Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti."— Előadás másolata:

1 Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv feladat- és hatáskörei, az ellenőrzések szempontjai, folyamata, az ellenőrzések tapasztalatai, Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

2 „Rendszerváltás „Rendszerváltás” Jogi szabályozás Éllánc Tv. - VM rendelet Hatósági felügyelet 2007.okt.01, VÁLTOZÁSVÁLTOZÁS Gazdasági és társadalmi környezet technika eszközök technológia beszerzés kínálat EU. csatlakozás fogyasztói igények szakmai szervezetek Követi

3 Ami ma már nem probléma: Az Európai Unióhoz történt csatlakozás után az uniós rendeletek is közvetlenül hatályosak Magyarországon Az élelmiszer- vagy takarmányvállalkozási tevékenység folytatásához az élelmiszerlánc- felügyeleti szerv engedélye vagy nyilvántartásba vétele szükséges (2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 23. §) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

4 Az élelmiszer-vállalkozásoknak: – olyan létesítményeket kell kialakítaniuk, – olyan élelmiszer-alapanyagokat, csomagoló- anyagokat kell beszerezniük, – olyan élelmiszer-előállítási (és forgalmazási) folyamatot kell kialakítaniuk, – a termékeken olyan jelöléseket kell alkalmazniuk, – olyan önellenőrzési (élelmiszer-biztonsági), – olyan nyomon-követési rendszereket kell működtetniük, amelyek biztosítják az élelmiszer- higiéniai, az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer- minőségi előírások teljesülését.

5 Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az elsődleges felelősség az élelmiszer-ipari vállalkozóké – mindenki a saját érdek-, illetve tevékenységi körében lévő dolgokért és cselekményekért tartozik felelősséggel: A gazdálkodók (az élelmiszer-ipar számára növényt termesztők, állattartók) A takarmány- és élelmiszer-előállítók, Az importőrök, A forgalmazók, A köz- és magánétkeztetést megvalósító vendéglátó vállalkozások

6 A felelősségre vonási eljárások a vonatkozó közösségi vagy nemzeti jogszabályok betartásának ellenőrzésén alapulnak: –A hatóságnak figyelemmel kell kísérnie és ellenőriznie kell az élelmiszerjog követelményeinek értő és hatékony teljesülését. –Az adott szinten az általános (általában uniós előírások) és a speciális (általában nemzeti) követelmények teljesülését. Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

7 A jogkörnyezet

8 Megyei vállalkozások (csak élelmiszer és takarmány) Élelmiszer előállító – 400 (állati eredetű és nem állati eredetű) Élelmiszer-forgalmazó – 2200 (1100 több termékkört forgalmazó általános élelmiszerbolt, 90 hús- és hentesáru forgalmazó, 170 zöldség-gyümölcs forgalmazó, 60 kenyér, pékáru bolt, 240 cukrászati készítmény forgalmazó, 220 kistermelő) Étkeztető, vendéglátó – 2300 (munkahelyi étkeztető 400, étterem, vendéglő, csárda 200, cukrászda 100, csak ital 600, egyéb 700) Takarmány előállító, forgalmazó – 300 Összesen ~ 5200 vállalkozás Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

9 Hatósági ellenőrzést végez: 30 fő (állatorvos, élelmiszer-biztonsági felügyelő) Kockázatbecslés alapján meg kell határozni a létesítmények ellenőrzési gyakoriságát: Évente többször (vágóhidakon folyamatos jelenlét) + a hatósági segédszemély folyamatosan jelen van Évente egyszer (különösen magas) 2 évente (magas) 3 évente (közepes) 5 évente (alacsony) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

10 Kockázatbecslés: Milyen élelmiszert állít elő, forgalmaz, (hűtést igénylő, nem igénylő, az élelmiszer mikrobiológiai megítélése) Mennyi élelmiszert állít elő, forgalmaz, (termelési kapacitás - helyi, megyei, regionális, országos, uniós, 3. országba is) Kinek (gyermek, idősek, cukorbeteg, stb.) Élelmiszer-ipari vállalkozó higiéniai tudatossága (korábbi ellenőrzések tapasztalatai)

11 Minden esetben ellenőrizzük (az élelmiszerláncban - az élelmiszerek termelésének, előállításának, feldolgozásának, tárolásának, szállításának, forgalomba hozatalának bármely szakaszában): 1.A tevékenységet (a működési engedélyben, a nyilvántartásba vételben, a külön engedélyben rögzített feltétel teljesülését) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

12 A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet szerinti nyilvántartásba vételt. A külön engedélyt: a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékeshatóság értesítése alapján veszi nyilvántartásba „A kizárólag külön engedély birtokában folytatható kereskedelmi tevékenységet a jegyző a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságnak a Kertv. 3. § (5) bekezdése szerinti értesítése alapján veszi nyilvántartásba.”

13 2.Általános higiénia állapotot (takarítás hatékonysága) Élelmiszer-higiénia 3.Az élelmiszerek biztonságosságát (felhasznált alapanyagok, köztes termékek, végtermékek) – HŰTÉS, Hőkezelés! (önellenőrzési és hatósági mintavétel) Élelmiszer-biztonság Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

14 4.Az élelmiszerek minőségét (jogszabályban előírt összetételi követelmények, jelölés, csomagolás) (hatósági mintavétel) 5.Személyek egészségügyi alkalmasságát, a higiénés előírások betartását 6.A „Jó Higiéniai Gyakorlat” alkalmazását 7.A nyomon-követési és termék-visszahívási rendszert (kitől, mikor, mennyit, kihez, hova) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

15 8.Az élelmiszerek biztonságosságát biztosító folyamat-szabályozási rendszert – a HACCP-t 9.A felhasznált tisztító-, fertőtlenítőszerek és eljárások megfelelőségét, beleértve a rovar- és rágcsálóirtást is Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

16 Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv eljárása során jogosult az ellenőrzött helyiségbe, illetve létesítménybe belépni (akár lezárt területre is) berendezéseket, eszközöket, technológiai folyamatokat ellenőrizni iratokat, dokumentációt, megismerni és azokról másolatot készíteni a helyszínen kép- illetve hangfelvételt készíteni térítésmentesen mintát venni új elem a próbavásárlási jogosultság

17 JOGKÖVETKEZMÉNYEK 1. figyelmeztetésben részesíthet bírságot szabhat ki a tevékenység végzését határozott időre, teljesen vagy részlegesen felfüggesztheti, korlátozhatja, a működést megtilthatja, az újbóli működést feltételhez kötheti vállalkozás, létesítmény működési engedélyét feltételhez kötheti, módosíthatja, felfüggesztheti, visszavonhatja, az újbóli engedélyezést oktatáson való részvételhez kötheti

18 JOGKÖVETKEZMÉNYEK 2. termék előállítását, tárolását, szállítását, felhasználását, forgalomba hozatalát, behozatalát, kivitelét, ill. területén való átszállítását feltételhez kötheti, korlátozhatja, felfügg. megtilthatja élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok, gépek, eszközök használatát megtilthatja; szállítóeszköz engedélyét visszavonhatja, használatát megtilthatja; élelmiszert emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősíthet

19 Ellenőrzések tapasztalatai: Összes ellenőrzés: első fokú határozat 162 figyelmeztető határozat 26 tevékenységet korlátozó határozat 314 kiszabott bírság Ft (1db ~ 60 milliós) –2 takarmány ,- –120 élelmiszer ellenőrzési ,- –100 élelmiszerlánc felügyeleti ,- –29 eljárási ,- –20 minőségvédelmi (bor) ,- –43 helyszíni ,- Befolyt bírság – 215 db 18 millió Ft

20 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések