Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prókay Julianna 6. osztály.  A koronázási jelvények a király vagy császár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prókay Julianna 6. osztály.  A koronázási jelvények a király vagy császár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények:"— Előadás másolata:

1 Prókay Julianna 6. osztály

2  A koronázási jelvények a király vagy császár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények:  a korona,  a jogar,  az országalma,  a koronázási palást.

3  A jogar (sceptrum)  az ítélkezés,  az igazságosság,  a jogszolgáltatás jelképe, ősi hatalmi jelvény.

4  A magyar királyi jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes valószínűleg legrégebbi része, lehetett már Szent Istváné is.  A csiszolási stílus alapján legkésőbb IX. századból származó keleti munka.

5 A jogar leírása A jogar leírása  A magyar királyi jogar különös, buzogány alakú formájával tűnik ki a korabeli királyi jelképek közül.  A jogar 29,5 centiméter hosszú.  A mogyorófa nyelet aranyozott ezüst filigrán díszítés fedi.

6  A gömböt hegyikristályból faragták.  A gömb magassága 65, átmérője 73 milliméter.  Ez a kristálygömb mai ismereteink szerint a világ harmadik legnagyobb átfúrt kristálya és Európa legnagyobb hegyikristálya.  A felületére 3 egyforma oroszlán- mintát véstek, ami az uralkodói hatalom ősi keleti jelképe.

7  A gömböt hengeres nyélre illesztették.  A hegyikristály fejet két virágot formázó aranylemez fogja közre, amiket pántok fognak össze.  A foglalatra, láncokra függesztett golyókat erősítettek, amik a csilingelésükkel a szellemeket tartották távol.

8  http://www.jagbp.hu/JegyzetBox/Muvtori/r oman/jogar.html  http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_kir%C 3%A1lyi_jogar


Letölteni ppt "Prókay Julianna 6. osztály.  A koronázási jelvények a király vagy császár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések