Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."— Előadás másolata:

1 OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

2 BEVEZETÉS Napjainkban a gasztrointesztinális betegségek száma jelentősen megnőtt Ennek hátterében meghúzódó okok a helytelen életmód, a rossz anyagi körülmények, az egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek. Ezek a tényezők együttesen az egészségügyi kockázatok növekedését, végeredményben a népesség egészségi állapotának a romlását idézik elő. Egyoldalú táplálkozás Sokan nem a megfelelő mennyiségben jutnak hozzá azokhoz a létfontosságú anyagokhoz, melyek a szervezet zavartalan működését biztosítanák. Ennek következtében is az elmúlt években az érdeklődés középpontjába kerültek a funkcionális élelmiszerek és egyre nagyobb szerephez jut a dietetika tudománya. Mindemellett a közelmúltban a fejlett társadalmakban egyfajta szemléletváltás következett be, ami a táplálkozáshoz való viszonyulást és az étkezési szokások megközelítését illet.. Ezen paradigmaváltásból adódó társadalmi berendezkedés alakulása, illetve az – ezzel szoros összefüggésben lévő – kereslet megváltozása következtében fókuszba kerültek a természetes, növényi eredetű egészségmegőrző preventív medicinák. Növényi olajok Az olajos magvak, növényi olajok egészségre gyakorolt hatása alaposan tanulmányozott. Optimális mennyiségben való fogyasztásuk jótékony élettani hatásuk révén az egészség megőrzésében nélkülözhetetlen változatos és tudatos táplálkozás esszenciális része lehet. Humán egészségügyi szempontból a növényi olajok, olajos magvak így bizonyos betegségek preventív terápiájában alternatívát jelenthetnek TÁMOP B-14/

3 AZ OLAJOS MAGVAK, NÖVÉNYI OLAJOK NÉHÁNY JELENTŐS BIOAKTÍV KOMPONENSE Tokoferolok, tokotrienlok (E-vitamin).  -tokoferol  -tokoferol Telítetlen zsírsavak Fitoszterolok A B-vitamin család tagjai Tiamin (B 1 -vitamin) TÁMOP B-14/

4 Az E-vitamin Az E-vitamin elnevezés nem csak egy, hanem a természetben előforduló 8 vegyület összefoglaló neve. Ezek közül négyet tokoferol, négyet tokotrienol néven ismerünk. Mindkét csoportban közös a kromán gyűrű (2,3-dihidro- benzopirán gyűrű). A kromán gyűrűhöz a tokoferolok esetében egy tizenhat szénatomos, telített, a tokotrienolok esetében szintén egy tizenhat szénatomos, de három kettőskötést tartalmazó oldallánc csatlakozik. TÁMOP B-14/

5 Hatása a humán szervezetre Antioxidáns hatás (  -tokoferol) A  -tokoferol képes reakcióba lépni a szervezetben képződő nitrogén-monoxid gyök és a szuperoxid anion reakciójában létrejövő peroxinitrit anionnal Egy stabilisabb formává, 5-nitro- gamma-tokoferollá alakítja, így képes eliminálni a szervezetre káros peroxinitrit anionokat. Ez az eliminációs folyamat egy fontos mechanizmusnak minősül a reaktív nitrogén-oxidok méregtelenítésében. TÁMOP B-14/

6 Hatása a humán szervezetre Gyulladáscsökkentő hatás Az anti-inflammatorikus hatás kétféleképpen működhet. – Egyrészt a gyulladást kiváltó gének transzkripciójának befolyásolásával az ezen gének upregulációját előidéző jelátviteli útvonalak modulálásán keresztül. (  -tokoferol) – A másik lehetőség az eikozanoid bioszintézisben résztvevő enzimek aktivitásának gátlása (  - tokoferol ) TÁMOP B-14/

7 Telítetlen zsírsavak Az élő szervezetben előforduló zsírsavak általában páros számú szénatomot tartalmazó monokarbonsavak. Elsősorban a trigliceridek, foszfolipidek, szfingolipidek alkotóelemeiként töltik be biológiai funkciójukat A zsírsavaknak két alaptípusa van – Telített (nem tartalmaznak szén-szén kettős kötést) – Telítetlen (egy vagy több kettős kötéssel rendelkeznek A legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsavak élettani szempontból a 2- 6 kettős kötést tartalmazó 18, 20 vagy 22 szénatomos zsírsavak. A zsírsavmolekula egyik végén elhelyezkedő metilcsoport szénatomját omega szénatomnak nevezzük. Az első kettős kötésnek az omega szénatomtól való távolsága alapján megkülönböztetünk omega-3 (n3), omega-6 (n6) és omega-9 (n9) zsírsavakat. TÁMOP B-14/

8 A telítetlen zsírsavak Az emberi szervezet sejtjei nem rendelkeznek olyan enzimatikus aktvitással melynek köszönhetően n-3 és n-6 pozícióban kettős kötések jöhetnének létre. Ennek következtében az esszenciális zsírsavakat a táplálékkal kell fedezni. Halolaj Növényi olajok Élettani szempontból a legfontosabb telítetlen zsírsavak az n-3 esszenciális zsírsav, a C18:3n-3 (α-linolénsav) és az n-6 esszenciális zsírsav, a C18:2n-6 (linolsav), valamint a belőlük képződő két legfontosabb metabolit, a C22:6n-3 (dokozahexénsav) és a C20:4n-6 (arachidonsav). TÁMOP B-14/

9 A telítetlen zsírsavak élettani hatásai A dokozahexénsav és az arachidonsav fontos szerepet játszanak az idegrendszer perinatális érésében, valamint a tromboxánok, eikozanoidok, prosztaglandinok előanyagai. A linolsav fontos szerepet játszik az epidermális vízáteresztő- képesség szabályozásában,megakadályozza a túlzott vízveszteséget valamint az epidermusz károsodását, valamint feltételezhető érelmeszesedéssel szembeni protektív hatása A linolénsav fontos antiinflammatórikus hatással rendelkezik, ezért alkalmazása egyes gyulladással járó betegségek kezelésében és megelőzésében hatékony lehet. Ezen túlmenően csökkenti a koleszterinszintet. TÁMOP B-14/

10 Fitoszterolok A fitoszterolok terpenoidokból képződő másodlagos anyagcseretermékek. A molekula alapja a szteránváz, amelynek C17-es szénatomjához egy hosszabb izoprenoid oldallánc kapcsolódik. Az emberi szervezetben található koleszterinhez hasonlóan általában a növényi sejtek membránalkotó-elemei. Leggyakoribb képviselői a  - szitszterol, kameszterol, sztigmaszterol TÁMOP B-14/

11 A fitoszterolok hatása a humán szervezetre Szerepet játszik bizonyos hormonfüggő daganatos megbetegedések (mellrák, prosztatarák, végbélrák) megelőzésében – Koleszterinhez hasonló szerkezetének köszönhetően képes integrálódni a sejtmembránba aminek következtében pozitív irányban változtatja meg a sejtmembrán homeosztázisát – A fitoszterolok hatására csökken egyes membránhoz kötött enzimek aktivitása. Ilyen enzim a prosztatában megtalálható 5  -reduktáz és az aromatáz. Arterioszkelózis kialakulásában preventív szerepe bizonyított – Csökkentik a vaszkuláris sima-izomsejtek proliferációját, ennek következtében az érfalak morfológiai elváltozásának kockázata is csökken. – Csökkenti a koleszterin vízoldékonyságát, ezért a koleszterin bélrendszerből történő felszívódása mérséklődik. Gyulladáscsökkentő hatás – Gátolják az arachidonsav metabolizmusát TÁMOP B-14/

12 Tiamin (B 1 -vitamin) A tiamin két heterociklusos gyűrűből – pirimidinből és tiazolból – álló molekula. A gyűrűket a tiazol nitrogénjén keresztül egy metilénhíd kapcsol össze. A pirimidin gyűrűn egy amino- és egy metilcsoport egymáshoz képest meta-helyzetben helyezkedik el. A tiazol-gyűrűn egy metil- és egy hidroxi-etil-csoport található. TÁMOP B-14/

13 Tiamin (B 1 -vitamin) hatása a humán szervezetre A szénhidrát anyagcserében különböző enzimatikus reakciókban enzimek kofaktoraként funkcionáló vegyület – Piruvát-dehidrogenáz – Transzketoláz – Oxoglutarát-dehidrogenáz A tiaminhiány előidézhet különböző neurológiai rendellenességeket – Beri-beri – Wernicke-Korsakoff szindróma Kísérleti cukorbeteg patkányokban bizonyították, hogy megelőzte a kezdeti diabetes nephropatiát és a diabetes diszlipidémiát Szabadgyökök mediálta neurotoxicitás esetén a fokozott tiamin-bevitel effektív befolyásáról számoltak be egyes tanulmányok TÁMOP B-14/

14 Néhány olajos növény és azok egészégre gyakorolt hatásuk Napraforgó (Helianthus Annuus L) Földimogyoró (Arachis hypogaea L) Mandula (Prunus amigdalus) Lenmag (Linum usitatissium) Tökmag (Cucurbita) Dió (Juglans regia L.) TÁMOP B-14/

15 Tökmag (Cucurbita) Koleszterinszint-csökkentő hatással bír Csökkenti az szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát Fontos szerepet játszik a Benignus prostata hyperplasia kezelésében – Csökkenti a dihidrotesztoszteronszintet és ezáltal a szöveti proliferációt a prosztatában TÁMOP B-14/

16 Dió (Juglans regia L.) Csökkenti a koleszterinszintet Az artériák funkciói dióolaj fogyasztásával javulnak Hozzájárulhat az időskori szellemi leépülés csökkentéséhez Alkalmazása Alzheimer-kórban szenvedő beteg esetén javulást eredményezhet. TÁMOP B-14/

17 Napraforgó (Helianthus Annuus L.) Magas olajsav és linolénsav illetve fitoszterol-tartalma miatt szerepet játszhat szív és érrendszeri betegségek preventív terápiájában Csökkenti a koleszterinszintet A vérnyomás szabályozására jótékony hatást fejt ki Magas tokoferol tartalma okán szerepet játszik a szabad gyökök eliminálásában Gazdag lecitinben, aminek hatására a vastagbélben antibakteriális hatást is kifejthet TÁMOP B-14/

18 Lenmag (Linum usitatissium) A lenmag a köztudatban enyhe hashajtóként ismert Enyhíti a gyomornyálkahártya gyulladását. A lenolaj zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, ezáltal csökkenti a trombózis kockázatát. Csökkenti a koleszterinszintet. Csökkenti a szív és érelmeszesedés kockázatát. Ízületi gyulladások kezelésére alkalmas A lenmagkásával készült borogatás fájdalomcsillapító hatású TÁMOP B-14/

19 Összegzés TÁMOP B-14/ „Az vagy, amit megeszel” (Hippokratész) Az effajta gondolatiságot a mai fogyasztó kultúra számos elemében nélkülözi – Étkezési szokásaink nem egy ideális modell képét tükrözik A lakosság egészségi állapota romlik Változtatni kell a fogyasztói attitűdökön – Optimális és megfelelő arányú táplálékbevitel – Változatos érend kialakítása Ennek a szemléletváltásnak fontos része lehet a növényi olajok, olajos magvak étrendünkbe való integrálása. – Kiválóan alkalmasak az étrend minőségének fokozására kiemelkedő beltartalmi paramétereinek, magas bioaktív molekuláinak köszönhetően.

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések