Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sejtmembrán és sajátoságai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sejtmembrán és sajátoságai"— Előadás másolata:

1 A sejtmembrán és sajátoságai

2 A sejtmembrán és sajátoságai
A sejtmembrán élővilágunk valamennyi sejtjének életműködéshez nélkülözhetetlen struktúra.Képes a sejtek belsejét a külvilágtól elhatárolni egyenlőtlen ionizálást létrehozni a sejtek és környezetük között, speciális elektromos tulajdonságokkal ruházva fel a sejteket.

3 A biológiai membránok fő kémiai alkotóelemei a lipidek a fehérjék és a szénhidrátok. A lipid molekulák által képzett kettős réteghez kapcsolódnak a sejtenként nagy változatosságot mutató fehérje molekulák. A kettős réteget a lipidek három fő tipusa építi fel, ezek foszfolipidek, glikolipidek és a koleszterin.

4 Lipid kettős réteg A membránok felépítésében a lipid molekulák sokasága vesz részt, amelyek egy döntő tulajdonságban mind megegyeznek a molekulák egyik vége vízben oldható, kémiailag hidrofil a másik vége szénhidrogén lánc vízben nem oldódó hidrofób jellegű.

5 A leggyakoribb membránlipidek a foszfatidok csoportjába tartoznak
A leggyakoribb membránlipidek a foszfatidok csoportjába tartoznak. A zsírsavak képezik a molekula hidrofób, míg a foszfát és a hozzá kapcsolódó egyéb hidrofil csoportok a fejét. A glikolipidek hidrofilrésze linerális nagy elágazó oligoszacharid oldalláncot is hordoz. A koleszterin négy kondenzált széngyűrűből felépülő szteránvázas vegyület.

6 A membránt alkotó lipidek figyelemre méltó tulajdonsága, hogy víz-levegő, vagy víz-víz határfelületen kettős molekularéteggé szerveződnek. Ekkor mindkét rétegben úgy helyezkednek el a molekulák, hogy hossztengelyük többé kevésbé a határfelület síkjára merőleges.

7 A kettős réteg mindkét oldalán a víz felé rendeződnek a hidrofil fejek a zsírszerű hidrofób farkokk pedig a kettősréteg belseje felé fordulnak és onnan a vizet kiszorítva hidrofób kölcsönhatásba lépnek egymással.A foszfolipid kettős rétegek zárt gömb alakú vezikulát alkotnak.

8 A membránfehérjék A biológiai memránok másik elsősorban a különböző specifikus funkciók ellátására szolgáló fő komponensei a membránfehérjék. Hozzávetőlegesen ötven lipidmolekulára jutt egy membránfehérje. A Membránfehérjék az adott membránok funkciójának megfelelően igen nagy változatosságot mutatnak.

9 A transzmemrán fehérjék melyek egy vagy több lipid kettős rétegbe ágyazott szerkezeti egységet tartalmaznak. E fehérjék lipidekkel közvetlen kölcsönhatásban álló ún. itramembrán szegmensei az energetikai, ill. entrópia-feltételekből adódóan rendszerint külső felszínükön hidrofób csoportokat tartalmazó L-hélix-struktúrák.

10 Vannak olyan fehérjék, melyek csak egy itramembrán helikális szegmenssel rendelkeznek míg sokan, különösen a különböző transzport és ioncsatorna funkciót ellátó fehérjék több helikális szegmensből álló itramembrán régióval rendelkeznek melyek hurkokkal összekötve többszörösen ívelik át a lipid kettős réteget.

11 Meg kell említeni az ún. nevezett struktúrafehérjéket, melyek gyakran nem állnak közvetlen kontaktusban a membrán kettős rétegével hanem fehérje-fehérje kölcsönhatások révén egy integrális fehérjén keresztül, kapcsolódnak a plazmamembránhoz.

12 Perifériás membránfehérjék
Kisebb mérettel rendelkeznek. A perifériás membránfehérjék rendszerint a membrán külső vagy belső lipidrétegéhez vannak rögzítve különböző módon. Vagy integrális membránfehérjékhez kapcsolódnak, vagy a lipidréteghez közvetlenül.

13 A membrán transzport fehérjék
A Membránon keresztül transzportban részt vevő fehérjéket működési mechanizmusuk alapján három főbb kategóriába soroljuk. Az aktív pumpa fehérjék Atp hidroléziséből származó energia révén képesek molekulákat ionakat ellenkező irányba transzportálni.

14 A transzporter fehérjék egyidejűleg csak egy ion vagy molekula szelektív megkötésére alkalmas.
A csatornafehérjék sztérikusan megfelelő térszerkezetük révén segítik elő víz vagy ionok membránon keresztüli transzportját.

15 Forrás Szabó Gábor: Sejtbiológia


Letölteni ppt "A sejtmembrán és sajátoságai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések