Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- Mi az abszolutizmus? - Miért robban ki a francia forradalom? - Melyik társadalmi réteghez tartozott a képen látható ember? - Mi kedvezett Napóleonnak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- Mi az abszolutizmus? - Miért robban ki a francia forradalom? - Melyik társadalmi réteghez tartozott a képen látható ember? - Mi kedvezett Napóleonnak."— Előadás másolata:

1

2 - Mi az abszolutizmus? - Miért robban ki a francia forradalom? - Melyik társadalmi réteghez tartozott a képen látható ember? - Mi kedvezett Napóleonnak a a Direktórium korában?

3

4 -1769-ben született Korzikán - Autuni és Brienne-le-Chateau katonaiskoláiban tanult -A forradalom idején a touloni győzelmekor figyeltek fel rá. -1795-ben leverte a royalisták lázadását. -1769-ben született Korzikán - Autuni és Brienne-le-Chateau katonaiskoláiban tanult -A forradalom idején a touloni győzelmekor figyeltek fel rá. -1795-ben leverte a royalisták lázadását.

5

6 BONAPARTE NAPÓLEON (1799 – 1815) Korzikai családból származott, de francia katonai nevelésben részesült. A forradalom idején figyeltek fel hadvezéri tehetségére, amikor többször is győzelemre vezette a francia köztársaság csapatait. A Direktórium korában elfoglalta Észak-Itáliát és Egyiptomot, ezáltal nagy népszerűségre tett szert. BONAPARTE NAPÓLEON (1799 – 1815) Korzikai családból származott, de francia katonai nevelésben részesült. A forradalom idején figyeltek fel hadvezéri tehetségére, amikor többször is győzelemre vezette a francia köztársaság csapatait. A Direktórium korában elfoglalta Észak-Itáliát és Egyiptomot, ezáltal nagy népszerűségre tett szert.

7 -1799-ben Első Konzul címen Franciaország vezetője lett. -Ebben az időszakban tette le a modern állam alapjait: - Banque de France - Prefektúra-rendszer - Konkordátum - Becsületrend - Code Napoléon - új iskolahálózat

8 A császárság korában egész Európa Napóleon hadjáratainak színtere lett.

9 A nép nevében S ti, kik valljátok olyan gőgösen: Mienk a haza és mienk a jog! Hazátokkal mit tennétek vajon, Ha az ellenség ütne rajtatok?... De ezt kérdeznem! engedelmet kérek, Majd elfeledtem győri vitézségtek. Mikor emeltek már emlékszobort A sok hős lábnak, mely ott úgy futott? Petőfi Sándor A nép nevében S ti, kik valljátok olyan gőgösen: Mienk a haza és mienk a jog! Hazátokkal mit tennétek vajon, Ha az ellenség ütne rajtatok?... De ezt kérdeznem! engedelmet kérek, Majd elfeledtem győri vitézségtek. Mikor emeltek már emlékszobort A sok hős lábnak, mely ott úgy futott? Petőfi Sándor

10 1814-ben Napóleon első lemondása Elba szigetén kapott saját királyságot 1815. március 1-én visszatért Franciaországba

11 1815. június 18-án Napóleon végleges vereséget szenvedett.

12 Napóleon 1821-ben bekövetkezett haláláig Szent Ilona szigetén élt brit felügyelet alatt.

13 Népszerűségét kihasználva Napóleon 1799-ben megszerezte a hatalmat, első konzul címen vezette Franciaországot. 1804-ben császár lett. 1812-ig sok sikeres csatát vívott, de ebben az évben az oroszországi hadjárata kudarccal végződött. Legyengült, és elvesztette népszerűségét. Ausztria, Oroszország, Nagy-Britannia kétszer is legyőzték, 1815-ben a waterlooi csatában végleges vereséget szenvedett. Ezután száműzetésben élt 1821-ig Szent Ilona szigetén. Napóleon nagyon fontos reformokat vezetett be, mint pl. új iskolahálózat, Polgári Törvénykönyv (az állampolgárok jogaival és kötelességeivel), prefektúrák, stb. Ezzel megalapozta a modern államot, amelyet a XIX. század második felében több nemzet is követ. Hadjáratai által a francia forradalmi eszmék egész Európában elterjedtek. Népszerűségét kihasználva Napóleon 1799-ben megszerezte a hatalmat, első konzul címen vezette Franciaországot. 1804-ben császár lett. 1812-ig sok sikeres csatát vívott, de ebben az évben az oroszországi hadjárata kudarccal végződött. Legyengült, és elvesztette népszerűségét. Ausztria, Oroszország, Nagy-Britannia kétszer is legyőzték, 1815-ben a waterlooi csatában végleges vereséget szenvedett. Ezután száműzetésben élt 1821-ig Szent Ilona szigetén. Napóleon nagyon fontos reformokat vezetett be, mint pl. új iskolahálózat, Polgári Törvénykönyv (az állampolgárok jogaival és kötelességeivel), prefektúrák, stb. Ezzel megalapozta a modern államot, amelyet a XIX. század második felében több nemzet is követ. Hadjáratai által a francia forradalmi eszmék egész Európában elterjedtek.


Letölteni ppt "- Mi az abszolutizmus? - Miért robban ki a francia forradalom? - Melyik társadalmi réteghez tartozott a képen látható ember? - Mi kedvezett Napóleonnak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések