Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Friedrich Hölderlin 1770.március június 7."— Előadás másolata:

1 Friedrich Hölderlin 1770.március 20. - 1843.június 7.

2 Egy württembergi kisvárosban született A tübingeni egyetemen teológiát tanult, ahol megismerkedett Hegellel és Schellinggel Édesapja hamar meghalt. Tragikus sorsú gyerek volt Tanulmányai befejezése után házitanító volt egy bankár gyerekeinél. Élete nagy szerelme volt a bankárnak a felesége (Susette Borkenstein)

3 Költészete a klasszika és a romantika között foglalt helyet A német klasszika óriásai (Goethe és Schiller) a nyugodt fenséget hiányolták belőle Hölderlin rajongott a görögökkel kapcsolatos dolgokért! Leghíresebb művei is ebből keletkeztek: -Hüperión -Menón panasza Diotimáért -Az élet fele Műveinek 1846-os megjelenését már nem élte meg, mert 1843-ban meghalt.

4 Hüperión Ez a legfontosabb prózai alkotása amely 1797 és 1799 között készült A műfaját nem lehet egyértelműen meghatározni. Szokták lírai fejlődésregénynek és elégikus levélregénynek is nevezni, de epikus értelemben nem igazi regény Hölderlin művének a főhőse Hüperión

5 A Menón panasza Diotimáért című szerelmes verse kilenctételes himnuszba forduló, disztichonba írt elégia. A műnek szoros kapcsolata van a Hüperiónnal is A mű cselekménye folyamán Diotima meghal. (Diotima az egyetlen nagy szerelme volt, aki erdetileg egy bankárnak volt a felesége)

6 Az élet fele ben írta Hörderlin, amikor 32 éves volt Már a felbomló tudat szakadékának szélén állt, mégis rendkívüli erejű és szépségű remekművet alkotott. A vers első részében a nyár szépségeit fejezi ki („Sárga virággal és vad rózsákkal rakva csüng le a part a tóba”), még a vers befejező soraiba a fagyos némaság, és a ridegség játszik szerepet. („Falak merednek szótlan s hidegen a szélben csörögnek a zászlók”)


Letölteni ppt "Friedrich Hölderlin 1770.március június 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések