Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció p.anna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció p.anna."— Előadás másolata:

1 Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció p.anna

2 Tartalom  Néhány szó a legősibb, legjelentősebb kultúrákról 1.Maják 2.Aztékok 3.Inkák  Az Új Világ

3 Maják Elhelyezkedés: Yukatán-félsziget, Közép- Amerika Piramisok Fejlett matematikai és csillagászati ismeretek

4 A Maja Birodalom az európaiak érkezésére lehanyatlott.

5 Aztékok Elhelyezkedés Fővárosukat, Tenochtitlánt a mai Mexikóváros helyén, egy szigeten építették fel. Onnan kiindulva főként déli és keleti irányban hódítottak területeket. Vallási-társadalmi berendezkedésüket, társadalmuk törvényi alapjait a korábban itt élt olmékoktól, és a későbbi, harcosabb szellemű toltékoktól örökölték, illetve vették át.

6 Vallás Minden tevékenységnek volt istene. Pl.: aratás, katonai sikerek, stb. Hódítások alkalmával új, kisebb kultúrákat olvasztottak magukba -> sokféle isten. A vallás nem vált külön a törvénykezéstől Vér: a vérnek mitikus őserőt tulajdonítottak: úgy hitték, a vér működteti az egész mindenséget, ez az az életnedv ami erőt ad a létezésnek. -> VÉRÁLDOZATOK

7 Áldozatok

8 Bár vallási szokásaik mai szemmel kegyetlennek és barbárnak tűnnek, erkölcsi normáik roppant szigorúak voltak. Leggyakoribb bűnök: o Több föld művelése a kiszabottnál, földterület eltulajdonítása o Egyéb értékek jogtalan eltulajdonítása o Házasságtörés o Részegeskedés Büntetés: HALÁL. DE: létezett egyszeri bűnbocsánat, vezeklés. Bűnös embereket NEM áldoztak az isteneknek, őket csak kivégezték. „Vegyes” túlvilághit: A dicső harcosok, nemes emberek pillangóként vagy kolibriként születtek újjá, míg mások mesterségükhöz illő szerszámmal küzdöttek a túlvilág egyes szintjein.

9 Inkák Az inkák egy történelmi fejlődés utolsó szakaszának voltak főszereplői. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak. Legfontosabb központja Cuzco volt, ám Chan Chan még ennél is hatalmasabb volt: 20 km 2- en terült el és 40 ezren lakták.

10 Vallás 1460 körül meghódították a csimu népet -> a két kultúra összeolvadt. Más népekhez hasonlóan, csodálattal figyelték az égitestek mozgását, ám úgy tűnik, egyetlen istenséget sem tekintettek mindenhatónak. A legendák mindig több istenről szólnak – így például a Hold istennőjéről, Siről, aki még a Napistennél is hatalmasabb, mivel a Hold nappal is kivehető az égbolton. Az ipar- és képzőművészet szorosan összefüggött a vallással, ami leginkább az ötvösmesterségben tükröződik. o pazarul megmunkált aranytálak és –kelyhek o halotti maszkok o mellvértek o ékszerek. Az arany kéz szerepét nem ismerjük, ám az inkák mitológiájában az arany „a Nap életet adó verítéke”, az arany hajdíszek pedig magát az égitestet jelképezték.

11 Az Új Világ A két felfedező nagyhatalom, Portugália és Spanyolország 1494- ben megegyeztek Tordesillas-ban. (Persze nem tudták pontosan betartani, így esett, hogy Brazília portugál terület lett.)

12 Hódítás Elsőként spanyolok érkeztek a területre. (hódítók – „konkvisztátorok”) Fölény: ismerték a fémeket, a puskaport, lovakon közlekedtek.

13 500 1519-1521: Cortez 500 katonával hódoltatta az Azték Birodalmat. 150 Az inkákat Pizzaro mindössze 150 emberrel igázta le …

14 Következmények Megpróbálták áttéríteni a megmaradt lakosságot a kereszténységre (Mindez azonban csak részben járt sikerrel, mert az őslakosok keverték a katolikus vallást hagyományos hitükkel). Bányákat és ültetvényeket létesítettek, ahol az őslakosokat dolgoztatták. Az új betegségeknek nem tudott ellenállni a szervezetük -> tömeges pusztulás. -> afrikai munkaerő, rabszolgák. Az őslakosok végül keveredtek a spanyolokkal, megalkotva a mesztic népességet. A spanyolok az őslakosok rengeteg művészi alkotását pogány bálványnak tekintették, és elpusztították; számos arany- és ezüstszobrot beolvasztottak, mielőtt Európába szállították.


Letölteni ppt "Dél-amerikai indián kultúrák és az európai civilizáció p.anna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések