Rousseau-i filozófia, Sturm und Drang-mozgalom – polgári átalakulás − polgári forradalmak – 1789. nagy francia forradalom – „kiábrándulás”: felvilágosodás eszméi megvalósíthatóság? vágy tapasztalat – liberalizmus, nacionalizmus Delacroix: A szabadság vezeti a népet (1830)

9 Rousseau-i filozófia társadalom-és természetszemlélete: – társadalmi egyenlőtlenségek eredete a magántulajdon – az ember eredendően „jó”, a körülmények befolyásolják – „vissza a természetbe” – harmónia, idill, önazonosság – (egyházellenesség)

10 Sturm und Drang a német felvilágosodás vezető mozgalma észelvűség zsenikultusz történelem iránti érdeklődés nemzettudat Herder, Goethe, Schiller Goethe

11 A romantika világképe Individualizmus - szubjektivizmus történetiség – a saját (nemzeti) múlt felfedezése természetkultusz szabadságeszmény elvágyódás, egzotikum Delacroix: Algériai nők


Letölteni ppt "A romantika irodalmából A romantika fogalma. romantika, romantikus, romantikázik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések