Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lovagi torna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lovagi torna."— Előadás másolata:

1 A lovagi torna

2 Érkeznek a vendégek Magyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét. A korábban is létező lovagi viadalokat rendszeressé tette udvarában, és ezeken maga is részt vett ban létrehozta a Szent György-lovagrendet. A lovagi tornákra napokig tartott a gyülekező, majd fényes külsőségek között vette kezdetét a látványosság.

3 Bemutatók a torna előtt

4 A herold feladata A lovagi tornákon az ifjak bemutatkozhattak a királyi udvar előtt, győzteseket avattak lovaggá ünnepi külsőségek között. A küzdelem kezdete előtt heroldok sorolták fel a résztvevő lovagok nevét, megmagyarázták címereiket, de bemutatták a lelátókon ülő hölgyeket és urakat is.

5 A bajvívás Az igazi lovagi bajvívásra a lovagi tornákon került sor, sokszor életre-halálra ment a küzdelem. Károly Róbert maga is szívesen vett részt a tornákon, akinek lovagi temetéséről írták:

6 A lovagkirály A templomi szertartás alatt, az egyház ajtaja elé állott a király három pompás lova, bíbor takaróval, s rajtuk a király fegyverzetében három lovag. Valamennyi lószerszám aranyozott ezüstből volt, selyem, bíbor - gyöngyök borították a lovakat, és a királyt megelevenítő három vitézt. Atyja sisakdíszét megtartotta Lajos is, kiegészítve még egy aranykoronával.

7 A lovag felszerelése A lovagok teljes harci viselete: sisak, álltakaró, vállpáncél, mellvért, páncéling, könyökvért, páncélkesztyű, combvért, térdpáncél, lábszárvédő, lábfejvért A sisak általában teljes egészében vasból készült. Rövid tarkó - lemezzel, orrvéddel rendelkezett. A lovagok fejére a sisak került fel utoljára.

8 A fegyverek A lovagi fegyverzet: kopja, vagy dárda, kard, buzogány, vagy bárd, lándzsa, íj, vagy számszeríj. A védekezés hatékonyságát a pajzs biztosította.

9 A torna A tornán két lovascsapat rontott egymásnak, tompa hegyű lándzsákkal, a cél egymásnak a nyeregből való kiütése volt. A résztvevők valamennyien gazdagon díszített ruhát viseltek, és igen rövid lándzsákat használtak. Ebben a lovagjátékban az a szabály, hogy a küzdők közül legalábbis az egyiknek a földre kell buknia.

10 A párviadal Lovagok állnak szemben egymással, teljes lovagi felszerelésben, és lovagi módon harcolnak. Az egymásra rontó két lovag először kopját tör, majd a lóról leszállva gyalogosan harcol karddal.

11 A buhurt A buhurt az igazi háború megszelídített változata volt. Két egyenlő számú és erejű sereg csapott össze, de tompa fegyverekkel.

12 Készítette: Dombai Viktor


Letölteni ppt "A lovagi torna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések