Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok."— Előadás másolata:

1 Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok

2 Az ókeresztény irodalom A 2. századtól a 8. századig terjedő időszak A 2. századtól a 8. századig terjedő időszak Európában ez a népvándorlások kora, és a kereszténység megerősödésének időszaka. Európában ez a népvándorlások kora, és a kereszténység megerősödésének időszaka.

3 Ichtus - A hal szimbóluma

4 Az óegyházi irodalom: Tanító jellegű Tanító jellegű Bibliai magyarázatok Bibliai magyarázatok Prédikációk Prédikációk Katekizmusok (kérdés-feleletben a teológiáról) Katekizmusok (kérdés-feleletben a teológiáról) Vitairatok (eretnekek tanításait cáfolták) Vitairatok (eretnekek tanításait cáfolták) Legendák Legendák Apokrif szent iratok Apokrif szent iratok himnuszok himnuszok

5 „Christianus sum.”

6 Szent Ambrus

7 Szent Ágoston

8 Szent Gergely

9 Ókeresztény sírkamra

10 Szerzetesrendek A vallásos élet fő központjai a kolostoraik. A vallásos élet fő központjai a kolostoraik. Meghatározó a kultúrateremtő és – terjesztő szerepük: Meghatározó a kultúrateremtő és – terjesztő szerepük: Lelkészek Lelkészek Tanítók Tanítók Másolók Másolók Gyógyítók Gyógyítók De foglalkoztak iparral, mezőgazdasággal.

11 Bencések Benedek-rend

12 529-ben Szent Benedek Észak-Itáliában megalapította az első szerzetesrendet 529-ben Szent Benedek Észak-Itáliában megalapította az első szerzetesrendet A bencések négy évszázadon át egyedülálló szerzetesrend voltak A bencések négy évszázadon át egyedülálló szerzetesrend voltak A szerzetesek szabályzata – Regula: A szerzetesek szabályzata – Regula: Kötelezően előírta az olvasást és a munkát! Kötelezően előírta az olvasást és a munkát! „Akkor igazi szerzetesek, ha a saját kezük munkájából élnek, mint az apostolok!”

13 Kolostorok terményei

14 A Pannonhalmi Bencés Főapátság béletes kapuzata Szent Mártonnal

15 Ferencesek A 13. század folyamán alapította Szent Ferenc A 13. század folyamán alapította Szent Ferenc Kolduló rend Kolduló rend Fontos szerepet töltöttek be a falusi nép tanításában Fontos szerepet töltöttek be a falusi nép tanításában

16 Szent Ferenc stigmatizációja

17 Domonkosok

18 Karthauziak Némasági fogadalmukról voltak ismertek Némasági fogadalmukról voltak ismertek

19 A virágzó középkor irodalma 10 – 15. századig A kultúra hivatalos művelői: A kultúra hivatalos művelői: szerzetesek szerzetesek deákok deákok lovagok lovagok trubadúrok (minässenger) trubadúrok (minässenger)

20 A kolostori…

21 … és a világi élet

22

23

24 A virágzó középkor irodalma 10 – 15. századig A kultúra nem hivatalos művelői: A kultúra nem hivatalos művelői: vásári komédiások vásári komédiások Jellegzetességük a profán szókimondás, vaskos humor A nevetésnek sajátos kultusza alakul ki ezen népi vásári hagyományok nyomán. A nevetésnek sajátos kultusza alakul ki ezen népi vásári hagyományok nyomán.

25 A középkor irodalmának nyelve a LATIN nyelve a LATIN szerzői névtelenek és ismeretlenek szerzői névtelenek és ismeretlenek filozófiája a keresztényi gondolkodás filozófiája a keresztényi gondolkodás központjai voltak: egyházi központok, kolostorok királyi- főúri kastélyok, egyetemek Jellemzője a kettős világ- és emberkép: 1. a földi lét gyarló, a halállal kezdődik a túlvilági élet 2. az emberi test gyarló, de a lélek örök

26 Az irodalom felosztása és műfajai Egyházi irodalom himnusz himnusz – Szent Ambrus: Esti imája legenda legenda – szentek legendái (olvasmányok) lelki vizsgálat lelki vizsgálat – Szent Ágoston: Vallomások Világi irodalom lovagregény lovagregény – Trisztán és Izolda helyzetdal helyzetdal – A hársfaágak csendes árnyán... diákének diákének – Carmina Burana (200)

27 A 19. században már a romantika szerzői sem véletlenül fordultak oly előszeretettel a középkor kies és misztikus világa felé, hiszen keresve sem találhattak volna regénybe illőbb korszakot. A 19. században már a romantika szerzői sem véletlenül fordultak oly előszeretettel a középkor kies és misztikus világa felé, hiszen keresve sem találhattak volna regénybe illőbb korszakot.

28 Melyek ezek a regényes témák, amelyek a romantika óta máig foglalkoztatják az írókat, és ma már a filmeseket is? Melyek ezek a regényes témák, amelyek a romantika óta máig foglalkoztatják az írókat, és ma már a filmeseket is?

29 Sárkányölő Szent György

30 Arthur király Excalibur

31 A Szent Grál

32 Trisztán és Izolda

33 A Pokoljárás

34 Dante Alighieri

35

36 A Rózsa neve Umberto Eco /J.-J. Annaud

37 Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

38

39 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések