Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF."— Előadás másolata:

1 VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF. Külkereskedelmi Kar Budapest, 2013. március 21. (ISBN száma: 978-963-89734-0-5)

2 Profit Ahol a nők-férfiak aránya közel azonos: a profit 56%-kal magasabb. (Európai Bizottság 2012 márciusi jelentés) Az eszközarányos nyereség (ROE) 35,1%-kal magasabb (USA,Catalyst 2007) Szükség van-e a nőkre, a Női Erőforrás Menedzsmentre, a tanácsadásra? Gazdasági kérdés ez? ÜZLETI SZEMPONTOK

3 USA  az összes fogyasztási döntés: 83 %-ában  bútorvásárlás: 94 %-ában  lakásvásárlás: 91 %-ában  „Csináld Magad”vásárlás: 80 %-ában  új autó vásárlás: 60 %-ában  egészségügyi kiadások: 80 %-ában A 100 ezer dollárt vagy többet kereső nők száma megháromszorozódott az elmúlt 12 évben. Piac A nők hozzák a fogyasztói döntést (Cunningham-Roberts )

4 Az OECD országokban, 2005-ben 57% volt a nők aránya a diplomások között. Előrejelzések szerint ez az arány 2015-re 63%-ra növekszik. 2020-ra hét országban ez az arány 70% fölé emelkedik! (Svédország, Írország, Új Zéland, Magyarország, Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia). Source: OECD, High Education to 2030 Diplomás Nők

5 A nők részaránya a felsővezetésben 2. sz. ábra

6 A képzett, tehetséges nők sokaságát veszti el a vezetés, a munkaerőpiac, miközben:  nő a szellemi munka jelentősége, aránya,  a tudás, a tudás menedzsment egyre nagyobb szerephez jut A női tudás parlagon hagyása nagy, rossz hatást gyakorol az egész gazdaságra.

7 A Női Erőforrás Menedzsment nem egy női kérdés, hanem kőkemény üzleti feladat!! Célok 1. Segíteni a vállalatokat, hogy:  felismerjék a képzett, tehetséges nők fontosságát  felismerjék a vegyes összetételű vezetés eredményességét  megtalálják, motiválják, fejlesszék a női erőforrást  támogassák a nőket a felsővezetői posztok elérésében  a női erőforrás optimális alkalmazásában, a vállalat, az egyének és a közösség számára kölcsönösen előnyös formában  kifejlesszék és alkalmazzák a munka – család egyensúlyt elősegítő, létrehozó módszereket (pl. Munka-Család Audit)

8 2. Segíteni a nőket:  a karrier fejlesztésben  a vezetői poszt elérésében  a munka-család egyensúly megtalálásában  a munkaöröm, elégedettség, siker elérésében. A Női Erőforrás Menedzsment nemcsak a vezetői ambíciókkal rendelkező nőket kívánja segíteni, hanem azokat is, akik „mindössze” örömteli munkára és a munka-család közti egyensúlyra vágynak.

9 A nőknek segítségre, képzésre, tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy megértsék a szervezeti kultúrát, a láthatatlan, íratlan szabályokat, amelyek főképp férfiak által vannak kialakítva, férfiak számára. Mentorálás, coaching, hálózatépítés mind segíthetnek abba, hogy a nők felismerjék, megismerjék ezeket a szabályokat és tudják építeni karrierjüket „ a férfi világban”.

10 A Női Erőforrás Menedzsment TÉMAKÖREI. TANÁCSADÁS A NŐ, AZ EGYÉN SZÁMÁRA.  Női karrier modellek. Lehetőségek, utak, a többciklusú karrier.  A nő és a férfi. A különbözőségek.  Célok, motivációk.  Személyes tulajdonságok, önismeret, önfejlesztés.  A nő és a szervezet. A láthatatlan férfi szabályok. Kapcsolatrendszer, hálózatok, informális csoport, befolyási övezet. A szervezeti kultúra, a vezetési stílus.  A nők és a hatalom viszonya. A hatalom forrásai, gyakorlása.  Személyes stratégia kialakítása.  Az imázs kialakítása, pozicionálás a szervezetben.  Út a csúcsra. Akadályok, játékszabályok, taktikák.  A csúcson. Vezetési stílus. A női vezető. Viselkedés, veszélyek, teendők.  Hogyan teremtsük, őrizzük meg a munka/magánélet egyensúlyát. Időgazdálkodás szervezés, rugalmasság, munkamegosztás. Szeretet.

11 TANÁCSADÁS A CÉGEK SZÁMÁRA  Toborzás, kiválasztás.  Teljesítményértékelés.  Anyagi és erkölcsi ösztönzés. A bér szakadék.  A munka-magánélet egyensúly megteremtése, Munka- Család Audit. Családbarát munkahely. Rugalmas munkaidőformák, rugalmas szabadság….  Női Erőforrás fejlesztése. Képzés, képzettség, karrier fejlesztés. A vezetői utánpótlási rendszer, előléptetési gyakorlat.  Egyénre szabott, rugalmas karrier utak kialakítása.

12 A Női Erőforrás Menedzsment, feladat a kormányok, az oktatás, a tanácsadás, a vállalatok és az egyén számára. A nők sikere, siker a szervezeteknek, siker a családnak, siker a társadalomnak!


Letölteni ppt "VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF."

Hasonló előadás


Google Hirdetések