Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ernest HEMINGWAY: AZ ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER Összeállította: Török Ferenc (A képek gyenge minőségéért elnézést kér a szerző.)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ernest HEMINGWAY: AZ ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER Összeállította: Török Ferenc (A képek gyenge minőségéért elnézést kér a szerző.)"— Előadás másolata:

1 Ernest HEMINGWAY: AZ ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER Összeállította: Török Ferenc (A képek gyenge minőségéért elnézést kér a szerző.)

2

3 A kisregény az író reprezentatív műve, amelyért 1954-ben Nobel-díjat kapott. Főhőse a 20. század irodalmának igazi cselekvő hőse, Santiago, az öregedő, de legyőzhetetlen kubai halász, aki ugyan emberfeletti harcot vív a természettel, a világgal és önmagával, de rendíthetetlen meggyőződéssel hirdeti, hogy az embert legfeljebb elpusztítani lehet, de legyőzni nem.

4

5 Santiagót, az idősödő embert hosszú ideje elkerülte a szerencse. A halászfalu lakói már kezdtek elidegenedni tőle. Sikertelenségét az ereje megrendülésével hozták összefüggésbe. Egyetlen feltétel nélküli híve maradt, Manolin, a kisfiú, aki bizalommal és szeretettel támogatta Santiagót.

6

7

8

9

10 Nyolcvannégy napi sikertelen halászat után újra tengerre szállt.

11

12 Santiago azon morfondírozott, hogy hiába végzi a munkáját szokása szerint pontosan, mégis elpártolt tőle a szerencse. De azért bizakodott. A reménykedés nem volt hiábavaló, sikerült elfognia egy óriási marlint.

13 Az öreg halász igazi küzdő emberként szállt szembe minden megpróbáltatással. Harcolnia kellett fáradtságával, fájdalmával, a tengerrel és a hatalmas zsákmánnyal. Három napig viaskodott szinte emberfeletti erővel a tengeren.

14

15

16

17

18 De c á p á k támadják meg a halat, és Santiago hiába küzd velük erejét megfeszítve, megfosztj á k zs á km á ny á t ó l.

19

20

21 Nem vitt haza mást a kikötőbe, csak a nagy hal csontvázát.

22 A regény mégis az emberi bátorság, helytállás és akaraterő himnusza. -Az embert nem lehet legyőzni. Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet – mondja Santiago.

23

24 A minden részletében a realitás szigorú határain belül mozgó, eposzi szépségű kisregény jelentése sokrétű és szimbolikus: az ember harca a természettel, a világgal és önmagával.

25 Kevés felemelőbb igazságot mondtak még ki az emberről. Hemingway varázsos, az élőbeszédre emlékeztető stílusa drámai feszültségeket teremt a műben.

26 Santiago az első olyan Hemingway-figura, akinek sorsában a beteljesülést, az erkölcsi győzelmet nem követi fizikai megsemmisülés, s akit az író szabadon enged töprengeni az élet, természet és ember dolgairól.


Letölteni ppt "Ernest HEMINGWAY: AZ ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER Összeállította: Török Ferenc (A képek gyenge minőségéért elnézést kér a szerző.)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések