Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jean- Jacques Rousseau (1712- 1778). Svájci kisplogári család Svájci kisplogári család Warensné pártfogása Warensné pártfogása „megvilágosodása” 1749.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jean- Jacques Rousseau (1712- 1778). Svájci kisplogári család Svájci kisplogári család Warensné pártfogása Warensné pártfogása „megvilágosodása” 1749."— Előadás másolata:

1 Jean- Jacques Rousseau (1712- 1778)

2 Svájci kisplogári család Svájci kisplogári család Warensné pártfogása Warensné pártfogása „megvilágosodása” 1749 –villámcsapás „megvilágosodása” 1749 –villámcsapás Értekezések a dijoni akadémia pályázatára Értekezések a dijoni akadémia pályázatára Emil c. regénye miatt menekülés Párizsból Emil c. regénye miatt menekülés Párizsból 1770-ben visszatérés, de már csak önéletrajzi művei dolgozott – Apologetikus művek 1770-ben visszatérés, de már csak önéletrajzi művei dolgozott – Apologetikus művek

3 Munkássága Értekezés a tudományok és művészetek eredetéről (1750) – a civilizáció megrontotta az erkölcsöket-„ Vissza a természethez!”, az ember természeténél fogva jó. Értekezés a tudományok és művészetek eredetéről (1750) – a civilizáció megrontotta az erkölcsöket-„ Vissza a természethez!”, az ember természeténél fogva jó. Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól (1755); a civilizáció előtti emberekről elmélkedik: ösztönszerűen élni akar az ember. Értékes az élelem, nőstény, pihenés, rossz a fájdalom és az éhség. Egyenlőség. Az állatoktól a szabad emberi akarat különbözteti meg ↔ magántulajdon megjelenése - egyenlőtlenség Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól (1755); a civilizáció előtti emberekről elmélkedik: ösztönszerűen élni akar az ember. Értékes az élelem, nőstény, pihenés, rossz a fájdalom és az éhség. Egyenlőség. Az állatoktól a szabad emberi akarat különbözteti meg ↔ magántulajdon megjelenése - egyenlőtlenség

4 Társadalmi szerződés (1762) Társadalmi szerződés (1762) Hogyan nyerheti vissza az ember a régi szabadságát a civilizált társadalomban ?– a népfelség elve (a nép csak megbízta az uralkodót a vezetésre, ha az rossz, megvonhatja a hatalmát (fr. forradalmárok) Emil vagy a nevelésről (1762) –pedagógiai regény – az ember születésénél fogva jó, a megromlott társadalom teszi bűnössé. Emil vagy a nevelésről (1762) –pedagógiai regény – az ember születésénél fogva jó, a megromlott társadalom teszi bűnössé. (önálló tevékenység fontossága a tanulási folyamatban, a pedagógus segítő társ) Júlia vagy Új Héloïse (1762) levélregény Júlia vagy Új Héloïse (1762) levélregény A szentimentalizmus előfutára ( Saint-Preux és Júlia szerelme) Vallomások (1765-70) önkínzó őszinteség (romantikus én-regények elődje) Vallomások (1765-70) önkínzó őszinteség (romantikus én-regények elődje)


Letölteni ppt "Jean- Jacques Rousseau (1712- 1778). Svájci kisplogári család Svájci kisplogári család Warensné pártfogása Warensné pártfogása „megvilágosodása” 1749."

Hasonló előadás


Google Hirdetések