Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lovagi torna Érkeznek a vendégek M agyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lovagi torna Érkeznek a vendégek M agyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét."— Előadás másolata:

1

2 A lovagi torna

3 Érkeznek a vendégek M agyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét. A korábban is létező lovagi viadalokat rendszeressé tette udvarában, és ezeken maga is részt vett. 1326-ban létrehozta a Szent György- lovagrendet. A lovagi tornákra napokig tartott a gyülekező, majd fényes külsőségek között vette kezdetét a látványosság.

4 Bemutatók a torna előtt

5 A herold feladata A lovagi tornákon az ifjak bemutatkozhattak a királyi udvar előtt, győzteseket avattak lovaggá ünnepi külsőségek között. A küzdelem kezdete előtt heroldok sorolták fel a résztvevő lovagok nevét, megmagyarázták címereiket, de bemutatták a lelátókon ülő hölgyeket és urakat is.

6 A bajvívás Az igazi lovagi bajvívásra a lovagi tornákon került sor, sokszor életre-halálra ment a küzdelem. Károly Róbert maga is szívesen vett részt a tornákon, akinek lovagi temetéséről írták:

7 A lovagkirály A templomi szertartás alatt, az egyház ajtaja elé állott a király három pompás lova, bíbor takaróval, s rajtuk a király fegyverzetében három lovag. Valamennyi lószerszám aranyozott ezüstből volt, selyem, bíbor - gyöngyök borították a lovakat, és a királyt megelevenítő három vitézt. Atyja sisakdíszét megtartotta Lajos is, kiegészítve még egy aranykoronával.

8 A lovag felszerelése A sisak általában teljes egészében vasból készült. Rövid tarkó - lemezzel, orrvéddel rendelkezett. A lovagok fejére a sisak került fel utoljára. A lovagok teljes harci viselete: sisak, álltakaró, vállpáncél, mellvért, páncéling, könyökvért, páncélkesztyű, combvért, térdpáncél, lábszárvédő, lábfejvért

9 A fegyverek A lovagi fegyverzet: kopja, vagy dárda, kard, buzogány, vagy bárd, lándzsa, íj, vagy számszeríj. A védekezés hatékonyságát a pajzs biztosította.

10 A torna A tornán két lovascsapat rontott egymásnak, tompa hegyű lándzsákkal, a cél egymásnak a nyeregből való kiütése volt. A résztvevők valamennyien gazdagon díszített ruhát viseltek, és igen rövid lándzsákat használtak. Ebben a lovagjátékban az a szabály, hogy a küzdők közül legalábbis az egyiknek a földre kell buknia.

11 A párviadal L ovagok állnak szemben egymással, teljes lovagi felszerelésben, és lovagi módon harcolnak. Az egymásra rontó két lovag először kopját tör, majd a lóról leszállva gyalogosan harcol karddal.

12 A buhurt A buhurt az igazi háború megszelídített változata volt. Két egyenlő számú és erejű sereg csapott össze, de tompa fegyverekkel.

13


Letölteni ppt "A lovagi torna Érkeznek a vendégek M agyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések